Kan een Chiropractor een Scheef bekken Rechtzetten?

Wij willen hier graag direct een misvatting ontkrachten. Veel mensen denken dat een chiropractor een wervel kan verschuiven of een scheef bekken recht zal zetten, bijvoorbeeld door er aan te trekken of tegen te duwen.

Dat is niet wat een chiropractor doet!

Een chiropractor verzorgt de balans in bijvoorbeeld het bekken. Dit betekent dat een chiropractor de oorzaak zal zoeken, waarom het bekken scheef staat. Zijn dit verkrampte spieren? Komt dit door een beknelde zenuw? (subluxatie) Is de houding niet goed? Is er een beenlengte verschil? etc. etc.

Door vervolgens deze oorzaak of aanleiding aan te pakken, krijgt het lichaam hierna de kans om te herstellen.

Dus ja, het resultaat is een verbetering van de stand van het bekken. Maar dit doet een chiropractor niet door aan het bekken te trekken maar door de oorzaak van de scheefstand te verzorgen.

Het resultaat is hetzelfde, maar de aanpak is een wereld van verschil!

We leggen u graag beter uit hoe wij deze problematiek “te lijf gaan”.

Wat is er aan de Hand bij een Scheefstaand Bekken?

Het bekken is een centrale structuur in ons lichaam. Het bekken verbindt het bovenlichaam (de wervelkolom) en het onderlichaam (de benen) met elkaar en biedt ook nog eens ruimte aan organen, bloedvaten en zenuwen.

Het is dus niet overdreven om te zeggen dat het bekken bijzonder belangrijk is. Helaas hebben hierdoor ook veel mensen klachten vanuit het bekken. Bijvoorbeeld door de in de volksmond genoemde “scheefstand”.

Wanneer het bekken scheef staat, dan wordt hier mee bedoeld dat het bekken niet stabiel is of dat het bekken naar een bepaalde zijde overhelt. Wanneer er bijvoorbeeld een sterk verkrampte spier aan de rechterkant van het bekken trekt, dan kan het bekken hierdoor rechts wat naar boven getrokken worden.

Het bekken staat hiermee niet meer aan beide kanten op gelijke hoogte en kan daardoor minder stabiel zijn.

Dit kan vervolgens worden gevoeld tijdens bijvoorbeeld zitten of lopen. Het is zelfs mogelijk dat hierdoor andere delen van het lichaam ook klachten gaan geven. Doordat een bekken niet stabiel is, wil het lichaam dit zo goed mogelijk opvangen. Hierdoor kunnen ook andere delen van het lichaam uit balans raken. Een scheefstaand of instabiel bekken, kan dus een werkelijke kettingreactie van klachten ontketenen.

 

Een chiropractor verzorgt de balans in bijvoorbeeld het bekken. Dit betekent dat een chiropractor de oorzaak zal zoeken, waarom het bekken scheef staat.

Ben Bolsenbroek

Neurologisch Chiropractor

Onderzoek van het Scheefstaande Bekken

Uw chiropractor zal starten met het in kaart brengen van drie zaken:

  1. Hoe ernstig is de scheefstand/instabiliteit van het bekken
  2. Welke factoren of omstandigheden veroorzaken de scheefstand of houden deze in stand
  3. Welke gevolgen (andere klachten) komen er door het scheefstaande bekken

Om deze vragen te beantwoorden zullen wij een grondig lichamelijk onderzoek doen, waarbij we de stand en stabiliteit van het bekken in kaart brengen. We onderzoeken welke structuren nog meer betrokken zijn en welke rol zij spelen (oorzaak of gevolg!)

Door testen, oefeningen of bewegingen uit te voeren krijgen wij nog een beter beeld van de situatie en kunnen we inschatten welke zorg voor u het meest passend is.

We zullen onze bevindingen met u bespreken en samen de mogelijkheden doornemen die wij kunnen aanbevelen voor uw herstel.

 

Chiropractische Zorg bij een Scheefstaand Bekken

De zorg die wij vervolgens kunnen bieden is afgestemd op en afhankelijk van de betrokken factoren. Als er sprake is van een zenuw die een spierverkramping veroorzaakt, dan zal onze zorg gericht zijn op het herstellen van de zenuwfunctie waardoor de spier het bekken niet meer uit stand trekt.

Bij een scheefstaand bekken als gevolg van een probleem met uw houding, zullen we u begeleiden in het vinden van een houding die uw bekken ontlast. Er is dus een heel aantal mogelijke oorzaken met evenzoveel passende vormen van zorg van onze specialisten.

Omdat zorg bij ons altijd maatwerk is, komen wij graag persoonlijk met u in contact zodat wij het best mogelijke advies kunnen geven. U kunt ons daarom altijd vrijblijvend benaderen om te onderzoeken wat de mogelijke zorg voor u is.

 

Een chiropractor helpt uw gezondheid te herstellen en verbeteren.