Chiropractie en Bekkenproblematiek

Het bekken is de verbinding tussen het bovenlichaam en benen. Dit zorgt ervoor dat het bekken veel gewicht en kracht moet verduren. Dit zorgt ervoor dat het bekken vaak (pijn)klachten geeft.

Onze praktijk ziet veel patiënten met deze klachten waardoor wij inmiddels ruime ervaring hebben met de hulp bij bekkenproblematiek.
Wij vertellen u graag wat wij en wat u zelf kunt doen om de pijn of klachten van uw bekken te verminderen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Het Bekken als Centrum van het Lichaam

Het bekken is niet alleen het punt waarop de rug en de benen verankerd zijn, het bekken beschermt ook nog eens een aantal belangrijke organen, bloedvaten en zenuwen.

U kunt zich daarom ook vast goed voorstellen dat het bekken een bijzonder belangrijke structuur is die goed moet worden onderhouden. De trekkracht en duwkracht die zowel het bovenlichaam als het onderlichaam op het bekken uitoefenen, moet op de juiste wijze worden opgevangen.

Een stabiel bekken vangt deze kracht op de juiste plaatsen op en verdeeld deze vervolgens over het gehele bekken. Een stabiel bekken beschermt dan de bloedvaten en zenuwen die erdoorheen lopen en is een stevig ankerpunt voor spieren.

Helaas gebeurt het regelmatig dat het bekken niet stabiel is. Het bekken is dan een bron van pijn, stijfheid en ander klachten.

Om beter te begrijpen wat u kunt doen tegen deze klachten, leggen we u kort de anatomie van het bekken uit.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Een stabiel bekken vangt druk op de juiste plaatsen op en verdeeld deze druk over het gehele bekken. Een stevig bekken beschermt de bloedvaten en zenuwen die erdoorheen lopen en is een stevig ankerpunt voor spieren”

De anatomie van het Bekken (beknopt)

Het bekken bestaat uit 4 botstructuren die samen een dubbele kom vormen. De bovenste kom wordt het grote bekken genoemd, de onderste kom het kleine bekken. De grote botten zijn onderling verbonden met banden (ligamenten) die ervoor zorgen dat alles in positie wordt gehouden.

Naast de ligamenten liggen er ook meerdere spieren in en om het bekken die voor extra stevigheid zorgen.
Door het bekken lopen enkele grote bloedvaten en zenuwen die soms door botten heen lopen en soms er tegenaan liggen.

Juist zenuwen die tegen het bekken aanliggen, kunnen de oorzaak zijn van veel klachten.

Klachten van het Bekken

De banden van het bekken zijn in een gezonde situatie sterk en stevig. Wanneer het lichaam uit balans is door bijvoorbeeld een verkeerde houding of door neurologische klachten, dan kunnen de banden kwetsbaarder worden.
Die kwetsbaarheid zorgt voor een grotere kans op rekken of scheuren.

De scheefstand die hier het gevolg van is, kan zorgen voor klachten van zenuwen of spieren die in de verdrukking komen.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Bekkenproblematiek is bij uitstek problematiek waarbij grondige anatomische kennis van pas komt.”

Pijn van het bekken

Verdrukking van spieren of zenuwen heeft vaak pijn als gevolg. Een zenuw die klem zit, kan ook pijn en tintelingen geven op een andere locatie. Deze uitstralende pijn kan worden gevoeld in billen of benen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de bilspier en de heupspier.

Ook deze spieren kunnen uitstralende pijn geven die lager in het been wordt gevoeld.

Wat kunt u zelf doen tegen bekkenklachten

Bekkenklachten hebben zoals u net heeft gelezen, vaak een verkeerde stand van het bekken als oorzaak. De chiropractor is de aangewezen zorgspecialist om deze scheefstand te corrigeren. Dit kan door zowel chiropractische manipulaties als door het wegnemen van neurologische blokkades.

In de tussentijd kunt u zelf in actie komen om de klachten in ieder geval niet heftiger te laten worden:

Probeer lange autoritten te vermijden, wanneer autorijden echt nodig is, zorg dan voor voldoende pauzes waarbij u de benen strekt.

Onze hulp bij bekkenklachten

Bekkenproblematiek is bij uitstek problematiek waarbij grondige anatomische kennis van pas komt. Onze ervaren specialisten kunnen u helpen om specifieke spieren te verstevigen waardoor botten en zenuwen ontlast worden.

Door hulp van een kundige chiropractor kan de pijn sterk verminderen, waardoor u minder pijn ervaart en weer meer bewegingsvrijheid krijgt.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Betere prestaties met Chiropractie door een gezond zenuwstelsel

De meeste mensen houden er tegenwoordig een drukke leefstijl op na. We werken, we studeren, we hebben hobby’s, we ontmoeten vrienden en familie en we proberen daarnaast zo goed mogelijk voor onszelf te zorgen. (ziet u hoe laat gezondheid in dit rijtje staat…)