Heeft kraken bijwerkingen?

Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor chiropractie. Echter vragen veel mensen zich af of er ook bijwerkingen zijn bij chiropractie, ook wel beter bekend als “kraken”. In dit artikel geven we hier meer uitleg over.
Chiropractie bestaat al zo’n 100 jaar en valt onder de alternatieve zorg. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van medicijnen of andere chemicaliën, maar dat de werkwijze geheel op een natuurlijke basis verloopt.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat houdt chiropractische zorg/kraken in?

Chiropractie richt zich op klachten met betrekking tot de wervelkolom, zoals rug- en nekklachten, of klachten rondom de spieren en gewrichten. Chiropractie is daarentegen niet alleen gericht op het verminderen van klachten, maar heeft vooral als doel het streven naar een optimale gezondheid. Chiropractie kan dus niet alleen helpen bij klachten, maar ook een positieve uitkomst bieden voor gezonde mensen en daarmee dus juist het voorkomen van klachten.
Veel mensen kennen chiropractie vooral door het zogenaamde “kraken”. Een chiropractor wordt in de volksmond dan ook wel een “kraker” genoemd. Maar dat een chiropractor botten kraakt is een misvatting.
Een veelvoorkomende verwarring is dan ook dat het geluid dat bij kraken vrijkomt het geluid is van over elkaar heen schurende botten. Maar dit is zeker niet het geval!
Wanneer een chiropractor bijvoorbeeld de balans van de wervelkolom wil corrigeren, kan er wat lucht ontsnappen uit de gewrichtjes, wat resulteert in een luid hoorbaar geluid. Dit geluid kan vergeleken wordt met een knak. Van dit geluid kun je best even schrikken, maar dit is geheel ongevaarlijk.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Wanneer een chiropractor bijvoorbeeld de balans van de wervelkolom wil corrigeren, kan er wat lucht ontsnappen uit de gewrichtjes, wat resulteert in een luid hoorbaar geluid. Dit geluid kan vergeleken wordt met een knak. Van dit geluid kun je best even schrikken, maar dit is geheel ongevaarlijk. “

Herstel van het Lichaam door Chiropractie

Bij chiropractie ligt de focus op het verzorgen van het lichaam zodat deze zichzelf weer kan herstellen. Chiropractie is dan ook niet gericht op het onderdrukken van klachten, maar pakt de klachten aan bij de bron.
Een chiropractor maakt gebruik van bepaalde druktechnieken, dit verwijst dan ook naar het eerder genoemde “kraken”. Klachten rondom de wervelkolom worden vaak veroorzaakt door blokkades van zenuwstructuren, ook wel neurologische blokkades genoemd.
Door gebruik te maken van druktechnieken, kan de chiropractor zenuwstructuren stimuleren waardoor de balans tussen zenuwcellen (neuronen) en de verbindingen die zij met elkaar maken weer hersteld kan worden. Op deze manier is het lichaam weer in staat om zichzelf te herstellen.
Een chiropractor heeft zijn ervaring en kennis over het menselijk lichaam opgedaan tijdens een langdurige universitaire studie en is daarmee zeer gespecialiseerd in deze tak van zorg.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Door gebruik te maken van druktechnieken, kan de chiropractor zenuwstructuren stimuleren waardoor de balans tussen zenuwcellen (neuronen) en de verbindingen die zij met elkaar maken weer hersteld kan worden.”

Kraken is een geheel veilige methode

Over het algemeen heeft kraken geen bijwerkingen. Het enige dat men als een nadeel zou kunnen beschouwen is dat u wel kunt merken/voelen dat u een sessie bij de chiropractor hebt gehad. Dit is dan vaak in de vorm van spierpijn, net zoals u dat kunt hebben na een sporttraining. Daarnaast kan het zijn dat u wat stijfheid ervaart. Dat is ook niet zo gek, want na een chiropractische sessie is het lichaam behoorlijk aan het werk gezet en moet het deze handelingen verwerken. Dit is geheel ongevaarlijk en is nodig zodat het lichaam zichzelf weer kan herstellen.

Chiropractie bij pijn of klachten

Nu vraagt u zich misschien af: met wat voor soort klachten kan ik bij een chiropractor terecht?
Chiropractie kan uitkomst bieden bij veel verschillende soorten klachten rondom de wervelkolom. Veel van dit soort klachten hebben als grondslag een verkeerde houding en dus een verkeerde stand van de wervelkolom. Denk bijvoorbeeld aan het aannemen van een verkeerde/ gebogen houding achter een laptop of computer. Juist nu steeds meer mensen thuis moeten werken door de Coronacrisis, nemen rug-, nek-, en gewrichtsklachten toe. Een chiropractor kan dan zeker hulp bieden!
Daarnaast zijn we bij Chiropractie Praktijk Kennemerland ook specialist in het bieden van zorg voor hoofdpijn/migraine, maar ook neurologische klachten van een complexere aard. Hierbij kunt u denken aan een hersenkneuzing of hersenschudding, maar bijvoorbeeld ook ADHD. Onze praktijk is al jaren gespecialiseerd in complexe klachten omtrent het zenuwstelsel.

Chiropractie om gezondheid te bevorderen

Om gebruik te maken van chiropractie hoeft u niet per se klachten of pijn te hebben! Een chiropractor is namelijk ook een gezondheidsbevorderaar en helpt u graag bij het voorkomen van klachten. Steeds meer mensen komen bij onze praktijk langs voor advies en ondersteuning bij het behouden van een gezond lichaam. U kunt hierbij denken aan sporters, artiesten of mensen die op een andere manier veel van hun lichaam vragen. Er is dan ook geen verwijzing van een huisarts nodig, u kunt altijd langskomen.
Ervaart u zelf klachten of bent u nieuwsgierig geworden naar de werkzaamheden van een chiropractor? Bij Chiropractie Praktijk Kennemerland helpen wij u graag en bent u altijd van harte welkom voor een intake gesprek. Mocht u vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wat kunt u doen tegen Migraine

Wat kunt u doen tegen Migraine

Jaarlijks heeft ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking last van migraineaanvallen. Gemiddeld krijgen deze mensen twee aanvallen per maand. Iedereen kan in zijn of haar leven wel eens een aanval krijgen.

Het belang van een Regelmatig bezoek aan de Chiropractor

Het belang van een Regelmatig bezoek aan de Chiropractor

We weten allemaal dat als u klachten heeft u daar wat aan laat doen. Dat is logisch want u wilt van de klacht af zijn. Heeft u bijvoorbeeld last van uw rug, dan gaat u bijvoorbeeld naar een chiropractor om van uw rugklachten af te komen.