Wat bedoelen Chiropractoren met een Subluxatie?

Eén van de meest bekende termen uit de chiropractie is misschien wel het woord subluxatie. De term wordt veel gebruikt door chiropractoren. Omdat dit buiten de chiropractie niet zo’n gebruikelijke term is, willen wij graag verduidelijken wat er precies wordt bedoeld met de term subluxatie.

Chiropractie Praktijk Kennemerland gebruikt de term subluxatie weinig omdat deze in onze ogen ook wordt gebruikt wanneer de term eigenlijk niet van toepassing is.

Wij willen u graag wel wat meer uitleggen over de term subluxatie, omdat wij wel de principes herkennen die hiermee worden bedoeld.

Als neurologische chiropractiepraktijk zijn wij op dagelijkse basis bezig met de gezondheid van neuronen (hersenen en zenuwen) dus de gezondheid van uw zenuwstelsel is de basis van onze zorg.

 

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is een Subluxatie

Zoals we zeiden, de subluxatie is een bekende term uit de chiropractie. Met een subluxatie wordt feitelijk een onderbreking of verstoring van de werking van zenuwbanen bedoeld. Deze verstoring kan nog in een heel vroeg stadium zijn zodat er nog geen (duidelijke) klachten zijn.

Een chiropractor kan dus een subluxatie vaststellen voordat u zelf duidelijke klachten ervaart.

Het voordeel is dan ook dat deze subluxatie kan worden verzorgd voordat er grote gevolgen optreden.

CPK gebruikt de term subluxatie niet zo vaak, wij spreken liever van een verstoring in de zenuwgeleiding of van een verstoorde communicatie tussen zenuwen. Wat de gebruikte term ook is, het is evident dat er bij een geconstateerde verstoring van zenuwen actie geboden is!

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Bekkeninstabiliteit is een vaak onbegrepen klacht die niet voldoende op waarde wordt geschat.”

De verschillende vormen van Subluxaties

Subluxatie kennen grofweg drie oorzaken.

1. Mechanische subluxatie of beknelling

Deze vorm van subluxaties (verstoringen) is de meest bekende. Ze komen vaak voor rondom de wervelkolom omdat hier heel veel zenuwbanen lopen vanuit het ruggenmerg naar perifeer het lichaam in. De wervelkolom beschermt deze zenuwbanen maar kan deze soms ook in de verdrukking brengen. De bekende mechanische technieken (kraken in de volksmond) herstellen de stand en balans van de wervels zodat de zenuwen weer optimaal kunnen functioneren.

Veroorzakers van de mechanisme stress op de zenuwen kunnen divers zijn. Denk hierbij aan een ongeval, overbelasting of een onvoorziene beweging. Al deze zaken kunnen zorgen voor extra druk op de wervelkolom en gerelateerde structuren.

2. Chemische Subluxaties

Hoewel minder bekend komt dit type subluxatie ook vaak voor. Met de chemische subluxatie of verstoring wordt een verminderde of verstoorde neurologische werking bedoeld die wordt veroorzaakt door een stof waartegen het lichaam niet bestand is.

Dit zijn niet alleen bekende gifstoffen maar ook stoffen die wij in ons dagelijks leven vaak tegenkomen. Denk hierbij dus ook aan bepaalde medicijnen (meer dan u denkt!), cafeïne, nicotine of alcohol.

Deze stoffen kunnen prikkeling van maag/darmen veroorzaken die vervolgens extreme aantallen impulsen en signalen aan het zenuwstelsel afgeven. Deze grote piek in signalen zorgt als het ware voor een overvloed aan prikkels waardoor de zenuwen te actief zijn/blijven. Het gevolg hiervan kan minder activatie van spieren beteken wat weer zorgt voor verkramping die voor nog minder ruimte voor de zenuwen zorgt.

Deze factoren houden elkaar in stand totdat een chiropractor in kan grijpen en de oorzaken kan wegnemen.

3. Psychische Subluxaties

De laatste categorie subluxaties zijn de verstoringen die worden veroorzaakt door psychische of emotionele stress. Iedereen weet wel dat je door stress een gespannen houding kan krijgen en dat hierdoor spieren kunnen verkrampen.

Dit kan als gevolg hebben dat zenuwen minder ruimte hebben en hierdoor verstoord worden. Ziedaar, de subluxatie is geboren.

Wat kan een Chiropractor doen tegen Subluxaties

De chiropractor kan een heel klein beetje doen tegen subluxaties, het grootste deel doet het lichaam namelijk zelf. De taak van een (neurologisch) chiropractor is het lokaliseren van subluxaties en deze vanuit zijn medisch expertise op de juiste wijze adresseren. Door zenuwen de kans te geven zich weer te herstellen, kan een chiropractor het lichaam helpen de verstoorde zenuwwerking weer ongestoord te laten verlopen.

En u weet: Voor een goede gezondheid is een ongestoorde werking van het zenuwstelsel essentieel!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Chiropractische zorg bij vaak terugkerende duizeligheid

Chiropractische zorg bij vaak terugkerende duizeligheid

Bij onze praktijk komen wij in contact met veel verschillende cliënten en daarmee een breed scala aan lichamelijke klachten. Eén van de meest voorkomende klachten die wij van cliënten horen is duizeligheid, hoewel dit meestal niet de belangrijkste reden van hun bezoek is.