Chiropractische zorg bij een hersenkneuzing bij kinderen

Bij een harde val of klap op het hoofd kan er beschadiging van hersenweefsel optreden. Dit wordt een hersenkneuzing genoemd. Een hersenkneuzing is een vorm van middelzwaar tot ernstig hersenletsel, en valt onder de categorie traumatisch hersenletsel. Er wordt gesproken van traumatisch hersenletsel als de oorzaak een gebeurtenis is zoals een ongeluk of een val. Voor kleine kinderen kan dit bijvoorbeeld betekenen een val binnen of buitenshuis, van een trap, speeltoestel of fiets.

Een hersenkneuzing is niet hetzelfde als een hersenschudding. Deze worden echter vaak door elkaar gehaald. Een belangrijk verschil tussen een hersenkneuzing en een hersenschudding is dat er bij een hersenkneuzing langdurige beschadiging van het hersenweefsel optreedt en bij een hersenschudding niet. Daarom is een hersenkneuzing voor uw kind ernstiger dan een hersenschudding, en de schade kan langdurige gevolgen hebben.

Hersenweefsel kan op verschillende manieren beschadigd raken bij een hersenkneuzing**. Er kunnen bloedingen optreden, zowel aan de buitenkant vlak onder de schedel, als in de hersenen. Ook kunnen hersencellen beschadigd raken, en bij matige beschadiging zullen deze geleidelijk herstellen en weer de normale functie herpakken. Daarnaast kan er zwelling van de hersenen optreden.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Hersenkneuzing bij kinderen

Het kinderhoofdje is relatief kwetsbaar. Bij twijfel na een val op het hoofd is het belangrijk altijd eerst contact op te nemen met uw huisarts. Hersenschade na een val is niet altijd te herkennen aan de buitenkant van het kinderhoofd, daarom is het belangrijk dat de risico’s en gevolgen van de klap beoordeeld worden door een medisch specialist. Mocht het nodig zijn kan de huisarts uw kind doorverwijzen naar een kinderneuroloog in het ziekenhuis.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Hersenschade na een val is niet altijd te herkennen aan de buitenkant van het kinderhoofd, daarom is het belangrijk dat de risico’s en gevolgen van de klap beoordeeld worden door een medisch specialist.”

Symptomen van een hersenkneuzing

Er wordt gesproken van een hersenkneuzing wanneer een kind langer dan een half uur buiten bewustzijn is na het ongeval. Bij een hersenschudding is deze periode van bewusteloosheid binnen een half uur. Een langdurige tijd van bewusteloosheid wordt ook wel een coma genoemd. Verwardheid en geheugenverlies horen bij de symptomen van een hersenkneuzing. Een kind herinnert zich vaak het ongeval en de tijd vlak voor het ongeval niet meer. Een hersenkneuzing kan zorgen voor hevige hoofdpijnklachten, vaak gepaard met misselijkheid en braken. In kleine kinderen kan dit zich ook uiten in verhoogde prikkelbaarheid, onrust en veel huilen. Hoofdpijnklachten, vermoeidheid en prikkelbaarheid voor licht, lawaai en drukte zijn klachten waar uw kind een lange tijd na een hersenkneuzing last van kan blijven houden.

Bij de behandeling van een hersenkneuzing kan een team van verschillende medisch specialisten betrokken zijn, zoals een kinderneuroloog, neuropsycholoog en logopedist. Het herstel traject na een hersenkneuzing kan lang duren en klachten kunnen langdurig aanhouden.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Een hersenkneuzing kan zorgen voor hevige hoofdpijnklachten, vaak gepaard met misselijkheid en braken.”

Chiropractische zorg voor kinderen

Chiropractie Praktijk Kennemerland is gespecialiseerd in chiropractische zorg na neurologische schade. Wanneer uw kind langdurig last houdt van klachten, kunt u contact opnemen met onze praktijk. Onze neurologische chiropractoren hebben veel ervaring met het hersteltraject na hersenletsel, en helpen u en uw kind graag verder met een behandelplan op maat. Chiropractische zorg kan een ondersteunende rol hebben in het herstelproces na neurologisch letsel.

Onze praktijk helpt niet alleen veel volwassenen met chiropractische zorg, maar ook kinderen. Chiropractie is voor kinderen geheel veilig. De klachten en het behandelplan worden vooraf uitgebreid besproken met een van de ouders/verzorgers. In de chiropractische zorg bij kinderen worden lichtere en zachtere druktechnieken gebruikt dan bij volwassenen, en ook kunnen er oefeningen voorgeschreven worden.

Chiropractie praktijk Kennemerland

Chiropractie Praktijk Kennemerland is gespecialiseerd in functionele neurologie. Dit is de tak van chiropractie gericht op neurologische schade en herstel. Neem gerust geheel vrijblijvend contact op met onze praktijk voor al uw vragen. U en uw kind zijn van harte welkom voor een intake gesprek.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Chiropractie is een vorm in de alternatieve geneeswijze die zich focust op het herstellen en genezen van het lichaam. Waar de standaard geneeskunde zich vaak richt op medicijnen en behandeltrajecten, gaat chiropractie meer over het ondersteunen van het lichaam.

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Iedereen ervaart weleens problemen met zijn of haar lichaam. Hierbij kan er sprake zijn van bijvoorbeeld mobiliteitsklachten, coördinatieproblemen, krachtafname of pijnklachten. Het is dan gewenst om de juiste behandelaar te kiezen die ervoor kan zorgen dat uw klachten verminderen.

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en bestaat uit veel verschillende onderdelen. In al deze delen kan iets fout gaan. Hoe makkelijk het is om deze fout te herstellen is onder andere afhankelijk van hoe ingewikkeld de functie van het lichaamsdeel is.