Is chiropractie bij kinderen veilig?

Het komt steeds vaker voor dat kinderen al op een jonge leeftijd last hebben van rug-, nek- of gewrichtsproblemen. Deze klachten gelden dus zeker niet alleen op een latere leeftijd zoals veel mensen in eerste instantie denken.

Oorzaken van deze klachten op jonge leeftijd kunnen bijvoorbeeld het dragen van zware schooltassen zijn, een verkeerde houding aannemen tijdens het zitten achter een computer of een verkeerde manier van het beoefenen van een sport. Voor de allerkleinsten kunnen regelmatige valpartijen een oorzaak zijn, omdat de groei van de wervelkolom door het vallen verstoord kan raken. En dan hebben we natuurlijk ook nog het mobieltje, veel kinderen spenderen uren met een gebogen hoofd, gericht op het beeldscherm. Dit is bijvoorbeeld zeer belastend voor de wervels in de nekregio.

De chiropractor kan hier zorg bieden door de wervelkolom weer in balans te brengen.

Veel mensen denken bij chiropractie aan het welbekende “kraken” en denken hierdoor dat chiropractie bij kinderen risico’s kan opleveren. Het tegendeel is echter waar! In dit artikel kunt u een duidelijke uitleg vinden waarom chiropractie ook veilig is bij kinderen en waarom het juist een goede uitkomst kan bieden in vroege levensfases.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Veranderingen tijdens de Groei van Kinderen

Kinderen zijn volop in de groei. De structuren rondom de wervelkolom zijn zich volop aan het ontwikkelen en er vinden grote veranderingen in het lichaam plaats. Dit heeft als gevolg dat niet alleen de botten en spieren groeien, maar ook de interactie tussen deze structuren verandert. Het lichaam van een kind dat in de groei is, moet zich dan ook continu aanpassen. Het is dus ook niet zo vreemd dat die aanpassingen soms niet helemaal goed verlopen, wat voor klachten kan zorgen. Daarnaast kunnen door eerder genoemde oorzaken (o.a. een verkeerde houding aannemen achter de computer) zenuwstructuren bekneld raken waardoor klachten met betrekking tot de wervelkolom kunnen ontstaan.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“De chiropractor kan hier zorg bieden door de wervelkolom weer in balans te brengen.”

Chiropractie bij kinderen; hoe gaat dit in zijn werk?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het optimaal functioneren van het lichaam bij ons altijd centraal staat, ook wanneer het om kinderen gaat. Juist ingrijpen in vroege fases kan problematiek op latere leeftijd voorkomen! Daarnaast is het van belang om de wervelkolom van uw kind regelmatig te controleren. Zo kunnen afwijkingen vroegtijdig worden opgemerkt en gecorrigeerd worden door middel van chiropractische zorg.

In het geval van chiropractie bij kinderen, wordt de wervelkolom goed bestudeerd door de chiropractor en de klachten uitgebreid besproken in overleg met een van de ouders/verzorgers.
Bij kinderen wordt vooral gebruik gemaakt van lichte en zachtere druktechnieken. Dit is dus anders dan de technieken die voor volwassenen worden gebruikt. De focus ligt op het stimuleren van zenuwstructuren, waardoor uw kind uiteindelijk van zijn/haar klachten verlicht wordt.

Het verbeteren van een verkeerde lichaamshouding gaat vaak gepaard met oefeningen die de chiropractor zal voorschrijven. Het aantal therapieën dat nodig zal zijn verschilt altijd per cliënt. Daarnaast verschillen de behandelmethoden van kinderen en volwassenen in de lengte van het tijdsinterval tussen twee afspraken.

Tenslotte zal worden geadviseerd om uw kind regelmatig terug te laten komen voor controles. Dit is essentieel omdat het kind nog volop in de groei is en zo de kans op terugkerende klachten beperkt kan worden. Door het gebruik van andere technieken dan bij volwassenen, is chiropractie bij kinderen dus geheel veilig.

Chiropractie Praktijk Kennemerland

Een gezonde groei van kinderen vinden wij bij Chiropractie Praktijk Kennemerland erg belangrijk. Heeft uw kind last van nek-, rug-, en/of andere gewrichtsklachten en zou chiropractie een goede optie kunnen zijn?

Schroom dan niet om contact met ons op te nemen, wij helpen u graag verder.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Chiropractie richt zich op klachten met betrekking tot de wervelkolom, zoals hoofd-, rug- en nekklachten, of klachten rondom de spieren en gewrichten. Daarnaast richt chiropractie zich ook op de preventie van mogelijke klachten.

Heeft kraken bijwerkingen?

Heeft kraken bijwerkingen?

Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor chiropractie. Echter vragen veel mensen zich af of er ook bijwerkingen zijn bij chiropractie, ook wel beter bekend als “kraken”. In dit artikel geven we hier meer uitleg over.