Chiropractie bij een instabiele onderrug

Heeft u last van klachten aan uw onderrug? Dit kan het gevolg zijn van een instabiele onderrug. Maakt u zich geen zorgen! Een behandeling bij de chiropractor kan u van uw klachten af helpen. In dit artikel zal uitgelegd worden hoe klachten ontstaan als gevolg van een instabiele onderrug en hoe een chiropractor u kan helpen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Anatomie van de rug

De rug wordt gevormd door de wervelkolom: een opstapeling van wervels. Tussen deze wervels bevinden zich tussenwervelschijven. Deze zorgen voor schokdemping en beweeglijkheid. De wervelkolom heeft meerdere functies, waaronder het stabiliseren van de rug. Deze stabilisatie wordt onder andere gevormd door ligamenten, banden en spieren. Deze structuren zorgen er namelijk voor dat de wervels niet te veel kunnen bewegen ten opzichte van elkaar.

De wervelkolom wordt onderverdeeld in vier delen. Van de nek tot aan het stuitje zijn dat het cervicale, thoracale, lumbale en sacrale deel van de wervelkolom. Het lumbale en sacrale deel vormen samen de onderrug.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Bij een instabiele onderrug is er sprake van een verstoring in ofwel de mechanische ofwel de functionele stabiliteit. “

Wat is een instabiele onderrug?

Bij een instabiele onderrug is er sprake van instabiliteitsklachten van het lumbale of cervicale deel van de wervelkolom. Er zijn twee soorten stabiliteit te onderscheiden:

 • Mechanische stabiliteit: stabiliteit die wordt verzorgd door gewrichtsbanden, -kapsels en tussenwervelschijven. Dit zijn passieve structuren die de krachten van de wervels ten opzichten van elkaar opvangen.
 • Functionele stabiliteit: stabiliteit die wordt verzorgd door diep gelegen spieren. Deze zijn belangrijk in de houdingscontrole. De belangrijkste stabiliserende actieve structuren in de lage wervelkolom zijn de diep gelegen spieren die van wervel tot wervel lopen.

Bij een instabiele onderrug is er sprake van een verstoring in ofwel de mechanische ofwel de functionele stabiliteit.

Het ontstaan van een instabiele onderrug

Een instabiele onderrug kan vele oorzaken hebben. Een aantal van deze oorzaken worden hier benoemd:

 • Een beschadiging van de kapsels en banden
  Door deze beschadiging ontstaat een verstoring van de mechanische stabiliteit. Ook zitten in de kapsels en banden sensoren die het brein informatie geven over de huidige houding van de rug. Een beschadiging kan zorgen voor een verstoring van het signaal, waardoor dit een verkeerde aansturing van houdingsspieren tot gevolg heeft.
 • Slijtage van tussenwervelschijven (discopathie)
  Discopathie kan zorgen voor meer speling tussen de ruggenwervels. Hierdoor kan instabiliteit ontstaan.
 • Zwakke rugspieren
  Een van de functies van de spieren van de rug is het stabiliseren van de wervelkolom. Bij zwakke rugspieren door te weinig belasting of juist overbelasting kan dit zorgen voor een instabiele onderrug.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“De behandeling van de chiropractor wordt afgestemd op de soort klachten die u ervaart. “

Symptomen instabiele onderrug

Een aantal klachten die kunnen voorkomen bij een instabiele onderrug zijn:

 • Pijn in de onderrug;
 • Startpijn bij het bewegen na lang stil te hebben gezeten;
 • Pijn bij het lang aanhouden van een houding;
 • Verminderde beweeglijkheid;
 • Verhoogde spierspanning.

Wat is chiropractie?

De behandeling van de chiropractor wordt afgestemd op de soort klachten die u ervaart. Daarom zal de chiropractor tijdens de eerste behandeling een duidelijk beeld proberen te krijgen naar uw soort klachten en de mogelijke onderliggende oorzaak hiervan.

Een behandeling van de chiropractor bestaat uit het uitoefenen van druk op specifieke punten van de rug. De zenuwcellen en verbindingen tussen zenuwcellen worden daardoor gestimuleerd. Het doel van een behandeling bij de chiropractor is om de communicatieproblemen tussen het zenuwstelsel en de gewrichten van de wervelkolom op te heffen. De bron van de pijn wordt hierdoor behandeld en het lichaam wordt begeleid naar herstel.

Een behandeling bij Chiropractiepraktijk Kennemerland

Heeft u last van klachten aan uw onderrug? Bij Chiropractiepraktijk Kennemerland werken professionele therapeuten die u graag helpen bij het behandelen van uw klachten! Neem gerust contact met ons op en wij verwelkomen u graag in onze praktijk.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Chiropractie is een vorm in de alternatieve geneeswijze die zich focust op het herstellen en genezen van het lichaam. Waar de standaard geneeskunde zich vaak richt op medicijnen en behandeltrajecten, gaat chiropractie meer over het ondersteunen van het lichaam.

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Iedereen ervaart weleens problemen met zijn of haar lichaam. Hierbij kan er sprake zijn van bijvoorbeeld mobiliteitsklachten, coördinatieproblemen, krachtafname of pijnklachten. Het is dan gewenst om de juiste behandelaar te kiezen die ervoor kan zorgen dat uw klachten verminderen.

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en bestaat uit veel verschillende onderdelen. In al deze delen kan iets fout gaan. Hoe makkelijk het is om deze fout te herstellen is onder andere afhankelijk van hoe ingewikkeld de functie van het lichaamsdeel is.