1. Functionele Neurologie
 2.  » Behandeling van Whiplash klachten met Functionele Neurologie

Behandeling van Whiplash klachten met Functionele Neurologie

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
 1. Functionele Neurologie
 2.  » Behandeling van Whiplash klachten met Functionele Neurologie

Behandeling van Whiplash klachten met Functionele Neurologie

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
chiropractie-en-whiplash
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Belangrijk om te weten voordat u de blog leest.

U bent op de website van Chiropractie-kennemerland.nl. In deze blog zult u de naam “Amsterdam Brain Center” zien. Amsterdam Brain Center is onderdeel van Chiropractie Praktijk Kennemerland. Mocht u contact opnemen via de website, dan wordt er opgenomen door Chiropractie praktijk Kennemerland. Meld dan dat u voor Amsterdam Brain Center belt en vragen heeft over uw klacht of direct een afspraak wil maken voor u klacht.

De whiplash is helaas nog steeds een bekende term. Bijna iedereen kent wel iemand die een ongeluk heeft gehad met de auto, tijdens het sporten of in huis. De whiplash ontstaat vaak door een trauma waardoor de nekspieren verrekken en het hoofd sterk heen en weer wordt geschud.

Een verrekte spier kan stijf en pijnlijk zijn. Door de zwelling is de verrekking ook vaak goed te zien. Om deze reden is er vaak veel begrip wanneer mensen deze spierklachten hebben.

Bij een whiplash worden echter ook bloedvaten en zenuwen opgerekt. Ook worden de hersenen flink door elkaar geschud. Hier treed vaak geen zichtbare zwelling of verkleuring op. Dat betekent dat een whiplash vaak niet zomaar aan te tonen is. Hierdoor komt het helaas vaak voor dat patiënten niet worden begrepen door omgeving en soms zelfs niet door medisch personeel.

Het Whiplash Trauma

Een whiplash heeft vaak onbegrepen klachten tot gevolg. Het initiële trauma kan schade geven aan structuren als de huid, spieren, pezen, gewrichten en botten. Het kan echter ook zo zijn dat bloedvaten en zenuwen worden aangetast.

Met name dit laatste is van groot belang. Het zenuwstelsel is een gevoelig stelsel van allerlei neuronen die met elkaar verbonden zijn. Wanneer het zenuwstelsel wordt verstoord, dan kan dit invloed hebben op het functioneren van het hele lichaam.

Deze verstoring is soms aan te tonen met beeldvormende technieken zoals CT, MRI of soms zelfs röntgen. Vaak is de schade echter niet te constateren. Wat ook bijna nooit te constateren valt, zijn de functionele klachten die mensen overhouden na een whiplash.

Functionele neurologie en whiplash

Binnen de functionele neurologie worden 3 manieren onderscheiden waarin het whiplash trauma invloed kan hebben op de werking van het zenuwstelsel.

1. Schade aan sensoren in de nekspieren. Deze sensoren meten de rek en houding van de nekspieren. Hierdoor weet het lichaam in welke positie het zich bevindt. Wanneer deze sensoren zijn beschadigd door een trauma kan dit invloed hebben op het meten van de positie van het lichaam. De patiënt kan dus moeite hebben om zijn lichaamspositie in de ruimte te bepalen.
2. Schade aan verbindingen tussen zenuwen. (U kunt hier meer lezen over deze verbindingen) Zenuwvezels zorgen voor verbindingen tussen neuronen of zenuwcellen. Door deze verbindingen kan er informatie worden doorgegeven. Het is dan ook goed voor te stellen dat wanneer deze zenuwverbindingen zijn beschadigd, dat er minder communicatie plaatsvindt tussen de neuronen. Dit zorgt voor een slechtere geleiding van prikkels en informatie maar ook voor een minder goede spiercontrole.
3. Verstoring van de centrale verwerking van zenuwimpulsen. Wanneer deze centrale verwerking is verstoord worden allerlei processen minder goed of niet volledig uitgevoerd. Dit kan betekenen dat er bijvoorbeeld een minder goede coördinatie is. Ook oogbewegingen kunnen worden verstoord en spieren kunnen kracht verliezen.

Naast de specifieke hierboven genoemde klachten, kunnen er veel meer klachten optreden. Doordat ons hele lichaam wordt aangestuurd door onze zenuwen kunnen er ook in ons hele lichaam klachten optreden door een whiplash. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan hoofdpijn en duizeligheid, een grotere vermoeidheid, slaapproblemen en minder concentratie vermogen.

De beschadiging van het zenuwstelsel is slecht te voorspellen en de effecten hiervan zijn nog moeilijker te voorspellen. Doordat het zenuwstelsel zo complex is kunnen de gevolgen sterk uiteen lopen. Om deze reden wordt er vaak ook niet goed in kaart gebracht welke klachten er gevolg zijn van een whiplash trauma.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij CPK in Haarlem. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Diagnose en behandeling van Whiplash Trauma

  De beschadiging zelf is soms lastig vast te stellen. De symptomen echter zijn vaak heel duidelijk en kunnen dan ook in kaart worden gebracht. Een grondig onderzoek van het lichaam en het zenuwstelsel geeft een functioneel chiropractor dan ook veel informatie over de mogelijke diagnose.

  Hierbij worden verschillende lichaamsfuncties en zenuwfuncties getest. Deze testen worden zowel in rust als in actie uitgevoerd. Spieren, coördinatie, balans maar ook gevoel in ledematen, het gehoor en zicht worden allen uitgebreid getest. Alleen dan kan een volledig beeld worden verkregen van de symptomen zodat een passende diagnose kan worden gesteld.

  De behandeling bestaat vervolgens uit het wegnemen van eventuele, nog aanwezige barrières. Deze barrières kunnen een ongestoorde zenuwwerking in de weg zitten.

  Dan begint het traject van het opnieuw stimuleren en trainen van zenuwen. Door specifieke impulsen aan de zenuwcellen te geven worden deze gestimuleerd om oude verbindingen opnieuw te gaan gebruiken en nieuwe verbindingen aan te leggen.

  Het op de juiste wijze toedienen van deze impulsen vraagt veel kennis en ervaring. Omdat onze praktijk ruime ervaring heeft met het behandelen van whiplash klachten zijn wij in staat resultaat te bereiken in gevallen waar anderen het al hebben opgegeven.

  Wij komen zeer graag met u in contact omdat wij veel te vaak zien dat mensen blijven doorlopen met klachten die met de juiste zorg te verminderen of te verhelpen zijn.

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten, die mogelijk de symptomen van een (verwaarloosde) hersenkneuzing zijn. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Herstel van je hersenletsel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Vrijblijvend intakegesprek (online)

   Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.

   Stap 2

   Het Functioneel Neurologisch onderzoek

   Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.

   Stap 3

   Het 5 daagse behandeltraject

   De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten of uw klachten aan een (oude) hersenkneuzing te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief

   U heeft deze blog gelezen omdat u of iemand uit uw omgeving te maken heeft met neurologische klachten. In onze maandelijkse nieuwsbrief worden meer vragen beantwoord rondom deze vaak onbegrepen klachten en wordt meer uitgelegd over onze behandelmethoden en resultaten.

   Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen