1. Functionele Neurologie
 2.  » Herstel van neurologische klachten dankzij neuroplasticiteit

Herstel van neurologische klachten dankzij neuroplasticiteit

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
 1. Functionele Neurologie
 2.  » Herstel van neurologische klachten dankzij neuroplasticiteit

Herstel van neurologische klachten dankzij neuroplasticiteit

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
Neuroplasticiteit
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten
Functionele neurologie is gespecialiseerd in het bieden van zorg bij neurologische klachten. De essentie van functionele neurologie is het inzetten van de plasticiteit (aanpassingsvermogen) van het brein om herstel op te laten treden.

Neuroplasticiteit is dus essentieel voor het herstel van hersenen en zenuwen.
Door het brein op de juiste wijze te stimuleren, kan het brein zichzelf herstellen. De functie van de functioneel neuroloog is hierbij het geven van de juiste prikkels aan het brein.

Wij leggen u graag uit op welke wijze wij onze patiënten helpen bij het herstel van neurologische klachten. We beginnen met de bouw en het ontwerp van zenuwen.

Hoe praten zenuwcellen met elkaar?

Neuroplasticiteit is vermogen van zenuwcellen (ook wel neuronen) om zich aan te kunnen passen. Deze aanpassingen bestaan vooral uit het aangaan van nieuwe verbindingen met andere zenuwcellen. Door deze verbindingen communiceren of “praten” neuronen met elkaar.

Dit kunt u zich als volgt voorstellen:

Neuronen (zenuwcellen) communiceren met elkaar door het sturen van stroomstootjes door lange uitlopers. Deze uitlopers maken contact met elkaar en kunnen signalen doorgeven. De ontvangende uitloper wordt hierbij receptor (axon) genoemd en de “sturende” uitloper een dendriet.

Voor het versturen van signalen worden soms kleine stroomstootjes gebruikt en op andere plekken soms chemische signaalstofjes (neurotransmitters).

De termen mag u vergeten, als u maar onthoud dat zenuwcellen dus informatie doorgeven via uitlopers die contact met elkaar maken.

Op deze wijze komt bijvoorbeeld informatie over pijn aan uw teen, terecht in uw hersenen. Allerlei uitlopers van zenuwcellen maken contact met elkaar en brengen zo het signaal over vanuit uw teen naar uw hersenen.

Dit proces kan worden verstoord wanneer er een harde klap op het hoofd optreed, waardoor er verbindingen kapot gaan. Ook kunnen er soms simpelweg te weinig verbindingen aanwezig zijn, bijvoorbeeld als sinds de geboorte (bijvoorbeeld bij een gedragsstoornis).

Wanneer er te weinig verbindingen zijn, kunnen er grote problemen optreden! Verderop leest u hoe deze problemen verholpen kunnen worden door functionele neurologen met verstand van en ervaring met neuroplasticiteit.

Hoofd Stoten Neurologie

Gevolgen van schade aan zenuwen en zenuwverbindingen

Door ons hele lichaam heen zijn er zenuwcellen die voortdurend met elkaar communiceren. Wanneer er te weinig verbindingen zijn tussen deze neuronen dan wordt informatie niet goed doorgegeven.

Dat kan bijvoorbeeld als gevolg hebben dat prikkels zoals licht of geluid niet op de juiste manier in onze hersenen aankomen. Dit zien wij vaak bij een hersenkneuzing. Door de klap functioneren bepaalde verbindingen niet of minder goed, waardoor prikkels niet correct worden doorgegeven.

Dit zorgt dan bijvoorbeeld weer voor overgevoeligheid voor licht of voor harde geluiden.
Wanneer neuronen niet goed met elkaar kunnen communiceren dan worden er allerlei lichamelijke processen verstoord.

Dat betekent dus dat een gedragsstoornis of een hersenkneuzing, invloed kan hebben op heel veel verschillende terreinen. Er kan vermoeidheid optreden of juist slapeloosheid, mensen kunnen erg druk worden of juiste moeite krijgen met activiteit.

Het verbreken van zenuwverbindingen hoeft dus niet alleen te betekenen dat er functies wegvallen. Er kan ook juist overprikkeling optreden doordat signalen niet goed worden verstuurd of gefilterd.

Doordat de verbindingen niet zomaar terugkeren, kunnen er dus jarenlang problemen zijn na een hersenkneuzing of zelfs levenslang bij een gedragsstoornis.
Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn!

Door herstellend vermogen van het brein, ook wel neuroplasticiteit genoemd, is het mogelijk om opnieuw verbindingen aan te maken tussen zenuwcellen.
Dit betekent dus ook dat de aanhoudende gevolgen zullen afnemen.

Neuroplasticiteit en het herstel van neurologische problemen

Het vermogen van zenuwcellen of neuronen om zich aan te passen aan de omstandigheden noemen we dus neuroplasticiteit. Deze neuroplasticiteit bestaat met name uit het aangaan van nieuwe verbindingen, waardoor zenuwcellen weer met elkaar kunnen communiceren.

Het gevolg is dan dat onze hersenen binnenkomende prikkels weer op de juiste wijze kunnen reguleren. Functionele neurologie richt op het herstel van neurologische problemen. Door op specifieke wijze zenuwcellen te stimuleren en te trainen, worden deze cellen aangezet tot het maken van nieuwe verbindingen met andere cellen.

Door neuronen te dwingen met elkaar te communiceren, raken deze neuronen weer gewend aan het doorgeven signalen.

Het gevolg hiervan is terugkeer van functies zoals goed zicht, gevoel/kracht in ledematen. Door de betere regulering van prikkels is er ook een sterke verbetering mogelijk voor bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid of mindere concentratie.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij CPK in Haarlem. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Herstel van complexe neurologische klachten

  Wij zijn een erkend centrum voor functionele neurologie in Nederland. Dit uit zich bijvoorbeeld in het feit dat wij functionele neurologen opleiden of bijstaan bij complexe patiënt casussen. Ook rekenen wij enkele functioneel neurologen tot onze kring van personen die wij bijstaan.

  Ons programma en onze training gericht op herstel en stimulatie van het zenuwstelsel zorgt ervoor dat wij patiënten vanuit heel Europa en zelfs de hele wereld ontvangen. Een reis van een volle dag vliegen is geen uitzondering voor personen die bijvoorbeeld onze Intensieve training week ondergaan.

  Wij komen dan ook graag in contact met u omdat wij zoveel mogelijk mensen willen bijstaan met onze hulp bij leer- en concentratie problemen.

  Twee belangrijke onderdelen van ons programma en training zijn het Functioneel Neurologisch Onderzoek en ons 5-daagse intensieve behandeltraject. U komt eerst een dagdeel naar onze praktijk voor het Functioneel Neurologisch onderzoek. De uitkomst van dit onderzoek kan zijn dat we met u een kort, intensief behandeltraject aangaan.

  Het doel van dit traject is om u zich voor zó te laten voelen als vóór het letsel. Wij leggen u graag verder uit hoe dit werk.

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten, die mogelijk de symptomen van een (verwaarloosde) hersenschudding zijn. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Herstel van je hersenletsel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Vrijblijvend intakegesprek (online)

   Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.

   Stap 2

   Het Functioneel Neurologisch onderzoek

   Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.

   Stap 3

   Het 5 daagse behandeltraject

   De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten of uw klachten aan een (oude) hersenschudding te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief

   U heeft deze blog gelezen omdat u of iemand uit uw omgeving te maken heeft met neurologische klachten. In onze maandelijkse nieuwsbrief worden meer vragen beantwoord rondom deze vaak onbegrepen klachten en wordt meer uitgelegd over onze behandelmethoden en resultaten.

   Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen