1. Functionele Neurologie
 2.  » Wat te doen tegen de gevolgen van een hersenkneuzing?

Wat te doen tegen de gevolgen van een hersenkneuzing?

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
 1. Functionele Neurologie
 2.  » Wat te doen tegen de gevolgen van een hersenkneuzing?

Wat te doen tegen de gevolgen van een hersenkneuzing?

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
Oorzaak Hersenkneuzing
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Belangrijk om te weten voordat u de blog leest.

U bent op de website van Chiropractie-kennemerland.nl. In deze blog zult u de naam “Amsterdam Brain Center” zien. Amsterdam Brain Center is onderdeel van Chiropractie Praktijk Kennemerland. Mocht u contact opnemen via de website, dan wordt er opgenomen door Chiropractie praktijk Kennemerland. Meld dan dat u voor Amsterdam Brain Center belt en vragen heeft over uw klacht of direct een afspraak wil maken voor u klacht.

Een hersenkneuzing is het resultaat van een trauma van het hoofd. Dit kan een botsing zijn tijdens het sporten of een val van de trap.

Omdat onze hersenen verantwoordelijk zijn voor het complete aansturen van ons lichaam en ons denken, moet hersenletsel zeer serieus worden genomen!

De gevolgen van verwaarloosde hersenkneuzingen kunnen een leven lang voor problemen geven. Het is dan ook heel erg belangrijk om een kneuzing tijdig te herkennen en te behandelen.

In de volksmond wordt een hersenkneuzing vaak een hersenschudding genoemd, er zijn echter verschillen. Deze verschillen zullen we hieronder toelichten.

Wat is een hersenkneuzing?

Een hersenkneuzing is gemiddelde tot zware beschadiging van hersenen door een klap op of tegen het hoofd. Deze klap kan komen door een ongeluk, botsing, val of door een andere oorzaak.

Wat de aanleiding ook is, een hersenkneuzing is een serieuze aandoening die niet moet worden onderschat! Waar de hersenschudding een licht letsel van de hersenen is, is een hersenkneuzing ernstiger.

Bij een klap op het hoofd moet er dus altijd worden gecontroleerd op hersenletsel!

Hersenkneuzing Gevolgen

Wat gebeurt er bij een hersenkneuzing?

Bij een hersenkneuzing worden de hersenen door een klap heen en weer geslingerd in de schedel. Hierdoor kunnen de hersenen “kneuzen” en dus beschadigt raken. Bij dit letsel kunnen de hersenen opzwellen of zelfs gaan bloeden.

Beide zaken zorgen voor een hogere druk binnen de schedel doordat er te weinig ruimte binnen de schedel is. Door de klap en de zwelling kunnen hersenen (tijdelijk) minder goed functioneren en verschillende klachten geven.
Het is dus essentieel om een hersenkneuzing te herkennen, u leest hieronder hoe u dit doet.

Hoe herken je een hersenkneuzing (symptomen)?

Bij een hersenkneuzing is er dus eerst een klap op het hoofd. Dit trauma wordt gevolgd door bewusteloosheid en vaak ook geheugenverlies. Na het bijkomen uit het bewustzijnsverlies is de pechvogel vaak gedesoriënteerd, onrustig en verward.

Door het geheugenverlies heeft de persoon vaak geen herinnering aan het ongeval of de gebeurtenissen hieromheen. De term voor dit geheugenverlies is Post Traumatische Amnesie (PTA).

Afhankelijk van de plaats van het letsel kan er ook sprake zijn gezichtsverlies of dubbelzien en het verlies van controle over armen of benen.

Wat zijn de gevolgen van een hersenkneuzing?

De gevolgen van een hersenkneuzing kunnen zoals gezegd dus ernstig zijn. Omdat onze hersenen ons hele lichaam aansturen, kunnen de gevolgen ook nog eens zeer divers zijn.
Enkele mogelijke gevolgen van een hersenkneuzing op de korte termijn:

 • Gehele of gedeeltelijke verlamming
 • Hoofdpijn en/of duizeligheid
 • Wazig zien, dubbel zien
 • Overgevoelig voor licht of voor geluid
 • Evenwichtsproblemen

Dit zijn meestal tijdelijke gevolgen die na enkele uren tot dagen of zelfs weken overgaan. Er kunnen echter ook langdurige symptomen zijn die veel langer aanhouden.

Lange termijn gevolgen van een hersenkneuzing

Bij een (soms groot) gedeelte van de slachtoffers van hersenletsel blijven er ook op de lange termijn klachten optreden. Doordat het letsel niet volledig is hersteld blijven er cognitieve of lichamelijke gevolgen van de hersenkneuzing.
Hersenkneuzing Lange Termijn

Lange termijn cognitieve gevolgen van een hersenkneuzing

Overgevoeligheid voor prikkels:

 • Blijvend minder goed bestand tegen fel licht
 • Moeite met harde geluiden

Gedragsveranderingen:

 • Sneller geïrriteerd
 • Sneller vermoeid
 • Slapeloosheid

Overige problematiek:

 • Hoofdpijn
 • Concentratieproblemen
 • Geheugenproblemen

Lange termijn lichamelijke gevolgen van een hersenkneuzing

 • Verminderd gevoel in armen of benen
 • Motorische problemen
 • Krachtverlies

Wat kan er worden gedaan aan een hersenkneuzing?

Misschien wel de belangrijkste vraag is: Wat kan een functioneel neuroloog doen na een hersenkneuzing?
Het antwoord hierop is onverwacht, uw functioneel neuroloog kan niets doen. Uw lichaam kan dit wel doen!

Uw functioneel neuroloog is wel de aangewezen persoon om u hierin te begeleiden!

Door de juiste training en stimulatie van een ervaren functioneel neuroloog kunnen de hersenen worden gestimuleerd om nieuwe verbindingen aan te maken. Dit zorgt voor een vermindering van de klachten en stimuleert het herstel.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij CPK in Haarlem. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Hulp na hersenkneuzing met functionele neurologie

  Functionele neurologie richt zich op neurologische schade en herstel. Eén van de grootste gebieden binnen de functionele neurologie is het herstel na hersenbeschadiging.

  Amsterdam Brain Center (ABC) is gespecialiseerd in herstel na breinletsel. Onze gespecialiseerde functioneel neurologen Ben Bolsenbroek, Irving Fox en Jesse Alexander bieden een intensieve begeleiding. Dit vraagt een flinke inspanning van de patiënt maar dit biedt spectaculaire resultaten!

  Dit doen wij met het Functioneel Neurologisch Onderzoek. Tijdens dit onderzoek komt u een dagdeel naar onze praktijk in Haarlem, waar u ontvangen wordt door één van onze experts in neurologische klachten.

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten, die mogelijk de symptomen van een (verwaarloosde) hersenkneuzing zijn. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Herstel van je hersenletsel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Vrijblijvend intakegesprek (online)

   Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.

   Stap 2

   Het Functioneel Neurologisch onderzoek

   Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.

   Stap 3

   Het 5 daagse behandeltraject

   De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten of uw klachten aan een (oude) hersenkneuzing te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief

   U heeft deze blog gelezen omdat u of iemand uit uw omgeving te maken heeft met neurologische klachten. In onze maandelijkse nieuwsbrief worden meer vragen beantwoord rondom deze vaak onbegrepen klachten en wordt meer uitgelegd over onze behandelmethoden en resultaten.

   Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen