Wat is het verschil tussen Mensendieck Therapie en Chiropractie?

Alternatieve geneeswijzen nemen een steeds prominentere rol aan binnen ons zorgstelsel. Dit is onder andere te zien in de cijfers: in 1977 kenden we in Nederland nog maar 5 soorten alternatieve geneeswijzen, terwijl er in 2004 al 404 soorten waren te onderscheiden (Bron: CBS).

Door dit brede aanbod bestaat er voor bijna iedere patiënt wel een vorm waar zij baat bij zouden kunnen hebben. Het aantal bezoeken aan alternatieve zorgverleners neemt dan ook toe en velen zijn naderhand erg te spreken over hun ervaring.
De keerzijde van de enorme hoeveelheid mogelijkheden wat betreft alternatieve zorg, is dat het maken van een keuze juist heel lastig kan worden.

Uit ervaring weten wij dat mensen soms niet weten wat alternatieve zorgverleners precies doen en hoe ze van elkaar verschillen. Daarom besteden wij op onze blog volop aandacht aan het vergelijken van typen zorg, zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken.
In dit artikel leggen we uit hoe chiropractie en mensendieck therapie van elkaar verschillen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat doet een chiropractor?

De chiropractor is gespecialiseerd in een optimaal verloop van de communicatie tussen het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel. Hoewel dus ook spieren, de wervelkolom en gewrichten betrokken kunnen worden bij de zorgverlening, is het uitgangspunt bij de chiropractor altijd het zenuwstelsel. Hierbij ligt de nadruk vooral op ondersteuning van het zenuwstelsel. Er wordt met chiropractische zorg geprobeerd blokkades of verstoringen in de zenuwen weg te nemen om zo de balans in het lichaam te herstellen.

Dit wordt gedaan door het uitoefenen van handmatige druk op bepaalde punten in het lichaam, met name de nek of rug. Verstoringen van het zenuwstelsel kunnen optreden als gevolg van een fysiek probleem, bijvoorbeeld een hernia, maar kan ook het gevolg zijn van stress.

Het hele lichaam heeft vervolgens baat bij de herstelde balans. De chiropractor biedt dus zorg die de gezondheid ondersteunt en gaat niet per se uit van klachten. Klachten worden vaak juist voorkomen omdat chiropractie preventief kan werken. Ook gezonde personen kunnen dus chiropractische ondersteuning gebruiken omdat de gezondheid in dit geval extra wordt bevorderd.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“De chiropractor is gespecialiseerd in een optimaal verloop van de communicatie tussen het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel. “

Wat houdt mensendieck therapie in?

Een mensendieck therapeut is meer gericht op het menselijk gedrag wat betreft de lichaamshouding. Het voornaamste doel van mensendieck therapie is dan ook om de patiënt bewust te maken van de eigen lichaamshouding, zodat deze zichzelf uiteindelijk kan corrigeren. Hierbij speelt het bewust bezig zijn met wat er misgaat en hoe dit te corrigeren dus een grote rol.

Deze vorm van therapie werkt op de lange termijn goed, omdat patiënten zelf aanleren hoe ze hun lichaam beter kunnen hanteren in plaats van dat de specialist lang betrokken is bij het proces.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Denkt u nu, misschien is chiropractie wel iets voor mij? U bent van harte welkom bij Chiropractie Praktijk Kennemerland! “

Een opsomming van de verschillen en overeenkomsten

Zowel chiropractie als mensendieck therapie zijn geschikte vormen van alternatieve geneeswijzen wanneer u af wilt van lichamelijke klachten, nu en op de lange termijn. Daarnaast kunnen beiden ook een preventieve werking hebben. Een groot verschil tussen chiropractie en mensendieck therapie is dat de chiropractor uitgaat van het idee dat het lichaam de eigen balans kan herstellen met behulp van de chiropractor, terwijl de mensendieck therapeut gelooft in de noodzaak van het tussenbeide komen van het bewustzijn.

Dit betekent echter niet dat er voor chiropractie geen wilskracht nodig is, de trajecten kunnen erg intenst zijn en veel doorzettingsvermogen van u vragen. Ook leert u bij mensendieck therapie bewust nieuwe bewegingen, terwijl u met behulp van chiropractie meer ‘automatisch’ anders gaat bewegen door de weggenomen blokkades in het zenuwstelsel.

Chiropractie Praktijk Kennemerland

Er zijn dus zowel verschillen als overeenkomsten tussen chiropractie en mensendieck therapie. Wij hopen met dit artikel bij te dragen aan het maken van uw keuze over welke vorm van zorg bij u en uw situatie past. Denkt u nu, misschien is chiropractie wel iets voor mij? U bent van harte welkom bij Chiropractie Praktijk Kennemerland!

Onze chiropractische praktijk bestaat al jaren en levert maatwerk voor een breed scala aan klachten zoals scoliose, herstel na een hersenschudding of ischias. Daarnaast verlenen wij zorg aan cliënten zonder klachten waarbij chiropractie bijdraagt aan het in stand houden van hun optimale gezondheid. Als u na het lezen van dit artikel dus overtuigd bent geraakt dat chiropractie de juiste keuze is voor u, bent u bij ons aan het juiste adres.

Heeft u nog vragen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wat kunt u doen tegen Migraine

Wat kunt u doen tegen Migraine

Jaarlijks heeft ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking last van migraineaanvallen. Gemiddeld krijgen deze mensen twee aanvallen per maand. Iedereen kan in zijn of haar leven wel eens een aanval krijgen.

Het belang van een Regelmatig bezoek aan de Chiropractor

Het belang van een Regelmatig bezoek aan de Chiropractor

We weten allemaal dat als u klachten heeft u daar wat aan laat doen. Dat is logisch want u wilt van de klacht af zijn. Heeft u bijvoorbeeld last van uw rug, dan gaat u bijvoorbeeld naar een chiropractor om van uw rugklachten af te komen.