Wat is het verschil tussen een chiropractor en een osteopaat?

In Nederland kennen we veel soorten alternatieve geneeswijzen. Het aantal soorten is de afgelopen decennia sterk toegenomen: van 5 soorten in 1977 naar 404 soorten alternatieve geneeswijzen in 2004 (Bron: CBS).
Niet alleen de typen zorg nemen toe, ook het aantal bezoeken aan alternatieve zorgverleners stijgt en de meesten zijn erg tevreden met hun zorg.

Omdat wij uit ervaring weten dat het soms nog lastig kan zijn om informatie te krijgen over wat alternatieve zorgverleners precies doen en wat de verschillen zijn, hebben wij op onze blog al meerdere artikelen waarin we typen alternatieve zorg met elkaar vergelijken.

In dit artikel leggen we uit hoe twee gelijkende alternatieve zorgverleners van elkaar verschillen en overeenkomen: de chiropractor en de osteopaat.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat doet een osteopaat?

Een osteopaat verleent zorg op basis van de levenswijze van de patiënt in de breedste zin. Hierbij staan (pijn)klachten centraal. De osteopaat neemt het lichaam als geheel in acht bij het kijken naar waar de klachten mogelijk vandaag kunnen komen. Zo zegt volgens de osteopaat de locatie van de pijn niet per se iets over waar het lichaam uit balans is.

De werkwijze van de osteopaat is als volgt; met de handen wordt gevoeld waar in het lichaam er een disbalans is, of waar zich spanning bevindt. Vervolgens wordt met handmatige correcties druk uitgeoefend op verschillende delen van het lichaam, ook op de plekken die ogenschijnlijk niets met de klachten te maken hebben. Bij de osteopaat staan de spieren, de organen en het zenuwstelsel centraal.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“De chiropractor is gespecialiseerd in de communicatie tussen het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel en betrekt dus de spieren, wervelkolom, zenuwen, gewrichten en het brein in de zorgwijze. “

Wat doet een chiropractor?

De chiropractor is gespecialiseerd in de communicatie tussen het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel en betrekt dus de spieren, wervelkolom, zenuwen, gewrichten en het brein in de zorgwijze. De chiropractor gaat hierbij uit van het zenuwstelsel en probeert hier blokkades of verstoringen weg te nemen om zo de balans in het lichaam te herstellen. Dit wordt gedaan door het uitoefenen van handmatige druk op bepaalde punten in het lichaam, met name de nek of rug. Deze verstoringen kunnen het gevolg zijn van een fysieke beschadiging, bijvoorbeeld een hernia, maar kan ook het gevolg zijn van stress.

Het hele lichaam heeft vervolgens baat bij de herstelde balans. De chiropractor biedt dus zorg die de gezondheid ondersteunt en gaat niet per se uit van klachten. Ook gezonde personen kunnen chiropractische ondersteuning gebruiken omdat de gezondheid in dit geval extra wordt bevorderd.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Ook gezonde personen kunnen chiropractische ondersteuning gebruiken omdat de gezondheid in dit geval extra wordt bevorderd.”

De beste keuze voor uw situatie

Beide alternatieve geneeswijzen nemen uw lichaam als geheel in acht en hebben daarmee een zogenoemde ‘holistische’ werkwijze. Daarnaast maken ook beide zorgverleners vooral gebruik van hun handen, alleen gebruiken ze deze ieder op een andere manier. Zowel osteopaten als chiropractoren richten zich op het bewegingsapparaat en de disbalans hiervan.

Een verschil is dat beide specialisten de oorzaak van de klachten op een andere manier achterhalen en welke denkwijze erachter zit. Daarnaast gebruikt de osteopaat met name de levenswijze van de patiënt voor het achterhalen van het probleem, terwijl de chiropractor het probleem identificeert met behulp van specialistische kennis over diagnostiek en lichamelijk onderzoek.

Chiropractie Praktijk Kennemerland

Onze praktijk heeft jarenlange ervaring met het verlenen van zorg aan cliënten met of zonder klachten. Wij geloven daarnaast dat iedereen baat heeft bij chiropractische zorg, klachtenvrij of niet. Onze methode, die vrij is van het slikken van pillen maar wel onze specialistische kennis integreert, richt zich op het herstel van het hele lichaam en heeft als doel om u naar de meest optimale gezondheid te begeleiden.

Wij beseffen ons echter ook dat iedere cliënt anders is en andere behoeften heeft. Daarom bieden wij u alleen zorg wanneer wij denken dat chiropractische behandeling nuttig is voor uw situatie. Daarnaast geven wij u altijd de mogelijkheid om mee te denken over uw zorgplan en hebben wij oog voor uw situatie als individu.

Bent u nieuwsgierig geworden naar wat Chiropractie Praktijk Kennemerland voor u kan betekenen of heeft u nog vragen aan de hand van dit artikel? U bent altijd van harte welkom om contact met ons op te nemen.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wat kunt u doen tegen Migraine

Wat kunt u doen tegen Migraine

Jaarlijks heeft ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking last van migraineaanvallen. Gemiddeld krijgen deze mensen twee aanvallen per maand. Iedereen kan in zijn of haar leven wel eens een aanval krijgen.

Het belang van een Regelmatig bezoek aan de Chiropractor

Het belang van een Regelmatig bezoek aan de Chiropractor

We weten allemaal dat als u klachten heeft u daar wat aan laat doen. Dat is logisch want u wilt van de klacht af zijn. Heeft u bijvoorbeeld last van uw rug, dan gaat u bijvoorbeeld naar een chiropractor om van uw rugklachten af te komen.