Wat is het verschil tussen Chiropractie en Fysiotherapie?

Het menselijk lichaam is opgemaakt uit veel verschillende delen en structuren, die goed op elkaar zijn ingespeeld en die intensief samenwerken. Voor elk van deze delen zijn specialisten opgeleid. Zo is een cardioloog gespecialiseerd in het hart en bloedvatenstelsel, richt een dermatoloog zich op de huid en weet een endocrinoloog alles van regulatie van hormonen.

Soms zijn deze specialisten artsen, maar dit is niet altijd het geval. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verloskundige, een chiropractor, een optometrist of fysiotherapeut. Het kan zo zijn dat de specialismen van deze vakmensen op elkaar lijken of zelfs een beetje overlap hebben. Dat kan verwarring opleveren bij patiënten.

 

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Chiropractie en Fysiotherapie

Zo krijgen wij af en toe de vraag: wat is het verschil tussen een chiropractor en een fysiotherapeut? In dit artikel willen wij u hier graag antwoord op geven.

Het grootste verschil tussen een chiropractor en fysiotherapeut zit in de manier waarop de twee specialismen te werk gaan. Een fysiotherapeut houdt zich met name bezig met het bewegingsapparaat, en dan vooral de spieren die het bewegingsapparaat sturen. Bijvoorbeeld bij een sportblessure wordt vaak fysiotherapeutisch behandeld, om zo de spieren te helpen herstellen.

Wat veel mensen niet weten, is dat ook klachten die op het eerste gezicht misschien behandeld moeten worden door een fysiotherapeut, ook door een chiropractor verholpen kunnen worden.

Een chiropractor houdt zich namelijk bezig met de communicatie tussen het zenuwstelsel en onder andere het bewegingsapparaat. Deze wordt onder handen genomen door handmatige stimulering van het zenuwstelsel, met name in de rug en nek. De chiropractor richt zich dus op het zenuwstelsel, waardoor tegelijkertijd ook de communicatie met de spieren verbetert, waardoor bijvoorbeeld blessures ook verholpen kunnen worden.

Chiropractie kan dus net zo goed als fysiotherapie spieren behandelen, maar neemt daarbij ook het zenuwstelsel in acht, wat een diepere laag geeft aan de behandeling. De klacht wordt namelijk niet alleen aangepakt, ook wordt er gekeken naar waar de pijn vandaan komt. Zo wordt de bron van de klachten achterhaald en wanneer mogelijk ook onder handen genomen.

 

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Een chiropractor houdt zich namelijk bezig met de communicatie tussen het zenuwstelsel en onder andere het bewegingsapparaat. “

Preventie en Chiropractie

Met chiropractie kan dus ook preventief worden gehandeld, zelfs voordat klachten zoals spierpijn ontstaan. Dit wordt gedaan op het manier die niet alleen gericht is op klachten, maar die gericht is op het begeleiden van het lichaam naar zijn optimale staat. Door het zenuwstelsel aan te pakken, heeft uiteindelijk het hele lichaam baat bij de zorg, niet alleen de spieren of het bewegingsapparaat.

Wat is meer geschikt voor mij: Chiropractie of Fysiotherapie

Misschien vraagt u zich nu af: wat is de beste zorg voor mijn situatie? Chiropractie of fysiotherapie? Bij Chiropractie Praktijk Kennemerland bent u van harte welkom om contact op te nemen om deze vraag te beantwoorden.

Feit is dat elke situatie verschillend is en dat er dus geen eenduidig antwoord bestaat op de vraag of chiropractie of fysiotherapie beter is. Als u last heeft van klachten, zoals een sportblessure of aanhoudende spierpijn, en u bent benieuwd naar wat chiropractie voor u kan betekenen, aarzel dan niet om ons te benaderen. Bij elke cliënt kijken wij namelijk eerst of wat wij doen past bij uw klachten. Als dit het geval is, stellen wij in overleg met u een persoonlijk behandelplan op. Zo kunnen we samen met u in kaart brengen wat voor uw situatie het beste werkt, om u zo snel mogelijk van klachten af te helpen.

 

 

 

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Chiropractie richt zich op klachten met betrekking tot de wervelkolom, zoals hoofd-, rug- en nekklachten, of klachten rondom de spieren en gewrichten. Daarnaast richt chiropractie zich ook op de preventie van mogelijke klachten.

Heeft kraken bijwerkingen?

Heeft kraken bijwerkingen?

Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor chiropractie. Echter vragen veel mensen zich af of er ook bijwerkingen zijn bij chiropractie, ook wel beter bekend als “kraken”. In dit artikel geven we hier meer uitleg over.