Wat is het verschil tussen Chiropractie en Cesartherapie?
Wat is het verschil tussen Chiropractie en Cesartherapie?

Het menselijk lichaam is opgemaakt uit een hele ingewikkelde samenwerking van allerlei componenten. In Nederland kennen wij voor elk van deze delen/functies verschillende medisch specialisten.
Zo is een oncoloog gespecialiseerd in het behandelen van kanker, richt een nefroloog zich met name op de nieren en weet iedereen met welke klachten ze een tandarts moeten bezoeken. Binnen de reguliere zorg zijn deze specialismen dus redelijk algemeen bekend.
Medische specialisten
Toch kennen we veel andere medisch specialisten die niet altijd artsen zijn, of niet duidelijk in te delen zijn binnen de reguliere zorg. Ook binnen de alternatieve zorg werken veel kundige professionals met medische kennis. Bij een deel van de Nederlanders is dit al bekend; uit cijfers van het CBS blijkt dat tussen 2010 en 2012 bijna 1 miljoen mensen in Nederland gebruik van een vorm van alternatieve geneeskunde heeft gemaakt.
Toch blijft er onduidelijkheid bestaan over de verschillende vormen van alternatieve zorg. Dit merken wij ook aan de vragen omtrent chiropractie die wij ontvangen bij onze praktijk. Bij chiropractie denken velen met name aan het ‘kraken’ van de rug en daarmee voornamelijk het wegnemen van rugklachten. Dit doet u misschien denken aan een andere vorm van alternatieve zorg die wordt toegepast bij rugklachten, namelijk cesartherapie. Hoewel wij ons verwarring tussen cesartherapie en chiropractie kunnen voorstellen, zijn er wel degelijk grote verschillen. Daarom vertellen wij u graag meer over de verschillen tussen chiropractie en cesartherapie.
Chiropractie en Cesartherapie
Cesartherapie pakt het verkeerd uitvoeren van handelingen aan, waardoor klachten aan onder andere de rug verminderen. Cesartherapie wordt toegepast bij klachten als rugpijn, spanningshoofdpijn, bekkenpijn maar ook bij bijvoorbeeld reumatische of orthopedische aandoeningen.
De chiropractor richt zich meer op communicatie tussen het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat. Klachten aan de spieren kunnen dus komen door een geblokkeerd zenuwstelsel, welke met chiropractie onder handen wordt genomen door het handmatig stimuleren van de rug en nek. Met deze aanpak worden de klachten bij de bron aangepakt, bij de oorzaak waarom bijvoorbeeld handelingen fysiek niet correct worden uitgevoerd.
Bij chiropractie is het uitgangspunt dus meer dat wanneer verstoringen in het zenuwstelsel worden aangepakt, het hele lichaam wordt aangezet tot herstel, waarmee ook klachten als rugpijn kunnen afnemen. Dit wordt gedaan op een manier die niet alleen gericht is op klachten, maar ook op het lichaam begeleiden naar zijn optimale staat. Door het zenuwstelsel aan te pakken, heeft uiteindelijk het hele lichaam baat bij de behandeling, niet alleen de spieren. Chiropractie wordt toegepast bij klachten als rugpijn en hoofdpijn, maar ook bij meer complexe problemen als een scoliose, hernia of hersenschudding.
Gesprek met Chiropractie Praktijk Kennemerland
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Ik ervaarde veel pijnklachten in mijn nek en schouder. Dat straalde zich uit naar mijn onderrug en rechterbeen. Na mijn eerste afspraak bij Ben Bolsebroek zijn mijn klachten voor 80 % verbeterd. Ik ervaarde gelijk verlichting. Ik kon eindelijk een nacht door slapen zonder pijnklachten, minder last van oorsuizingen en meer stabiliteit in mijn lichaam. Echt een verbetering. Geen 5 sterren maar 10 sterren waard.”
– Van Bosch
Wat is de beste keuze voor mijn situatie?
Chiropractie Praktijk Kennemerland
Gesprek met Chiropractie Praktijk Kennemerland
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.