Wat is het verschil tussen Chiropractie en Cesartherapie?

Het menselijk lichaam is opgemaakt uit een hele ingewikkelde samenwerking van allerlei componenten. In Nederland kennen wij voor elk van deze delen/functies verschillende medisch specialisten.

Zo is een oncoloog gespecialiseerd in het behandelen van kanker, richt een nefroloog zich met name op de nieren en weet iedereen met welke klachten ze een tandarts moeten bezoeken. Binnen de reguliere zorg zijn deze specialismen dus redelijk algemeen bekend.

 

 

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Toch kennen we veel andere medisch specialisten die niet altijd artsen zijn, of niet duidelijk in te delen zijn binnen de reguliere zorg. Ook binnen de alternatieve zorg werken veel kundige professionals met medische kennis. Bij een deel van de Nederlanders is dit al bekend; uit cijfers van het CBS blijkt dat tussen 2010 en 2012 bijna 1 miljoen mensen in Nederland gebruik van een vorm van alternatieve geneeskunde heeft gemaakt.

Toch blijft er onduidelijkheid bestaan over de verschillende vormen van alternatieve zorg. Dit merken wij ook aan de vragen omtrent chiropractie die wij ontvangen bij onze praktijk. Bij chiropractie denken velen met name aan het ‘kraken’ van de rug en daarmee voornamelijk het wegnemen van rugklachten. Dit doet u misschien denken aan een andere vorm van alternatieve zorg die wordt toegepast bij rugklachten, namelijk cesartherapie. Hoewel wij ons verwarring tussen cesartherapie en chiropractie kunnen voorstellen, zijn er wel degelijk grote verschillen. Daarom vertellen wij u graag meer over de verschillen tussen chiropractie en cesartherapie.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Uit cijfers van het CBS blijkt dat tussen 2010 en 2012 bijna 1 miljoen mensen in Nederland gebruik van een vorm van alternatieve geneeskunde heeft gemaakt.”

Chiropractie en Cesartherapie

Zowel chiropractie als cesartherapie worden geassocieerd met het verlichten van klachten aan de rug. Cesartherapie gaat hierbij voornamelijk uit van het corrigeren van de manier waarop iemand beweegt. Doordat iemand verkeerd beweegt, kunnen namelijk klachten ontstaan aan bijvoorbeeld de rug.

Cesartherapie pakt het verkeerd uitvoeren van handelingen aan, waardoor klachten aan onder andere de rug verminderen. Cesartherapie wordt toegepast bij klachten als rugpijn, spanningshoofdpijn, bekkenpijn maar ook bij bijvoorbeeld reumatische of orthopedische aandoeningen.

De chiropractor richt zich meer op communicatie tussen het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat. Klachten aan de spieren kunnen dus komen door een geblokkeerd zenuwstelsel, welke met chiropractie onder handen wordt genomen door het handmatig stimuleren van de rug en nek. Met deze aanpak worden de klachten bij de bron aangepakt, bij de oorzaak waarom bijvoorbeeld handelingen fysiek niet correct worden uitgevoerd.

Bij chiropractie is het uitgangspunt dus meer dat wanneer verstoringen in het zenuwstelsel worden aangepakt, het hele lichaam wordt aangezet tot herstel, waarmee ook klachten als rugpijn kunnen afnemen. Dit wordt gedaan op een manier die niet alleen gericht is op klachten, maar ook op het lichaam begeleiden naar zijn optimale staat. Door het zenuwstelsel aan te pakken, heeft uiteindelijk het hele lichaam baat bij de behandeling, niet alleen de spieren. Chiropractie wordt toegepast bij klachten als rugpijn en hoofdpijn, maar ook bij meer complexe problemen als een scoliose, hernia of hersenschudding.

 

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Bij chiropractie is het uitgangspunt dus meer dat wanneer verstoringen in het zenuwstelsel worden aangepakt, het hele lichaam wordt aangezet tot herstel, waarmee ook klachten als rugpijn kunnen afnemen. “

​Wat is de beste keuze voor mijn situatie?

Misschien stelt u zichzelf nu de vraag: Wat is de beste zorgverlening voor mijn situatie? Deze vraag is helaas niet eenduidig te beantwoorden, juist omdat iedere persoonlijke omstandigheid zo verschillend is. De variatie in typen zorgverlening kan verwarrend zijn, maar de hoeveelheid keuze zorgt er ook voor dat er voor iedereen een passend zorgplan gevonden kan worden.

Chiropractie Praktijk Kennemerland

Bij Chiropractie Praktijk Kennemerland bent u van harte welkom om te ontdekken of chiropractie de juiste keuze is voor uw klachten en behoeften. Wij kijken namelijk voorafgaand aan ieder zorgtraject samen met u of chiropractie voor u de juiste keuze is. Als dit het geval is, kunnen wij in samenwerking met u bepalen wat voor uw omstandigheden het beste werkt, zodat u van uw klachten verlicht kunt worden. Neem alstublieft contact met ons op als u nieuwsgierig bent geworden naar onze zorgverlening of als u nog vragen heeft.

 

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Chiropractie richt zich op klachten met betrekking tot de wervelkolom, zoals hoofd-, rug- en nekklachten, of klachten rondom de spieren en gewrichten. Daarnaast richt chiropractie zich ook op de preventie van mogelijke klachten.

Heeft kraken bijwerkingen?

Heeft kraken bijwerkingen?

Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor chiropractie. Echter vragen veel mensen zich af of er ook bijwerkingen zijn bij chiropractie, ook wel beter bekend als “kraken”. In dit artikel geven we hier meer uitleg over.