1. Functionele Neurologie
 2.  » Wat is Functioneel Neurologische Chiropractie

Wat is Functioneel Neurologische Chiropractie

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
 1. Functionele Neurologie
 2.  » Wat is Functioneel Neurologische Chiropractie

Wat is Functioneel Neurologische Chiropractie

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
Niet Aangeboren Hersenletsel Neurologie
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Belangrijk om te weten voordat u de blogs leest.

U bent op de website van Chiropractie-kennemerland.nl. In deze blogs zult u de naam “Amsterdam Brain Center” zien. Amsterdam Brain Center is onderdeel van Chiropractie Praktijk Kennemerland. Mocht u contact opnemen via de website, dan wordt er opgenomen door Chiropractie praktijk Kennemerland”. Meld dan dat u voor Amsterdam Brain Center belt en vragen heeft over uw klacht of direct een afspraak wil maken voor u klacht.

Functionele neurologie is een specialisatie binnen de chiropractie. De functionele neuroloog heeft het zenuwstelsel als aandachtspunt. De functionele neuroloog heeft dan ook naast de universitaire opleiding tot chiropractor ook nog een extra opleiding gevolgd om nog meer kennis op te doen van de werking van het zenuwstelsel.

Omdat functionele neurologie gericht is op de zenuwen in het lichaam, wordt dit ook vaak chiropractische neurologie genoemd. Ook in deze omschrijving komt de extra aandacht voor het zenuwstelsel terug.

Wie heeft baat bij Functioneel Neurologische Chiropractie

Functionele neurologie of ook wel chiropractische neurologie is met name gericht op problemen met het zenuwstelsel. Denk hierbij aan zenuwen in het ruggenmerg en in het lichaam. Een belangrijk onderdeel is hier ook het brein. Onze hersenen zijn een complex geheel van miljarden neuronen die allemaal samenwerken.

Juist mensen met problemen in de communicatie tussen zenuwen of de interactie tussen zenuwen en lichaam, hebben zeer veel baat bij functionele neurologie. U kunt hierbij denken aan mensen die revalideren na hoofdletsel zoals een hersenschudding (contusio cerebri) of hersenbeschadiging.

Ook helpen wij mensen met stoornissen in gedrag zoals ADHD/ADD, concentratie problemen of vermoeidheid. Een grote groep mensen komt ook met klachten als hoofdpijn/migraine of duizeligheid.

Naast deze specifieke problemen bestaat onze groep patiënten uit allerlei verschillende klachten. Alle zaken in ons lichaam waar het zenuwstelsel bij betrokken is, zijn het terrein van de functionele neurologie. Op die manier bezien, zijn er weinig klachten waar een functioneel neurologisch chiropractor niet bij kan helpen.

functionele neurologie

Welke opleiding heeft een Functioneel Neurologisch Chiropractor gehad?

De functioneel neurologische chiropractor heeft allereerst de universitaire opleiding tot chiropractor afgerond. Deze opleiding verschaft een diepgaande kennis van het menselijk lichaam en leidt de chiropractor op tot een specialist in gezondheidsbevordering.

De nadruk tijdens de opleiding ligt niet alleen op het verhelpen van klachten maar ook sterk op het voorkomen hiervan.

Na de opleiding tot chiropractor volgt de “post graduate” opleiding en specialisatie functionele neurologie. Hierbij wordt veel aandacht gegeven aan de neuro anatomie (de bouw van het zenuwstelsel) en neuro fysiologie (de werking van het zenuwstelsel). Naast de theorie is er veel ruimte voor de praktijk waarin de kennis wordt toegepast.

Na de opleiding dient een neurologisch chiropractor minimaal 300 contacturen met patiënten te hebben, om het examen te mogen doen.

Daarna moet de kennis jaarlijks op peil worden gehouden met zowel praktijk uren als theorie uren.

Hoe helpt Functioneel Neurologische Chiropractie bij klachten?

De functionele neurologie bevordert de (samen)werking van zenuwen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de neuroplasticiteit. Neuroplasticiteit is het vermogen van zenuwen (neuronen) om zich aan te passen.

Dat betekent dat zenuwen met een verminderde werking, weer kunnen worden gestimuleerd of dat andere zenuwen hun taken kunnen overnemen. Dit is de essentie van functionele neurologie.

De neurologische chiropractor stimuleert uw zenuwstelsel op dusdanige wijze dat zenuwen extra geprikkeld raken. Hierdoor worden zenuwen meer actief en worden er nieuwe verbindingen aangelegd tussen zenuwcellen.

Door het aanmaken van nieuwe verbindingen tussen neuronen, is ons zenuwstelsel in staat om beschadigingen te herstellen of moeizame processen beter te laten verlopen.

Functioneel Neurologische Chiropractie bij Amsterdam Brain Center

Het Amsterdam Brain Center heeft functionele neurologie als specialisatie en is hier zeer succesvol mee. Wij laten u graag kennis maken met enkele van onze zorgsessies of mensen die wij hebben kunnen helpen.

Wanneer u klachten heeft die hardnekkig zijn of waar andere hulpverleners u niet bij kunnen helpen, dan komen wij graag met u in contact omdat wij merken dat veel mensen blijven rondlopen met klachten waar wij bij kunnen helpen.

Wij komen dan ook graag in contact met u omdat wij zoveel mogelijk mensen willen bijstaan met onze hulp bij leer- en concentratie problemen.

Twee belangrijke onderdelen van deze zorgsessies zijn het Functioneel Neurologisch Onderzoek en ons 5-daagse intensieve behandeltraject. U komt eerst een dagdeel naar onze praktijk voor het Functioneel Neurologisch onderzoek. De uitkomst van dit onderzoek kan zijn dat we met u een kort, intensief behandeltraject aangaan.

Het doel van dit traject is om u zich voor zó te laten voelen als vóór het letsel. Wij leggen u graag verder uit hoe dit werk.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Center. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Het functioneel neurologisch onderzoek bij Amsterdam Brain Center

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten, die mogelijk de symptomen van hersenletsel zijn. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Irving Fox, Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Herstel van je hersenletsel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Vrijblijvend intakegesprek (online)

   Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.

   Stap 2

   Het Functioneel Neurologisch onderzoek

   Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.

   Stap 3

   Het 5 daagse behandeltraject

   De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.

   Het 5 daagse behandeltraject bij Amsterdam Brain Center

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten of uw klachten aan hersenletsel te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief

    

   Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuwe ontwikkelingen en behandelmogelijkheden voor neurologische klachten?

   Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen