Wat is chiropractie?

Chiropractie is een vorm in de alternatieve geneeswijze die zich focust op het herstellen en genezen van het lichaam. Waar de standaard geneeskunde zich vaak richt op medicijnen en behandeltrajecten, gaat chiropractie meer over het ondersteunen van het lichaam. Het zenuwstelsel staat centraal in chiropractie. Bij lichamelijke klachten zoals rugpijn of nekpijn, of problemen in de algehele gezondheid, kan chiropractie een oplossing bieden door het lichaam langzaam te begeleiden naar herstel.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Hoe werkt chiropractie?

Als u overweegt naar een chiropractor te gaan, zal het eerste consult bestaan uit een intake. De chiropractor zal hierin uw klachten in kaart brengen, en kijken of chiropractie geschikt is als behandelmethode. Als de chiropractor denkt dat een verwijzing naar een arts verstandig is, zal hij deze verwijzing geven. Chiropractie maakt gebruik van een holistische benadering.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Chiropractors zijn bekend met allerlei behandelmethodes en diagnoses, waardoor zij ook goed kunnen samenwerken met artsen en andere specialisten.”

Wat is een holistische benadering?

Een holistische benadering betekent dat er wordt gekeken naar het lichaam in zijn totaliteit. De focus ligt dan niet alleen op een specifieke klacht, maar op de gezondheid van het gehele lichaam. Ook het mentale functioneren kan invloed hebben op lichamelijke klachten, en andersom. Bij chiropractie kijkt een chiropractor dus naar het hele lichaam, de leefgewoontes en de gehele gezondheidstoestand om een klacht aan te pakken.

Chiropractors zijn bekend met allerlei behandelmethodes en diagnoses, waardoor zij ook goed kunnen samenwerken met artsen en andere specialisten. Aan het eind van een intake consult kan de chiropractor verschillende behandeltrajecten aanbieden.

Wat voor behandelmethodes zijn er?

De meest bekende manier van behandelen is het gebruiken manipulatietechnieken. Dit wordt in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd. Bij kraken maakt de chiropractor bepaalde, gecontroleerde, snelle bewegingen van gewrichten of spieren, waardoor blokkades worden opgeheven. Het doel hiervan is om de bewegelijkheid van gewrichten te bevorderen, en chronische pijnen te kunnen behandelen. Ook kan het regelmatig kraken bij een chiropractor de algehele gezondheid bevorderen.

Daarnaast is een chiropractor ook expert in het bieden van leefstijl adviezen. Deze adviezen kunnen bijdragen aan een betere algehele gezondheidstoestand. Samen met de chiropractor kan in kaart worden gebracht wat voor aanpassingen gemaakt kunnen worden aan het dagelijks leven om meer gezondheidswinst te behalen.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Chiropractie is een veilige behandelwijze. In landen als Amerika, Canada, Australië, Engeland en Scandinavische landen is het al lang een erkend beroep.”

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor gaan?

Een chiropractor kan helpen bij elk teken van pijn. Doordat de chiropractor samen met u opzoek gaat naar de oorzaak van pijn, is het nooit onverstandig om een afspraak te maken. Chiropractie is vooral effectief bij rug- en nekklachten. Daarnaast is het ook effectief bij spier- en gewrichtspijnen, bekkeninstabiliteit, heupklachten en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Is chiropractie geschikt voor iedereen?

Chiropractie is geschikt voor alle leeftijden. Bij het eerste consult wordt er gekeken of er eventuele contra indicaties zijn zoals open wonden, fracturen, tumoren of ernstige botontkalking. Deze voorbeelden van contra indicaties zijn namelijk gevaarlijk bij het uitvoeren van behandelmethodes zoals kraken. Chiropractors zijn echter goed opgeleid en kunnen deze contra indicaties goed opsporen.

Is chiropractie gevaarlijk?

Chiropractie is een veilige behandelwijze. In landen als Amerika, Canada, Australië, Engeland en Scandinavische landen is het al lang een erkend beroep, en bezitten chiropractors dezelfde status als artsen en tandheelkundigen. In Nederland en België valt chiropractie nog steeds onder de alternatieve geneeswijze.

De behandelmethodes van chiropractie zijn onderzocht en bewezen door meerdere studies. Daarnaast zijn de risico’s van chiropractie minimaal, mede doordat de behandelmethodes geen geneesmiddelen bevatten of invasieve ingrepen.

Wordt chiropractie vergoed in Nederland?

Chiropractie zit over het algemeen niet in de basisverzekering. Meestal kunt u een vergoeding krijgen voor de behandeling als u een aanvullende verzekering hebt met alternatieve geneeswijzen. Voor de vergoeding van chiropractie uit de aanvullende zorgverzekering geldt geen verplicht of vrijwillig eigen risico.

Bent u benieuwd of chiropractie voor u een oplossing kan zijn? Maak een afspraak met een van onze chiropractors!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Iedereen ervaart weleens problemen met zijn of haar lichaam. Hierbij kan er sprake zijn van bijvoorbeeld mobiliteitsklachten, coördinatieproblemen, krachtafname of pijnklachten. Het is dan gewenst om de juiste behandelaar te kiezen die ervoor kan zorgen dat uw klachten verminderen.

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en bestaat uit veel verschillende onderdelen. In al deze delen kan iets fout gaan. Hoe makkelijk het is om deze fout te herstellen is onder andere afhankelijk van hoe ingewikkeld de functie van het lichaamsdeel is.

Neurologische chiropractie bij verschillende soorten hoofdpijn

Neurologische chiropractie bij verschillende soorten hoofdpijn

Veel mensen hebben wel eens last van hoofdpijn. Vaak is hoofdpijn een onschuldige klacht en bent u er na een nacht goed slapen van af. Dit artikel gaat over verschillende soorten hoofdpijn en hoe neurologische chiropractie kan bijdragen aan het verminderen van de klachten.