Waarom is Neuroplasticiteit zo belangrijk?

Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig en tegelijk heel erg ingewikkeld.

Neuroplasticiteit is namelijk het vermogen van ons brein om te herstellen van schade of van ondercapaciteit. Het eenvoudige antwoord is dus: Neuroplasticiteit is zo belangrijk omdat dit het mechanisme is waarmee ons brein kan herstellen. Hierdoor kunnen we zelfs niet alleen herstellen maar ook ontwikkelen en nieuwe vaardigheden leren.

Want het moeilijke antwoord is natuurlijk het mechanisme waardoor neuroplasticiteit in staat is om onze hersenen te laten herstellen.

 

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Dit tweede deel van het antwoord willen we u ook graag uitleggen, want neuroplasticiteit is de kern van onze zorg bij mensen met neurologische klachten. Het natuurlijke mechanisme van neuroplasticiteit kan namelijk worden gestimuleerd wanneer op de juiste wijze prikkels aan heel specifieke hersenstructuren/hersencellen worden toegediend. Op deze wijze kan de neurologisch chiropractor dus op vergelijkbare wijze als het optrainen van beenspieren na een blessure, het brein weer optrainen na een trauma/ongeluk/aandoening. Natuurlijk zijn deze twee zaken niet één op één vergelijkbaar. Het principe van stimulatie van spier of hersenen om deze structuur te prikkelen zodat er nieuwe/extra functionaliteit wordt ontwikkeld, is wel vergelijkbaar.

Neuroplasticiteit bewijst dat het brein geen statische massa is die het simpel weg wel of niet doet. Nee, het brein is een dynamisch geheel dat net zoals andere delen van het lichaam zichzelf kan herstellen of functies kan overnemen.

Dit principe komt naar voren bij het opgroeien, wanneer kinderen extreem veel nieuwe vaardigheden leren. Maar ook bij het op latere leeftijd aanleren van een taal en dus ook bij het herstellen van bijvoorbeeld een ziekte of trauma.

 

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Neuroplasticiteit is zo belangrijk omdat dit het mechanisme is waarmee ons brein kan herstellen.”

Neuroplasticiteit, is dat net zoiets als weer Aangroeien?

U kent het voorbeeld vast wel, een hagedis kan vluchten en hierbij zijn staart afwerpen. De staart groeit vervolgens weer terug. Ook octopussen kunnen ledematen weer laten aangroeien.

Wij mensen kunnen dit niet. Wanneer wij een vinger verliezen, dan komt deze vinger niet zomaar terug.

Dit opnieuw weer aangroeien van lichaamsdelen, is ook niet wat wij bedoelen met neuroplasticiteit. U kunt het meer zien als het terugkeren van een functie of vaardigheid dan als het terugroeien van een lichaamsdeel.

Wanneer we nu terug gaan naar het voorbeeld van het verliezen van een vinger. Wanneer u aan uw rechterhand uw wijsvinger verloren bent, dan zal schrijven (als u rechts bent…) heel erg lastig zijn. U bent door het verliezen van uw vinger ook een vaardigheid verloren. En terug groeien, dat gebeurt niet zomaar.

Een oplossing is nu het aanleren van schrijven zonder de rechterwijsvinger te gebruiken. Bijvoorbeeld door een pen anders vast te houden. Een tweede optie is het leren van schrijven met linkerhand. Wanneer u na enige tijd met wat aanpassingen en oefeningen weer kunt schrijven, dan is uw schrijffunctie weer hersteld. U kunt immers weer schrijven.

Dit is alleen gebeurt door aanpassingen in uw lichaam en niet door het terugkeren van uw vinger.

U kunt dit bovenstaande ook toepassen op de zorg die een neurologische chiropractor biedt. Neuroplasticiteit immers, zorgt niet zomaar voor het weer compleet aangroeien van beschadigde hersenstructuren. Maar het is middels neuroplasticiteit wel mogelijk om deels te herstellen, om functies in andere hersengebieden over te nemen en om functies op nieuwe manieren aan te leren.

 

Hoe zetten wij Neuroplasticiteit in in onze Praktijk

Het proces kan op papier best éénvoudig lijken. We beginnen met het grondig in kaart brengen van functies en vaardigheden. Waar heeft u ingeleverd en op welke onderdelen heeft u geen beperkingen.

U kunt dus normaal scoren op concentratie en evenwicht maar minder goed op slaapritme en weerstand tegen inspanning. Met onze testen brengen we tientallen/honderden functies in kaart die we allemaal uitschrijven en indelen.

Aan de hand van deze bevindingen zien wij, welke functies/structuren bij u zijn aangedaan. Dan begint onze eigenlijke zorg, het prikkelen van specifieke hersenonderdelen (soms zelfs cellen of cel verbindingen) om deze meer actief te krijgen en te stimuleren. Hiermee stimuleren wij hersengebieden om functies van andere gebieden over te nemen. Op vergelijkbare wijze met het opnieuw leren schrijven met links of met een andere manier van vasthouden van de pen.

Want zomaar een nieuwe vinger laten aangroeien, dat kan niemand. Maar onderschat NOOIT de flexibiliteit en de plasticiteit van uw eigen brein!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Betere prestaties met Chiropractie door een gezond zenuwstelsel

De meeste mensen houden er tegenwoordig een drukke leefstijl op na. We werken, we studeren, we hebben hobby’s, we ontmoeten vrienden en familie en we proberen daarnaast zo goed mogelijk voor onszelf te zorgen. (ziet u hoe laat gezondheid in dit rijtje staat…)