Verlichting van klachten door spit door chiropractische hulp

Spit: vervelende rugpijn die u in het dagelijks leven flink zou kunnen belemmeren. In dit artikel zal worden uitgelegd wat spit inhoudt, welke klachten het kan vooroorzaken en wat onze chiropractie praktijk kan betekenen in de behandeling en preventie ervan.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is spit?

U zult spit misschien kennen als ‘door de rug gaan’, maar u weet wellicht niet precies wat het inhoudt. Spit is eigenlijk een andere benaming voor plotselinge lage rugpijn die verkramping van de spieren veroorzaakt. Omdat er niet altijd een concrete oorzaak aanwijsbaar is, is het geen eenduidige diagnose.

De verkramping van de spieren kan uit zichzelf optreden door bijvoorbeeld stress of een ongeluk, maar kan ook worden veroorzaakt door een (kleine) beschadiging van een rugwervel of een tussenwervelschijf. In het laatste geval kan de beschadiging irritatie van de uitlopende zenuwen veroorzaken, waardoor de spieren in de onderrug extra aanspannen en er pijnklachten kunnen ontstaan.

Spit is dus een verzamelnaam voor een plotseling verhoogde spierspanning in de onderrug die ontstaat door een (kleine) beschadiging van de wervel of tussenwervelschijf. Ook andere factoren, zoals stress, kunnen zorgen voor een verhoogde spierspanning. De verhoogde spanning in de spieren brengt verschillende gevolgen met zich mee (zie ‘welke klachten kunnen ontstaan door spit?’).

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“De primaire oorzaak van de klachten door spit is de verhoogde spierspanning. Deze spanning kan een stekende pijn veroorzaken en zorgt ervoor dat het bewegen van de rug lastig kan zijn.”

Wat zijn de oorzaken van spit?

Spit ontstaat in veel gevallen door een te grote belasting in de rug. Denk hierbij aan verkeerd zitten of staan, zwaar tillen, bukken of draaien. Spit kan ontstaan als deze bewegingen langdurig of plotseling uit worden gevoerd. Ook bij fysiek zwaar werk kunnen de rugklachten optreden.

Door sommige factoren is de kans op spit groter, bijvoorbeeld bij mensen met een mindere lichamelijke conditie door te weinig beweging. Andere oorzaken zijn een rughernia, slijtage van de gewrichtjes in de rug, of psychische factoren, zoals stress.

Welke klachten kunnen ontstaan door spit?

De primaire oorzaak van de klachten door spit is de verhoogde spierspanning. Deze spanning kan een stekende pijn veroorzaken en zorgt ervoor dat het bewegen van de rug lastig kan zijn.

Doordat er een hogere spanning aanwezig is in de spieren, kan het zijn dat een zenuw een beetje klem komt te zitten. Dit kan leiden tot uitstralende pijn, bijvoorbeeld in de benen en billen. Om diezelfde reden kunnen bepaalde specifieke bewegingen extra pijnlijk zijn, zoals bukken of draaien.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Spit ontstaat in veel gevallen door een te grote belasting in de rug. Denk hierbij aan verkeerd zitten of staan, zwaar tillen, bukken of draaien. “

De diagnose

Voor we starten met de behandeling gaat de chiropractor met u in gesprek over het klachtenbeeld. In dit gesprek wordt er gekeken naar het ontstaan van de klachten en uw algehele gezondheid. Er zullen u verschillende vragen worden gesteld, zodat de chiropractor een zo volledig mogelijk beeld krijgt.

Vervolgens zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Dit is een uitgebreid onderzoek met verschillende meetinstrumenten om te bepalen wat de ernst is van uw klachten, hoe de behandeling eruit moet komen te zien en welke punten de meeste aandacht nodig hebben.

Hoe kan de chiropractor helpen?

Als de diagnose spit wordt gesteld, zal er een behandelplan worden opgesteld, waarin in eerste instantie aandacht wordt besteed aan het verminderen van de klachten. In deze fase zijn de grootste twee doelen de bewegingen in de onderrug te verbeteren en pijn te verminderen. Dit kan worden bereikt doormiddel van manipulaties, druktechnieken of andere chiropractische behandelmethoden.

Na een aantal behandelingen, als de functionaliteit is toegenomen en de pijn is afgenomen, zal de behandeling zich richten op een optimaal herstel. Het doel wordt dan het terugkeren naar het oude niveau. Ook zal er aandacht worden besteed aan de preventie van een volgende ‘spitaanval’.

Hoewel het doel van de therapie gelijk blijft, zal de inhoud van de behandeling soms verschillen. Dit komt doordat de chiropractor op sommige momenten iets wil stimuleren en op andere momenten juist wil remmen. De chiropractor zal tijdens de behandeling altijd de tijd nemen om onduidelijkheden over de behandelmethode op te helderen.

Wij helpen u graag

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over spit of de behandeling in onze praktijk? Neem dan gerust contact met ons op: we helpen u graag verder.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Chiropractie bij een instabiele onderrug

Chiropractie bij een instabiele onderrug

Heeft u last van klachten aan uw onderrug? Dit kan het gevolg zijn van een instabiele onderrug. Maakt u zich geen zorgen! Een behandeling bij de chiropractor kan u van uw klachten af helpen. In dit artikel zal uitgelegd worden hoe klachten ontstaan als gevolg van een instabiele onderrug en hoe een chiropractor u kan helpen.

Wat kan een chiropractor doen tegen een verwaarloosde hernia?

Wat kan een chiropractor doen tegen een verwaarloosde hernia?

Wat kan een chiropractor doen tegen een verwaarloosde hernia? 1 op de 66 mensen in Nederland heeft last van een hernia. Wel is hier duidelijk in te zien dat de grootste groep tussen de 45 en 64 jaar oud is. Wanneer er niet adequaat gehandeld wordt of wanneer de...