Reuk en smaak verloren na hersenschudding
Reuk en smaak verloren na hersenschudding
Specialist in Neurologische klachten
Specialist in Neurologische klachten
Belangrijk om te weten voordat u de blog leest.
U bent op de website van Chiropractie-kennemerland.nl. In deze blog zult u de naam “Amsterdam Brain Center” zien. Amsterdam Brain Center is onderdeel van Chiropractie Praktijk Kennemerland. Mocht u contact opnemen via de website, dan wordt er opgenomen door Chiropractie praktijk Kennemerland. Meld dan dat u voor Amsterdam Brain Center belt en vragen heeft over uw klacht of direct een afspraak wil maken voor u klacht.
Bij ons kreeg ze echter een heel ander antwoord: ja, het kan namelijk zo zijn dat na een hersenschudding er veranderingen zijn in geur en smaak. Dus ja, het kan zeker zo zijn dat deze dame hier inderdaad last van had.
Het was voor haar al prettig om allereerst te horen dat ze zich niets inbeeldde maar natuurlijk kwam er al snel de vraag: Is hier ook iets aan te doen?
De eerste vraag konden wij door onze ervaring eenvoudig beantwoorden, de tweede vraag heeft wat meer toelichting nodig. Wij willen door ons antwoord ook op de site te plaatsen, ook andere uitleggen wat hier aan de hand kan zijn.
En natuurlijk wat hier (mogelijk) aan te doen valt!
De effecten van een hersenschudding op de hersenen
Dit is algemeen bekend en wordt ook door veel mensen zo ervaren wanneer zij bijvoorbeeld een ongeluk op de fiets hebben of een tik oplopen tijdens het sporten.
Minder bekend is echter dat dit slechts de meest in het oog springende symptomen zijn, er zijn veel meer effecten die (zeker in het begin) minder opvallen. Deze effecten zijn er vooral op de hersenen zelf. Het zijn immers de hersenen die een (licht) trauma oplopen bij een hersenschudding of zelfs een vrij zwaar trauma bij een hersenkneuzing.
Met de extreem complexe en tegelijkertijd tere samenstelling van ons brein, kan zo’n hersenschudding directe gevolgen hebben op onze hersenen.
En omdat onze hersenen alles in ons lichaam niet alleen aansturen, maar ook nog eens alle informatie verzamelen en interpreteren en daardoor feitelijk het centrale punt voor onze zintuigen zijn. Is het goed voor te stellen dat na een hersenschudding, ook de functie als verzamelpunt voor de zintuigen kan zijn verstoord.
En die verstoring brengt ons terug bij de eerdere vraag van de dame die contact met ons zocht. Want dit was exact wat er bij haar aan de hand was.
Geur- en smaakveranderingen na een hersenschudding
Wanneer u een geur opvangt, nemen receptoren in uw neus moleculen waar.
Een warme maaltijd bijvoorbeeld verspreid kleine deeltjes van die maaltijd, die door de lucht onze neus in kunnen zweven. Deze moleculen worden opgemerkt en de zenuwen in de neus sturen een signaal naar de hersenen.
Het hersengebied dat met name betrokken is hierbij, noemen we de bulbus olfactorius. Vanuit dit hersengedeelte reist de informatie nog verder naar gebieden die reageren op de geur. Denk aan het opwekken van herinneringen (hippocampus) of speekselaanmaak (hypothalamus).
Er zijn dus veel hersengebieden betrokken bij geur en smaak. Het is dan ook niet vreemd om te bedenken dat één of meerdere van die gebieden gevolgen ondervinden van een hersenschudding.
De grote is vraag is dan natuurlijk, is hier iets aan te doen? Het leven zonder geur en smaak verliest toch enige glans.
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij CPK in Haarlem. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Functionele neurologie bij aanhoudende klachten na een hersenschudding
Hiervoor doen wij een grondige test die ons in staat stelt om objectief (kwalitatief en kwantitatief) vast te stellen welke functies zijn veranderd en welke hersengebieden hiermee geassocieerd zijn.
Deze test heet het Functioneel Neurologisch Onderzoek. Tijdens dit onderzoek komt u een dagdeel naar onze praktijk in Haarlem, waar u ontvangen wordt door één van onze experts in neurologische klachten.
Wanneer wij deze informatie hebben, kunnen wij met u een begeleidingstraject opstellen waarbij de onderdelen van het brein stimuleren. Het doel is hierbij enerzijds om verstoorde communicatie tussen hersencellen weer te laten herstellen en om anderzijds meer hersengebieden te betrekken bij het verwerken van informatie.
Het functioneel neurologisch onderzoek
De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:
Vraaggesprek
Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.
Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.
Kwantificeren van testuitslagen
In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.
Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Herstel van je hersenletsel
Eén week intensief behandelen
Stap 1
Vrijblijvend intakegesprek (online)
Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.
Stap 2
Het Functioneel Neurologisch onderzoek
Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.
Stap 3
Het 5 daagse behandeltraject
De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.
Het 5 daagse behandeltraject
Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.
In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:
- Meting van oogbeweging
- Meten van draaiduizeligheid
- Balans testen en metingen
- Analyse van oogsprongsbeweging
- Een psychosociale test
Wilt u weten of uw klachten aan een (oude) hersenkneuzing te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.
Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.
Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief
U heeft deze blog gelezen omdat u of iemand uit uw omgeving te maken heeft met neurologische klachten. In onze maandelijkse nieuwsbrief worden meer vragen beantwoord rondom deze vaak onbegrepen klachten en wordt meer uitgelegd over onze behandelmethoden en resultaten.
Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.