1. Functionele Neurologie
 2.  » Postcommotionele klachten en functionele neurologie

Postcommotionele klachten en functionele neurologie

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
 1. Functionele Neurologie
 2.  » Postcommotionele klachten en functionele neurologie

Postcommotionele klachten en functionele neurologie

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
Post-Commotioneel-Syndroom Klachten
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Belangrijk om te weten voordat u de blog leest.

U bent op de website van Chiropractie-kennemerland.nl. In deze blog zult u de naam “Amsterdam Brain Center” zien. Amsterdam Brain Center is onderdeel van Chiropractie Praktijk Kennemerland. Mocht u contact opnemen via de website, dan wordt er opgenomen door Chiropractie praktijk Kennemerland. Meld dan dat u voor Amsterdam Brain Center belt en vragen heeft over uw klacht of direct een afspraak wil maken voor u klacht.

Een hersenschudding is een lichte vorm van traumatisch hersenletsel die ontstaat na een harde klap op het hoofd. De klachten die je dan ervaart zijn meestal maar van korte duur. Na een korte rustperiode zullen de klachten binnen een paar dagen of weken zo goed als verdwenen zijn.

Desondanks blijven bij zo’n 15-30% van de gevallen de klachten toch aanhouden. Wanneer de klachten na een hersenschudding of ander licht traumatische hersenletsel langer dan drie maanden nog steeds aanhouden, wordt er gesproken van een Post Commotioneel Syndroom (PCS).

Wat is het Post Commotioneel Syndroom?

PCS kan optreden als gevolg van een licht traumatisch hersenletsel doordat bij een klap op het hoofd hersenweefsel beschadigd is geraakt. Ondanks dat de meerderheid vaak goed herstelt na het oplopen van een dergelijk hersenletsel, blijft ongeveer één op de drie toch last houden van langdurige klachten.

Soms kunnen deze klachten zelfs langer dan een half jaar aanhouden en kun je nog langere tijd problemen ervaren. Je kunt hierbij denken aan het nog steeds niet kunnen studeren of werken zoals je dat voorheen deed, omdat je last hebt van bijvoorbeeld hoofdpijn of concentratieproblemen.

Oorzaken PCS

De oorzaak van het Post Commotioneel Syndroom

PCS kan eigenlijk gezien worden als het effect dat optreedt wanneer ons lichaam niet goed herstelt na het oplopen van een licht traumatisch hersenletsel. Dergelijk hersenletsel kan zorgen voor kleine beschadigingen in de hersenen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze beschadigingen zorgen voor een verminderde doorbloeding in de hersenen en dat de gezamenlijke activiteit van hersencellen minder goed verloopt.

Symptomen van het Post Commotioneel Syndroom

De klachten die horen bij PCS, kunnen maanden of zelfs jaren duren. Fysieke klachten die vaak voorkomen zijn onder andere: hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde frustratietolerantie of overprikkeld zijn.

Naast deze fysieke klachten kunnen ook cognitieve klachten optreden als concentratie- en aandachtsproblemen, een trager reactievermogen en geheugenproblemen.
Ook kan een harde klap tegen je hoofd nog een lange emotionele nasleep hebben, welke kan zorgen voor somberheid, gevoelens van angst of depressie en/of een verminderde behoefte aan dingen.

Je kunt je dus wel voorstellen dat deze klachten een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven. Men spreekt van PCS als er ten minste sprake is van minimaal drie van deze symptomen.

Hoe kun je het Post Commotioneel Syndroom vaststellen?

PCS is vaak moeilijk vast te stellen. Bij klachten met betrekking tot het hoofd is het vaak lastig te herkennen wat er nou precies aan de hand is. Dit komt doordat er veel overlap is in de verschillende symptomen.

PCS bestaat namelijk uit een breeds scala aan symptomen, met een combinatie van fysieke, cognitieve en emotionele symptomen. Daarnaast wordt op een scan meestal geen aantoonbare schade aangetroffen, omdat de schade zich enkel voordoet op bepaalde cellen in de hersenen. PCS is dus een complex syndroom dat lastig te herkennen is.

Functionele Neurologie bij het Post Commotioneel Syndroom

Door bestaande inzichten uit diverse vakgebieden te combineren, kunnen mensen met PCS door een expert in neurologische klachten worden behandeld. Allereerst moet er vastgesteld worden of er daadwerkelijk sprake is van PCS.

Onze expert in functionele neurologie zal daarom eerst een aantal vragen stellen met betrekking tot voorafgaand traumatische hersenletsel, de klachten en de duur van deze klachten.

Hierdoor kan in kaart worden gebracht wat de omvang van het probleem is. Zo krijgt de expert ook inzicht in welke hersengebieden betrokken zijn en waar de focus voor de behandeling op moet liggen.

Bij PCS kan het zenuwstelsel uit balans zijn geraakt en is het aan een functioneel neuroloog de taak om deze balans weer te herstellen. Zo kunnen klachten worden verminderd en kan het lichaam als het ware zelf weer herstellen.

Hierbij kun je denken aan het toepassen van handmatige druktechnieken en oefeningen om bijvoorbeeld het concentratievermogen te verbeteren. Op deze manier kun jij het maximale uit jouw herstel halen en is er wel degelijk verbetering mogelijk.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij CPK in Haarlem. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Functionele Neurologie bij postcommotionele klachten

  Functionele neurologie richt zich op het verminderen van neurologische klachten bij mensen. En dan met name klachten waarmee men niet geboren wordt, maar die ontstaan na bijvoorbeeld een val of ongeluk. Postcommotionele klachten vallen hier dus zeker onder.

  Met een persoonlijk afgestemd zorgplan brengen wij u weer terug in de conditie zoals u was, voor het incident wat leidde tot de whiplash. Rehabilitatie noemen we dat. Dat zorgplan bestaat uit een aantal lichamelijke en neurologische testen en onderzoeken.

  Hierbij starten we met het Functioneel Neurologisch Onderzoek. Tijdens dit onderzoek komt u een dagdeel naar onze praktijk in Haarlem, waar u ontvangen wordt door één van onze experts in neurologische klachten.

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten, die mogelijk de symptomen van een (verwaarloosde) hersenschudding zijn. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Herstel van je hersenletsel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Vrijblijvend intakegesprek (online)

   Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.

   Stap 2

   Het Functioneel Neurologisch onderzoek

   Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.

   Stap 3

   Het 5 daagse behandeltraject

   De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten of uw klachten aan een (oude) hersenschudding te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief

   U heeft deze blog gelezen omdat u of iemand uit uw omgeving te maken heeft met neurologische klachten. In onze maandelijkse nieuwsbrief worden meer vragen beantwoord rondom deze vaak onbegrepen klachten en wordt meer uitgelegd over onze behandelmethoden en resultaten.

   Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen