Post Contusie Syndroom: Aanhoudende klachten na een hersenschudding

Chiropractie Praktijk Kennemerland (CPK) is een internationaal erkende, gespecialiseerde praktijk in de functionele neurologie. Dit betekent dat wij mensen van over de hele wereld (!) ontvangen om onze neurologische, chiropractische zorg te bieden.

Functionele neurologie heeft als kern het verhelpen van blokkades en het optimaal laten werken van zenuwcellen (ook neuronen genoemd) en optimale communicatie tussen zenuwcellen.

Juist de blijvende klachten na een hersenschudding of een hersenkneuzing, zijn het gevolg van problemen tussen neuronen.
Onze praktijk heeft dan ook ruime ervaring in het bijstaan van patiënten met aanhoudende klachten na een hersenschudding/hersenkneuzing.

Het Post Contusie Syndroom is echter meer dan alleen wat aanhoudende klachten na een hersenschudding.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is het Post Contusie Syndroom

Het Post Contusie Syndroom (PCS) is een aandoening die volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie wordt geconstateerd wanneer er na een hersentrauma minimaal drie van de volgende symptomen aanwezig blijven:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Slapeloosheid
  • Concentratie problemen
  • Geheugen problemen
  • Snellere irritatie

Direct na het trauma is het al te testen op hand van oog coördinatie en oogmotoriek, om zo een indicatie te krijgen van de kans dat er PCS zal gaan optreden.

Bij PCS zijn er een aantal structurele en fundamentele veranderingen in de hersenen die blijvende klachten geven. Er is bijvoorbeeld sprake van een mogelijke verstoring van de glucose huishouding, de bloedcirculatie, de aanvoer van brandstof voor de hersencellen (neuronen) en een afname van verbindingen tussen hersencellen.

Ook is het mogelijk dat het immuunsysteem van de hersenen is verstoord.

Al deze zaken wijzen in ieder geval op een structureel probleem, waar gerichte zorg voor nodig is.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Onze praktijk heeft ruime ervaring in het bijstaan van patiënten met aanhoudende klachten na een hersenschudding of een hersenkneuzing.”

Hoe herken je een Migraine Aanval / Heb ik Migraine

Een groot deel van de klachten bij PCS is te verklaren door een verstoorde samenwerking van zenuwcellen, ook wel neuronen genoemd.

Deze neuronen staan met honderden andere neuronen in verbinding, om zo doorlopend elkaar aan te kunnen sturen.
Wanneer deze communicatie wordt verstoord, worden ook lichaamsfuncties en processen verstoord.

Andersom is het dan ook zo, dat wanneer de verbindingen tussen de neuronen worden hersteld, dan komen ook lichaamsfuncties weer terug. Om deze reden is de zorg bij functionele neurologie gericht op het stimuleren van de nieuwe verbindingen tussen neuronen.

Wanneer neuronen zonder blokkades en storingen met elkaar kunnen communiceren, verdwijnen de aanhoudende klachten.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Wij geloven niet in het geven van medicijnen om symptomen te onderdrukken, wij geloven in het verhelpen van de onderliggende oorzaak”

Functionele neurologie bij het Post Contusie Syndroom

Zoals al gezegd, bij aanhoudende klachten na een hersentrauma is er vaak sprake van een verstoring van de samenwerking van neuronen.
De zorg van een neurologisch chiropractor is dan ook gericht op het herstel van die samenwerking. Dit doen wij door gerichte oefeningen, trainingen en aanvullende sessies.

Hierbij kunt u bijvoorbeeld een training moeten uitvoeren die specifieke delen van het brein activeert. Door het brein te dwingen zo specifiek te reageren, dwingen wij neuronen om contact met elkaar te maken. Wanneer dit wordt herhaald, raken neuronen weer meer gewend aan het samenwerken en zullen zij dit steeds meer gaan doen.

Het gevolg hiervan is herstel van communicatie tussen de neuronen.

Let er wel op dat deze training zeer intensief kan zijn en dat wij die niet af en toe een uurtje tussendoor kunnen geven. De volledige zorg bij het post contusie syndroom kost tijd en energie, omdat er een serieus probleem moet worden hersteld.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Chiropractische zorg bij langdurige tinnitus

Chiropractische zorg bij langdurige tinnitus

Bij tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, worden er geluiden ervaren die geen bron lijken te hebben. Deze geluiden worden beschreven als bijvoorbeeld zoemen, suizen maar vooral fluiten.