Neuroplasticiteit: herstel van het brein
Neuroplasticiteit: herstel van het brein
Specialist in Neurologische klachten
Specialist in Neurologische klachten
Wij willen graag een aantal van deze vragen beantwoorden in dit artikel. Wij beschrijven hier in meer detail wat neuroplasticiteit exact inhoudt en hoe dit kan worden ingezet om hardnekkige klachten te verzorgen.
Neurale plasticiteit: heel gewoon bij kinderen
Dit komt onder andere doordat het brein nog onderontwikkeld is. In de eerste jaren worden daarom ontzagwekkende hoeveelheden verbindingen aangelegd en nieuwe hersencellen (neuronen) aangemaakt. Op hetzelfde moment worden niet noodzakelijke verbindingen ook verwijderd.
Hierdoor ontstaat er een netwerk van hersencellen, die onderling met elkaar verbonden zijn. Dit complexe netwerk van communicatiekanalen tussen neuronen, zorgt voor een spectaculaire groei aan capaciteit van ons brein.
Deze ontwikkeling noemen we neurale plasticiteit en zorgt ervoor dat kinderen het vermogen hebben om bewegingen, taal en andere verstandelijke vermogens te ontwikkelen.
Dit mechanisme is dus heel sterk in kinderen. Maar gelukkig stopt dit ook niet wanneer wij ouder worden.
Neuroplasticiteit bij volwassenen
Waar bij kinderen nieuwe neuronen worden aangemaakt en veel verbindingen bijkomen en verdwijnen, is de neuroplasticiteit bij volwassenen minder omvangrijk.
Omdat veel structuren al zijn aangelegd, is er ook minder aanleiding voor grote aanwas. Dit wil echter niet zeggen dat de ontwikkeling van het brein stil staat. Dit is zelfs absoluut niet zo, ook op volwassen leeftijd is er nog veel activiteit in de bestanddelen en vooral de structuur van ons brein.
We kunnen de tweedeling maken dat bij jonge kinderen de plasticiteit vooral structureel is, dat betekent dat er nieuwe structuren bijkomen of dat structuren worden aangepast.
Bij volwassenen is de neuroplasticiteit meer functioneel. Hersencellen kunnen functies van elkaar overnemen en daardoor functies beter/efficiënter/hoogwaardiger uitvoeren. Let op, het is niet zo dat er bij volwassenen geen nieuwe hersencellen meer worden aangemaakt, dit is enkel minder dan bij kinderen.
Neuroplasticiteit na breinschade
Bij een beschadiging van het brein, kan er een bepaalde regio van het brein zijn aangetast. Ook kan het zo zijn dat gebieden van elkaar zijn afgesneden of dat een bepaald type hersencel beschadigd is.
Wat er ook aan de hand is, de meerderheid van het hersenweefsel is nog aanwezig. Het is in deze gevallen dan ook vaak de neuroplasticiteit op het gebied van functieovername die wordt aangesproken (vaker dus dan structurele neuroplasticiteit).
Dit is ook een groot onderdeel van de zorg die een functioneel neuroloog kan bieden.
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij CPK in Haarlem. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Functionele neurologie en neuroplasticiteit
Wanneer er een probleem optreedt met het brein door bijvoorbeeld een hersenkneuzing, dan kan het zo zijn dat een deel van de hersencellen niet meer in staat is haar taken uit te voeren. Hierbij kan functionele neurologie een methode zijn om heel specifiek de taken in kaart te brengen en vervolgens te onderzoeken of het:
- Mogelijk is om de neuronen weer in goede staat te kunnen krijgen zodat zij hun taak kunnen uitvoeren.
- Mogelijk is om andere neuronen te stimuleren om de taak (deels) over te nemen.
Hierbij beginnen wij dus met een zeer uitgebreid onderzoek om in kaart te kunnen brengen welke hersencellen betrokken zijn bij de klachten/problematiek.
Daarna stimuleren en prikkelen wij deze neuronen en andere neuronen heel specifiek, om hierdoor vernieuwde activiteit op gang te brengen. Dit is bijna te vergelijken met opnieuw beginnen met trainen van een lichaamsdeel na een blessure.
Spieren moeten dan weer worden gestimuleerd om hun taak te vervullen, ongeveer hetzelfde kan er ook aan de hand zijn in het brein.
Omdat iedere vorm van zorg op het gebied van neuroplasticiteit maatwerk is, komen wij altijd eerst met u persoonlijk in contact om uw situatie te onderzoeken. Hierbij kunnen wij ook een inschatting maken of uw situatie past bij onze specialistische zorg.
Onze specialistische zorg start met het Functioneel Neurologisch Onderzoek. Tijdens dit onderzoek komt u een dagdeel naar onze praktijk in Haarlem, waar u ontvangen wordt door één van onze experts in neurologische klachten.
Het functioneel neurologisch onderzoek
Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten, die mogelijk de symptomen van breinschade zijn. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.
De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:
Vraaggesprek
Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.
Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.
Kwantificeren van testuitslagen
In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.
Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Herstel van je hersenletsel
Eén week intensief behandelen
Stap 1
Vrijblijvend intakegesprek (online)
Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.
Stap 2
Het Functioneel Neurologisch onderzoek
Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.
Stap 3
Het 5 daagse behandeltraject
De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.
Het 5 daagse behandeltraject
Na het bespreken van het behandeltraject kan met de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.
Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.
In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:
- Meting van oogbeweging
- Meten van draaiduizeligheid
- Balans testen en metingen
- Analyse van oorsprong beweging
- Een psychosociale test
Wilt u weten waar uw klachten van breinschade aan te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.
Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.
Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief
U heeft deze blog gelezen omdat u of iemand uit uw omgeving te maken heeft met neurologische klachten. In onze maandelijkse nieuwsbrief worden meer vragen beantwoord rondom deze vaak onbegrepen klachten en wordt meer uitgelegd over onze behandelmethoden en resultaten.
Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.