1. Functionele Neurologie
 2.  » Wat is Neuroplasticiteit? (en hoe kan het u helpen)

Wat is Neuroplasticiteit? (en hoe kan het u helpen)

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
 1. Functionele Neurologie
 2.  » Wat is Neuroplasticiteit? (en hoe kan het u helpen)

Wat is Neuroplasticiteit? (en hoe kan het u helpen)

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
Niet Aangeboren Hersenletsel Neurologie
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Belangrijk om te weten voordat u de blogs leest.

U bent op de website van Chiropractie-kennemerland.nl. In deze blogs zult u de naam “Amsterdam Brain Center” zien. Amsterdam Brain Center is onderdeel van Chiropractie Praktijk Kennemerland. Mocht u contact opnemen via de website, dan wordt er opgenomen door Chiropractie praktijk Kennemerland”. Meld dan dat u voor Amsterdam Brain Center belt en vragen heeft over uw klacht of direct een afspraak wil maken voor u klacht.

Wij krijgen de laatste tijd steeds vaker vragen of informatie verzoeken rondom de term neuroplasticiteit. Varianten op deze term zijn breinplasticiteit en hersenplasticiteit.

We merken dat er veel onduidelijkheid is over enerzijds wat neuroplasticiteit nu precies is en anderzijds wat neuroplasticiteit voor u kan betekenen.

Onze expertise van functionele neurologie is sterk gelieerd aan het begrip neuroplasticiteit. Neuroplasticiteit is heel kort gezegd het vermogen van het brein om zich te herstellen en regenereren.

Met neuroplasticiteit wordt zowel de aanmaak van nieuwe hersencellen (neuronen) als de aanmaak van nieuwe verbindingen tussen deze neuronen bedoeld.

De belangrijkste vraag is misschien wel: Wat kan neuroplasticiteit voor uw gezondheid betekenen?

Het antwoord is: Heel erg veel! En wij willen u hier graag meer over vertellen.

Het brein is nooit af en past zich nog steeds aan op latere leeftijd

Soms lijkt het wel alsof mensen ervan overtuigd zijn dat het brein in de kindertijd zich ontwikkeld en dan de rest van het leven stil staat. Uw armen en benen groeien niet meer, dan zal het brein ook wel niet groeien.

Wat hierbij vaak vergeten wordt is dat de armen en benen misschien niet langer worden, maar deze zijn wel degelijk aan verandering onderhevig. De cellen van bijvoorbeeld de huid op uw armen vernieuwd zich. Wanneer u zich snijdt dan wordt het wondje hersteld. En wanneer u gaat hardlopen dan merkt u dat uw benen gespierder worden.

Dit zijn allemaal voorbeelden van aanpassingen van uw armen of benen aan omstandigheden en gebeurtenissen. Waarom lijkt iedereen dit logisch te vinden voor armen en benen maar niet voor het brein?

Neuroplasticiteit is het vermogen van het brein om zichzelf aan te passen en te herstellen. Door deze neuroplasticiteit op de juiste manier te stimuleren en optimaliseren kan er regeneratie van neuronen en neuronale verbindingen worden bewerkstelligt.

Iedereen weet dat een gebroken been kan herstellen, een brein kan dit tot op zekere hoogte ook!
Daarom is het beïnvloeden van deze neuroplasticiteit een van de speerpunten van onze praktijk voor functionele neurologie, het Amsterdam Brain Center. Het is namelijk mogelijk om door regeneratie van het brein, belangrijke functies te herstellen.

Wij zetten onze technieken bijvoorbeeld in bij mensen met een hersenschudding/hersenkneuzing die langdurig gevolgen ondervinden, bij migraine, gedragsstoornissen of bij stemmingsstoornissen.

We vertellen u graag iets meer over de vele kansen en mogelijkheden die het herstellend vermogen van het brein u kunnen bieden.

Neuroplasticiteit

Neuroplasticiteit en herstel van functies

Zoals gezegd kan het brein zichzelf dus tot op zekere hoogte herstellen. De functie van een functionele neuroloog is hierbij te vergelijken met die van een fysiotherapeut bij een knieblessure.

Bij de knieblessure doet u oefeningen, trainingen en stimulatie om het gewricht te (laten) herstellen. De fysio kan u hierbij begeleiden.

De functionele neuroloog kan deze begeleiding bieden bij problemen met het brein. Door het brein op de juiste wijze te prikkelen, kan het brein zelf nieuwe cellen of verbindingen aanmaken waardoor klachten verminderen of functies herstellen.

Wat gebeurt er bij/door Neuroplasticiteit?

Bij neuroplasticiteit wordt het brein opnieuw gestructureerd. Wanneer er bijvoorbeeld verstoorde verbindingen zijn of zelfs beschadigde onderdelen, dan kan het zijn dat bepaalde functies minder goed verlopen. Het brein is niet meer volledig is staat om haar taak te doen.

Dit kan dus komen doordat delen van het brein niet goed functioneren of niet meer voldoende met elkaar communiceren. Door het brein te stimuleren kunnen er nieuwe verbindingen worden aangelegd, waardoor hersenstructuren weer beter kunnen functioneren.

Onze zorg bij het bevorderen van Neuroplasticiteit in het Amsterdam Brain Center

Het bevorderen van de neuroplasticiteit is belangrijk bij mensen die rondlopen met neurologische klachten, bijvoorbeeld na een hersenschudding. Langdurige hoofdpijn, duizeligheid, verslechterd zicht en een verminderde concentratie kunnen hiervan de symptomen zijn.

Bij Amsterdam Brain Center helpen wij deze mensen met Functionele Neurologie. Deze vorm van zorg richt zich op het verminderen van deze klachten. Die vermindering is zo groot dat de klachten soms zelfs helemaal verdwijnen.

Twee belangrijke onderdelen de functionele neurologie zijn het Functioneel Neurologisch Onderzoek en ons 5-daagse intensieve behandeltraject. U komt eerst een dagdeel naar onze praktijk voor het Functioneel Neurologisch onderzoek. De uitkomst van dit onderzoek kan zijn dat we met u een kort, intensief behandeltraject aangaan.

Het doel van dit traject is om u zich voor zó te laten voelen als vóór het letsel. Wij leggen u graag verder uit hoe dit werkt.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Center. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Het functioneel neurologisch onderzoek bij Amsterdam Brain Center

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten, die mogelijk de symptomen van hersenletsel zijn. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Irving Fox, Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Herstel van je hersenletsel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Vrijblijvend intakegesprek (online)

   Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.

   Stap 2

   Het Functioneel Neurologisch onderzoek

   Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.

   Stap 3

   Het 5 daagse behandeltraject

   De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.

   Het 5 daagse behandeltraject bij Amsterdam Brain Center

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten of uw klachten aan hersenletsel te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief

    

   Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuwe ontwikkelingen en behandelmogelijkheden voor neurologische klachten?

   Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen