Met chiropractie weer volledig herstellen van een radiuskopfractuur
Met chiropractie weer volledig herstellen van een radiuskopfractuur
In het ellebooggewricht komt het bot van de bovenarm samen met de twee botten van de onderarm.
Een breuk aan het uiteinde van het spaakbeen in de elleboog, ook wel de radiuskop genoemd, is een veelvoorkomende breuk. We noemen dit een radiuskopfractuur.
Het herstel van zo’n breuk heeft tijd nodig. Wanneer u de elleboog na een periode van rust weer langzaam mag gaan belasten, kan chiropractie u hierbij helpen.
Op deze pagina leest u wat onze chiropractoren in Haarlem voor u kunnen betekenen bij uw herstel!
Mogelijke oorzaken van een radiuskopfractuur
Een radiuskopfractuur is meestal het gevolg van een val op een uitgestrekte hand [1]. Ook kan een directe klap op de elleboog leiden tot een breuk van de radiuskop. Een auto-ongeluk of sportongeval zijn voorbeelden waarbij dit kan gebeuren.
Een abrupt draaiende beweging van de onderarm is hiernaast een mogelijke oorzaak van een radiuskopfractuur. Dit kan gebeuren bij sporten zoals voetbal en honkbal of als gevolg van een val.
Hoewel een trauma over het algemeen de oorzaak is van een radiuskopfractuur, zal een verkeerde val of klap niet bij iedereen leiden tot een breuk.
Er zijn een aantal factoren die het risico op het krijgen van een radiuskopfractuur vergroten, zoals osteoporose (botontkalking), ouderdom en overbelasting van de elleboog [2].
Osteoporose is een aandoening waarbij de botten verzwakken en brozer worden. Ouderdom leidt ertoe dat de botdichtheid afneemt, waardoor het bot vatbaarder is voor een breuk.
Tot slot kan overmatige belasting van de elleboog leiden tot chronische stress fracturen van de radiuskop.
De symptomen van een radiuskopfractuur
Na het breken van uw radiuskop voelt u hevige pijn. Wanneer u uw onderarm of hand probeert te draaien, zal dit de pijn verergeren. Ook kan de elleboog dik worden en verkleuren door een bloeduitstorting.
Ten slotte kan het zo zijn dat u minder gevoel heeft in de onderarm of hand. Dit kan samengaan met tintelingen [3].
Gesprek met Chiropractie Praktijk Kennemerland
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Wanneer de pijn en zwelling verminderd zijn, kunnen we van start gaan met het herstellen van het bewegingsbereik van de elleboog en onderarm. Dit kan door middel van bewegings- en rekoefeningen.”
– Chiropractie Kennemerland
De behandeling van een radiuskopfractuur
Immobilisatie door middel van een spalk of gips zorgt ervoor dat de breuk wordt gestabiliseerd. Dit betekent dat de botten niet kunnen bewegen ten opzichte van elkaar en hierdoor de mogelijkheid krijgen om weer aan elkaar te groeien.
Wanneer het gips of de spalk wordt verwijderd, kunt u met therapie van start gaan.
Chiropractie om te herstellen van een radiuskopfractuur
Op basis van uw specifieke behoeften zullen we een behandelplan opstellen. Dit behandelplan zal grofweg bestaan uit pijnbeheersing, bewegingsherstel, spierversterking en functionele hervatting. Op deze manier begeleiden we u naar volledig herstel.
Wanneer de pijn en zwelling verminderd zijn, kunnen we van start gaan met het herstellen van het bewegingsbereik van de elleboog en onderarm. Dit kan door middel van bewegings- en rekoefeningen.
Vervolgens gaan we aan de slag met het versterken van de spieren rondom uw elleboog en onderarm.
Deze spieren zijn namelijk flink in kracht achteruit gegaan in de periode dat ze niet zijn gebruikt. Hiertoe worden weerstandsoefeningen en functionele training gebruikt.
Ten slotte zullen we ons meer gaan focussen op het hervatten van dagelijkse activiteiten en sport.
Onze chiropractoren bij Chiropractie Praktijk Kennemerland helpen u graag!
Onze chiropractoren begeleiden u graag bij uw herstel. Na het opstellen van een persoonlijk behandelplan, zullen we u hier met onze expertise bij begeleiden, om zo goed mogelijk te herstellen van de radiuskopfractuur.
Heeft u nog vragen of wilt u beginnen met uw herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Referentielijst
[1] Al-Tawil, K., & Arya, A. (2021). Radial head fractures. Journal of Clinical Orthopaedics and Trauma, 20, 101497. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34307018/
[2] Srivastava, M., & Deal, C. (2002). Osteoporosis in elderly: Prevention and treatment. Clinics in Geriatric Medicine, 18(3), 529–555. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12424871/
[3] DokterPatient.nl. (n.d.). Gebroken elleboog. Beschikbaar op https://dokterpatient.nl/gebroken-elleboog/
Gesprek met Chiropractie Praktijk Kennemerland
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.