Hoe kan een chiropractor helpen bij klachten na een oude whiplash?

Het meemaken van een ongeval, zoals een harde val of een auto-ongeluk, kan nog een lange nasleep hebben. In sommige gevallen wordt het dagelijks leven dan ook sterk beïnvloedt door de sporen die een ongeval nalaat, zelfs nog jaren later. Zo kunt u aanhoudende mentale of fysieke klachten ervaren.

Dit kan ook het geval zijn wanneer u een whiplash heeft opgelopen, ook wanneer dit al jaren geleden is. Chiropractie kan hier gelukkig een uitkomst voor bieden. In dit artikel leggen wij u uit hoe dit zit.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is een whiplash?

Bij een whiplash is de nekspier door een harde klap flink verrekt. Het hoofd maakt een zeer plotselinge slingerende beweging, doordat het eerst naar achteren en vervolgens naar voren wordt bewogen. Hier kunt u zelf niets aan doen. Door de intensiteit van de klap tijdens het ongeval kan deze beweging erg krachtig zijn, terwijl de romp vaak niet of nauwelijks wordt meebewogen. Dit resulteert in schade aan de nekspieren en aan het weefsel wat de nekspieren ondersteunt. De beweeglijkheid van de nek neemt hierdoor af.

In het gebied rond de nekwervels bevinden zich ook veel zenuwen en zenuwvertakkingen. Als gevolg van een whiplash kunnen wervels gaan verschuiven, omdat de spieren deze minder goed kunnen ondersteunen. Dit kan weer resulteren in beknelde en beschadigde zenuwen in het nekgebied.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Als gevolg van een whiplash kunnen wervels gaan verschuiven omdat de spieren minder goed kunnen ondersteunen.”

Klachten na een whiplash

De klachten die ontstaan na een whiplash kunnen sterk lijken op die van een hersenschudding of hersenkneuzing. Naast pijn aan het hoofd en de nek ervaren mensen met een whiplash vooral cognitieve klachten. Hierbij kunt u denken aan concentratieproblemen, vermoeidheid, geheugenverlies, minder goed kunnen zien, oorsuizen, duizeligheid en emotionele instabiliteit. Ook kan er sprake zijn van een tintelend of dof gevoel in de ledematen.

Hoe wordt een whiplash behandeld?

De diagnose whiplash wordt vaak gesteld op basis van de voorgeschiedenis. Hierbij wordt gekeken naar de omstandigheden van het ongeval en wordt ingeschat of er daadwerkelijk sprake is van een whiplash. Dit lijkt misschien gek, maar het is moeilijk om een whiplash te diagnosticeren op basis van klachten, omdat er meestal geen lichamelijke afwijkingen te vinden zijn.

De behandeling van een whiplash is erg afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. Factoren zoals de ernst van de klachten, de omstandigheden van het ongeval en met name hoe het ongeval is ervaren door de getroffene, spelen hierbij een grote rol. Het is in elk geval van groot belang om het advies van de arts op te volgen.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Chiropractie is een uitstekende keuze als vorm van zorgverlening om uw lichaam naar het optimale functioneren te begeleiden na een whiplash, ook jaren na het ongeval.”

Chiropractie wanneer een oude whiplash weer opspeelt

In de meeste gevallen zijn de klachten ongeveer een half jaar na het ongeval verdwenen. Bij sommige mensen verdwijnen de pijn en de cognitieve klachten echter niet, of komen deze na een tijdje terug.

U kunt zich voorstellen dat het lang aanhouden van dergelijke klachten ook weer kunnen leiden tot stress, met slaapproblemen, angsten en zelfs depressieve gevoelens als gevolg. Dit wordt versterkt door het feit dat er geen fysieke beschadiging is en patiënten zich soms niet serieus genomen voelen. Is het op een gegeven moment te laat om actie te ondernemen? Zeker niet!
Chiropractie is een uitstekende keuze als vorm van zorgverlening om uw lichaam naar het optimale functioneren te begeleiden na een whiplash, ook jaren na het ongeval. De chiropractor houdt zich bezig met de verhouding van het zenuwstelsel tot het bewegingsapparaat. Door blokkades in het zenuwstelsel op te sporen en weg te nemen, wordt de doorstroom van het zenuwstelsel bevorderd en kunnen pijnklachten minder worden.

Ook kan chiropractie de aansturing van de spieren door de zenuwen verbeteren. Daarnaast kan de chiropractor ondersteuning bieden met fysieke oefeningen die de beweeglijkheid langzaam kunnen stimuleren.

De chiropractor heeft als doel om de balans in de wervelkolom te herstellen. De bron van de klachten wordt hiermee aangepakt waardoor een duurzaam herstel mogelijk is. Dit kan met name een groot effect hebben wanneer u al jaren last heeft van een oude whiplash.

Neem contact op met Chiropractie Praktijk Kennemerland

Onze praktijk heeft veel ervaring met het ondersteunen van het herstelproces van mensen met een (oude) whiplash. Wij realiseren ons dan ook dat ieder geval anders is, juist met een whiplash waarbij persoonlijke omstandigheden zo bepalend zijn voor het ziektebeloop.

Vermoedt u dat u last heeft van een oude whiplash of heeft u andere vragen aan de hand van dit artikel? Neem contact op met onze praktijk.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Verbeter uw immuunsysteem door ondersteuning van de chiropractor

Verbeter uw immuunsysteem door ondersteuning van de chiropractor

Het immuunsysteem zorgt ervoor dat het lichaam wordt beschermd tegen aanvallen en indringers van zowel binnenuit als buitenaf. Het is dus een afweersysteem dat virussen, bacteriën, schimmels en parasieten buiten houdt en afvalstoffen en zieke lichaamscellen vanuit het lichaam opruimt.

Chiropractie bij onverklaarbare pijnklachten

Chiropractie bij onverklaarbare pijnklachten

anneer we het hebben over onverklaarbare pijnklachten dan hebben we het over klachten waar, na medisch onderzoek, geen lichamelijke oorzaak voor de klachten te vinden is. Er is geen sprake van ziekte, beschadiging of een andere aandoening die een verklaring voor de klachten zou kunnen geven.

Hoe kan een chiropractor helpen bij evenwichtsklachten

Hoe kan een chiropractor helpen bij evenwichtsklachten

Evenwichtsstoornissen zijn een veel voorkomende klacht, die gelukkig goed te behandelen is. Over het algemeen komt een evenwichtsstoornis tot stand doordat er een verkeerd signaaltje naar de hersenen wordt gestuurd, waardoor het lichaam kort uit balans raakt.