1. Functionele Neurologie
 2.  » Kan Functionele Neurologie het herstel van een hersenschudding bevorderen?

Kan Functionele Neurologie het herstel van een hersenschudding bevorderen?

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
 1. Functionele Neurologie
 2.  » Kan Functionele Neurologie het herstel van een hersenschudding bevorderen?

Kan Functionele Neurologie het herstel van een hersenschudding bevorderen?

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
Hersenschudding
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Belangrijk om te weten voordat u de blogs leest.

U bent op de website van Chiropractie-kennemerland.nl. In deze blogs zult u de naam “Amsterdam Brain Center” zien. Amsterdam Brain Center is onderdeel van Chiropractie Praktijk Kennemerland. Mocht u contact opnemen via de website, dan wordt er opgenomen door Chiropractie praktijk Kennemerland”. Meld dan dat u voor Amsterdam Brain Center belt en vragen heeft over uw klacht of direct een afspraak wil maken voor u klacht.

Het overkomt bijna iedereen wel eens: je stoot je hoofd ergens tegenaan of je komt net ongelukkig op je hoofd terecht na een valpartij. Deze schade kan beperkt blijven, maar bij een flinke klap op het hoofd kan het soms uitlopen op een hersenschudding.

Jaarlijks krijgen naar schatting zo’n 85.000 mensen te maken met het oplopen van traumatisch hersenletsel, waarvan 80-85% een hersenschudding betreft. In de meeste gevallen verloopt het herstel gelukkig goed, maar in sommige gevallen blijft er restschade over.

Wellicht zou u niet gelijk aan chiropractie denken als het gaat om het herstel van een eerder opgelopen hersenschudding. Gelukkig kan een functioneel neuroloog zeer goede zorg bieden bij het herstelproces! In dit artikel leest u hier meer over.

Hoe herken je een hersenschudding?

Een hersenschudding valt onder licht traumatisch hersenletsel. Symptomen van een hersenschudding zijn voornamelijk hoofdpijn, duizeligheid, verwardheid en u kunt zich vermoeid voelen. In het begin kunt u zelfs misselijkheid ervaren en daarvan moeten overgeven.

Het kan zijn dat u even buiten bewustzijn bent geweest en zelfs last hebt van geheugenverlies. In sommige gevallen kan het zo zijn dat u niet meer precies weet of u daadwerkelijk een hersenschudding heeft opgelopen.

U bent bijvoorbeeld gevallen tijdens een sportwedstrijd en dacht dat de klap wel meeviel, waardoor er niet gelijk gedacht werd aan de diagnose hersenschudding. Een ander voorbeeld kan zijn dat u zich niet meer precies herinnert of u risico heeft gelopen op een hersenschudding na een val, omdat er drank of drugs bij betrokken was.

Mensen zijn onder invloed minder goed in het opvangen van een klap. Symptomen kunnen verder erg wisselend zijn en daardoor kan de hersenschudding in eerste instantie over het hoofd worden gezien.

Gelukkig blijft er in de meeste gevallen geen restschade over en herstelt de hersenschudding goed. Dit betekent echter niet dat u verder geen aandacht hoeft te besteden aan het herstel. Bij een hersenschudding kan het wel degelijk weken of maanden duren voordat u zich weer helemaal de oude voelt.

Het herstelproces na het oplopen van een hersenschudding dient dan ook zeer serieus genomen te worden. Het nemen van alleen een beetje rust blijkt soms niet genoeg te zijn.

Hersenschudding

Functionele Neurologie bij herstel van hersenschudding

Het is ontzettend van belang dat het herstel na een hersenschudding goed verloopt. Wanneer een hersenschudding namelijk niet goed herstelt, kan dit nog zeer lange tijd voor vervelende klachten zorgen.

Blijvende gevolgen waar u dan aan kunt denken zijn vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies. Naast het nemen van voldoende rust kan functionele neurologie het herstel van een hersenschudding bevorderen.

Het menselijk brein is namelijk een plastisch orgaan, wat betekent dat we neuronen (zenuwcellen) door middel van stimulatie kunnen aansporen tot het maken van nieuwe verbindingen.

Functionele Neurologie kan hierbij een rol spelen, door de toepassing van handmatige druktechnieken en oefeningen om bijvoorbeeld uw concentratievermogen te verbeteren. Zo kan het herstelproces van een hersenschudding door functionele neurologie bevorderd worden.

Onze gespecialiseerde functioneel neurologen stellen altijd samen met u een behandelplan op, waarbij eerst in kaart wordt gebracht welke klachten u precies heeft en wat de invloed daarvan is op corresponderende neurologische functies. Ieder mens is anders en daarmee ook de effecten van een hersenschudding en het herstelproces dat daarbij hoort.

Het zorgplan is dan ook altijd geheel op uw persoonlijke situatie gebaseerd!

Amsterdam Brain Center

Heeft u onlangs een hersenschudding opgelopen of denkt u nog steeds last te hebben van een eerder opgelopen hersenschudding? Zelfs lange tijd na het oplopen van een hersenschudding kunt u namelijk nog klachten ervaren.

Bij Amsterdam Brain Center zijn wij in het bijzonder gespecialiseerd in het verzorgen van hersenschuddingen. Onze functioneel neurologen helpen u graag verder en beantwoorden al uw vragen.

We starten hierbij met het Functioneel Neurologisch Onderzoek. Tijdens dit onderzoek komt u een dagdeel naar onze praktijk in Haarlem, waar u ontvangen wordt door één van onze experts in neurologische klachten.

Wat doet functionele neurologie?

In de functionele neurologie staat het zenuwstelsel centraal. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de overige zenuwen. Samen sturen zij alle processen in ons lichaam aan. Een goed functionerend zenuwstelsel is daarom nodig voor een goede gezondheid.

Functionele neurologie is dus een behandelvorm die zich richt op het herstellen van het zenuwstelsel als deze beschadigd is. Bij een patiënt met een NAH heeft een functioneel neurologische behandeling vooral als doel om neuronale plasticiteit te verbeteren.

Neuronale plasticiteit is een begrip voor het concept dat de hersenen en het zenuwstelsel zich aanpassen aan informatie die uit de omgeving wordt verworven. Het verbeteren van de neuronale plasticiteit heeft tot gevolgen dat de hersenen sneller herstellen.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Center. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Functionele neurologie richt zich op het verminderen van neurologische klachten bij mensen. En dan met name klachten waarmee men niet geboren wordt, maar die ontstaan na bijvoorbeeld een val of ongeluk. Klachten door niet aangeboren hersenletsels vallen hier dus zeker onder.

  Met een persoonlijk afgestemd zorgplan brengen wij u weer terug in de conditie zoals u was, voor het incident wat leidde tot de NAH. Rehabilitatie noemen we dat. Dat zorgplan bestaat uit een aantal lichamelijke en neurologische testen en onderzoeken.

  Hierbij starten we met het Functioneel Neurologisch Onderzoek. Tijdens dit onderzoek komt u een dagdeel naar onze praktijk in Haarlem, waar u ontvangen wordt door één van onze experts in neurologische klachten.

  Het functioneel neurologisch onderzoek bij Amsterdam Brain Center

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten, die mogelijk de symptomen van hersenletsel zijn. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Irving Fox, Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Herstel van je hersenletsel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Vrijblijvend intakegesprek (online)

   Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.

   Stap 2

   Het Functioneel Neurologisch onderzoek

   Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.

   Stap 3

   Het 5 daagse behandeltraject

   De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.

   Het 5 daagse behandeltraject bij Amsterdam Brain Center

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten of uw klachten aan hersenletsel te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief

    

   Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuwe ontwikkelingen en behandelmogelijkheden voor neurologische klachten?

   Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen