Ischias bij zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen vervelende klachten ontstaan. Dat is ook helemaal niet zo gek, omdat het lichaam van de vrouw in deze tijd een enorme transformatie ondergaat. Een veelvoorkomende klacht die tijdens de zwangerschap kan optreden is ischias. Dit wordt dan ook wel zwangerschapsischias genoemd.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is ischias?

Ischias verwijst naar een irritatie, ontsteking of beschadiging van de ischiaszenuw (nervus ischiadicus). Dit is de langste zenuw in het menselijk lichaam. Een van de symptomen van ischias is de zenuwpijn vanuit de lage rug of bil, die uitstraalt naar één of soms beide benen. De oorzaak van deze pijnklachten is meestal een beknelde zenuw. Doordat er tijdens de zwangerschap grote hormoonveranderingen plaatsvinden, kunnen gewrichten soepeler worden, waardoor zenuwen makkelijker bekneld kunnen raken. Druk op de zenuw kan ook ontstaan door het aannemen van een verkeerde lichaamshouding, met een veranderde stand van de wervelkolom als gevolg.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Wellicht vraagt u zich af of het wel verstandig is om tijdens de zwangerschap een bezoek te brengen aan een chiropractor? Het antwoord luidt een volmondige ja! “

Gevolgen van ischias tijdens zwangerschap

Tijdens het voldragen van een kind verandert het vrouwelijk lichaam enorm. Doordat er gedurende de zwangerschap grotere hoeveelheden van bepaalde hormonen vrijkomen, kunnen deze leiden tot flinke veranderingen in spieren, pezen en banden, waardoor alles soepeler wordt. Echter wordt hierdoor de kans op complicaties groter. De wervelkolom en de bekken kunnen immers instabieler worden door deze hormoonveranderingen, wat tot klachten kan zorgen en een eventuele negatieve impact kan hebben op de toekomstige bevalling.

Ischias ontstaat meestal tijdens de tweede helft van de zwangerschap en kan een behoorlijke impact hebben op uw dagelijkse leven. Zwangerschapsischias kan pijnklachten geven in de (lage) rug, billen of benen. Kenmerkend zijn de pijnscheuten in de rug die komen en gaan. Deze pijn kan variëren van licht tot heftig en voelt stekend en branderig aan. Rechtop staan kan hierdoor lastig zijn. Daarnaast kunt u ook last hebben van spierkramp in uw bil of been, een verdoofd gevoel of tintelingen hebben in de benen of voeten of een verminderde kniereflex.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Onze chiropractische zorg tijdens de zwangerschap is volkomen veilig. Omdat er bij chiropractie alleen gebruik wordt gemaakt van handmatige druktechnieken, kan dit volledig aangepast worden op uw persoonlijke situatie, ook als u in verwachting bent. “

Wat kan een chiropractor doen aan ischias

Wellicht vraagt u zich af of het wel verstandig is om tijdens de zwangerschap een bezoek te brengen aan een chiropractor? Het antwoord luidt een volmondige ja!

Chiropractie kan juist uitstekende zorg bieden bij problemen die optreden tijdens de zwangerschap. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de oorzaak van ischias ligt in een verkeerde stand van de wervelkolom waardoor de ischias zenuw bekneld raakt. De chiropractor kan deze verkeerde houding corrigeren door middel van druktechnieken. Door deze handmatige technieken toe te passen, kan de communicatie tussen het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat hersteld worden, waardoor u van uw klachten verlicht wordt. De aanpak van chiropractie is dan ook geheel natuurlijk en heeft geen gevolgen voor de baby. De chiropractor zal naast de wervelkolom, ook de stand van de bekken uitvoerig bekijken. Een goede bekkenstand is enorm belangrijk om de bevalling zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Chronische ischias dient zo snel mogelijk voorkomen te worden. Het is dan ook van belang dat als u klachten ervaart die sterk lijken op ischias, deze serieus worden genomen. Problemen kunnen naarmate de zwangerschap vordert erger worden. Het is verstandig om vroegtijdig een afspraak te maken, zodat verdere schade en het verergeren van klachten voorkomen kan worden.

Chiropractische zorg bij Chiropractie Praktijk Kennemerland

Onze chiropractische zorg tijdens de zwangerschap is volkomen veilig. Omdat er bij chiropractie alleen gebruik wordt gemaakt van handmatige druktechnieken, kan dit volledig aangepast worden op uw persoonlijke situatie, ook als u in verwachting bent. In onze praktijk hebben wij veel ervaring met het behandelen van problemen die optreden tijdens de zwangerschap, in het bijzonder ischias. Wij betrekken onze cliënten altijd bij het zorgproces en passen het zorgplan aan op uw persoonlijke omstandigheden.

Wij vinden het belangrijk dat u kan genieten van de bijzondere tijd die de zwangerschap met zich meebrengt. Bent u in verwachting en herkent u zich in bovengenoemde klachten? Neem dan zeker contact met ons op! Wij helpen u graag verder en beantwoorden al uw vragen.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wat kunt u doen tegen Migraine

Wat kunt u doen tegen Migraine

Jaarlijks heeft ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking last van migraineaanvallen. Gemiddeld krijgen deze mensen twee aanvallen per maand. Iedereen kan in zijn of haar leven wel eens een aanval krijgen.

Het belang van een Regelmatig bezoek aan de Chiropractor

Het belang van een Regelmatig bezoek aan de Chiropractor

We weten allemaal dat als u klachten heeft u daar wat aan laat doen. Dat is logisch want u wilt van de klacht af zijn. Heeft u bijvoorbeeld last van uw rug, dan gaat u bijvoorbeeld naar een chiropractor om van uw rugklachten af te komen.