1. Functionele Neurologie
 2.  » Functionele Neurologie bij het Post-Contusie syndroom

Functionele Neurologie bij het Post-Contusie syndroom

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
 1. Functionele Neurologie
 2.  » Functionele Neurologie bij het Post-Contusie syndroom

Functionele Neurologie bij het Post-Contusie syndroom

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
Post Contusie syndroom
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Belangrijk om te weten voordat u de blogs leest.

U bent op de website van Chiropractie-kennemerland.nl. In deze blogs zult u de naam “Amsterdam Brain Center” zien. Amsterdam Brain Center is onderdeel van Chiropractie Praktijk Kennemerland. Mocht u contact opnemen via de website, dan wordt er opgenomen door Chiropractie praktijk Kennemerland”. Meld dan dat u voor Amsterdam Brain Center belt en vragen heeft over uw klacht of direct een afspraak wil maken voor u klacht.

Wat is het post-contusie syndroom?

Een hersenschudding wordt in het algemeen beschouwd als één van de minst ernstige vormen van niet aangeboren hersenletsel, ook wel “licht traumatisch hersenletsel”.

Wanneer de hersenen een klap te verduren krijgen door bijvoorbeeld een val, wordt vaak aangeraden in de periode na het incident alert te zijn op symptomen als misselijkheid, verwardheid en vermoeidheid.

Als deze klachten geleidelijk afnemen en er geen andere bijzonderheden zijn, wordt vaak aangeraden om vooral veel rust te nemen, zodat de hersenen kunnen herstellen van de klap.

Veel mensen denken dat hiermee de kous af is. In de meeste gevallen klopt dit gelukkig, inderdaad zijn de klachten na een paar weken over. Helaas geldt dit niet voor iedereen.

Bij ongeveer één op de drie gevallen lukt het na 6 maanden nog niet om op hetzelfde niveau te functioneren als voor het incident, waardoor bijvoorbeeld hun prestaties op school of op het werk worden beïnvloed.

Wanneer er na ongeveer 3 maanden nog geen verbetering optreedt, wordt er gesproken van een Post-Contusie syndroom (PCS).

Welke symptomen horen bij PCS?

Het post contusie syndroom treedt dus op als gevolg van een hersenschudding. De voornaamste klachten die bij PCS horen, zijn:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Slaperigheid
 • Misselijkheid
 • Moeite met concentreren
 • Vergeetachtig
 • Snel geïrriteerd
 • Depressieve of angstige gevoelens

Deze klachten kunnen naar schatting nog een aantal weken of maanden aanhouden nadat de eerste 3 maanden na het ongeval zijn verstreken, maar helaas leert de ervaring dat dit zelfs nog langer kan duren.

U kunt zich voorstellen dat deze klachten een grote invloed hebben op de kwaliteit van het dagelijks leven.

Post Contusie

Functionele neurologie bij PCS

Misschien vraagt u zich nu af: is hier nog wel iets aan te doen of moet ik afwachten tot de klachten verminderen? Ons antwoord is simpel: er is zeker nog iets aan te doen!

Om uit te leggen hoe wij te werk gaan bij PCS is het eerst belangrijk om uit te leggen waar de klachten vandaag komen.

Bij PCS hebben er als gevolg van het hersentrauma structurele veranderingen in de hersenen plaatsgevonden. Vaak hebben deze veranderingen te maken met de doorbloeding van de hersenen, als deze niet juist is kunnen hersencellen (neuronen) of verbindingen tussen cellen afsterven.

Ook kan de oorzaak liggen bij een verstoring in het afweersysteem van het brein of een afwijking in energie-aanvoer naar het brein. Deze oorzaken hebben een verstoorde communicatie van de hersencellen als gevolg en deze verstoorde communicatie kan leiden tot de eerder beschreven klachten.

Met functionele neurologie kan deze communicatie worden hersteld. Onze praktijk biedt trainingen om dit mogelijk te maken in het Amsterdam Brain Center.

Tijdens deze training worden specifieke delen van de hersenen geactiveerd, waardoor neuronen die verbindingen zijn verloren deze opnieuw kunnen aanleggen en versterken. Dit principe heet ook wel neuro-plasticiteit.

Op de lange termijn brengt dit een verbetering in het samenspel tussen neuronen teweeg, specifiek daar waar het letsel dit samenspel heeft aangetast.
De oorzaak van de PCS klachten wordt dus aangepakt, waardoor de klachten minder lang aanhouden en u sneller verlicht bent van PCS.

Wat biedt Amsterdam Brain Center?

Onze praktijk die gespecialiseerd is in functionele neurologie, Amsterdam Brain Center, is een internationaal erkende praktijk. Daarnaast hebben wij veel ervaring met het verlenen van zorg aan cliënten met aanhoudende klachten na hersentrauma zoals een hersenschudding.

Dit maakt ons de optimale zorgverlener voor cliënten met het post contusie syndroom. Daarnaast is onze aanpak erop gestoeld om de zorgverlening aan iedere individuele cliënt zo persoonlijk mogelijk te maken, zodat voor iedereen de optimale herstelomstandigheid wordt gecreëerd.

Wel is het herstel van een PCS door middel van functionele neurologie een zeer intensief proces, hiervan willen wij u graag bewust maken voordat u aan het traject begint.

Als u benieuwd bent naar wat wij voor u kunnen betekenen, nodigen wij u van harte uit voor een vrijblijvend telefonisch intakegesprek.

Functionele Neurologie bij het Post-Contusie syndroom

Functionele neurologie richt zich op het verminderen van neurologische klachten bij mensen. En dan met name klachten waarmee men niet geboren wordt, maar die ontstaan na bijvoorbeeld een val of ongeluk. Post Commotionele klachten vallen hier dus zeker onder.

Met een persoonlijk afgestemd zorgplan brengen wij u weer terug in de conditie zoals u was, voor het incident wat leidde tot de whiplash. Rehabilitatie noemen we dat. Dat zorgplan bestaat uit een aantal lichamelijke en neurologische testen en onderzoeken.

Hierbij starten we met het Functioneel Neurologisch Onderzoek. Tijdens dit onderzoek komt u een dagdeel naar onze praktijk in Haarlem, waar u ontvangen wordt door één van onze experts in neurologische klachten

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Center. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Het functioneel neurologisch onderzoek bij Amsterdam Brain Center

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten, die mogelijk de symptomen van hersenletsel zijn. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Irving Fox, Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Herstel van je hersenletsel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Vrijblijvend intakegesprek (online)

   Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.

   Stap 2

   Het Functioneel Neurologisch onderzoek

   Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.

   Stap 3

   Het 5 daagse behandeltraject

   De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.

   Het 5 daagse behandeltraject bij Amsterdam Brain Center

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten of uw klachten aan hersenletsel te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief

    

   Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuwe ontwikkelingen en behandelmogelijkheden voor neurologische klachten?

   Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen