Functionele Neurologie bij het Post-Contusie syndroom
Functionele Neurologie bij het Post-Contusie syndroom
Specialist in Neurologische klachten
Specialist in Neurologische klachten
Belangrijk om te weten voordat u de blogs leest.
U bent op de website van Chiropractie-kennemerland.nl. In deze blogs zult u de naam “Amsterdam Brain Center” zien. Amsterdam Brain Center is onderdeel van Chiropractie Praktijk Kennemerland. Mocht u contact opnemen via de website, dan wordt er opgenomen door Chiropractie praktijk Kennemerland”. Meld dan dat u voor Amsterdam Brain Center belt en vragen heeft over uw klacht of direct een afspraak wil maken voor u klacht.
Een hersenschudding wordt in het algemeen beschouwd als één van de minst ernstige vormen van niet aangeboren hersenletsel, ook wel “licht traumatisch hersenletsel”.
Wanneer de hersenen een klap te verduren krijgen door bijvoorbeeld een val, wordt vaak aangeraden in de periode na het incident alert te zijn op symptomen als misselijkheid, verwardheid en vermoeidheid.
Als deze klachten geleidelijk afnemen en er geen andere bijzonderheden zijn, wordt vaak aangeraden om vooral veel rust te nemen, zodat de hersenen kunnen herstellen van de klap.
Veel mensen denken dat hiermee de kous af is. In de meeste gevallen klopt dit gelukkig, inderdaad zijn de klachten na een paar weken over. Helaas geldt dit niet voor iedereen.
Bij ongeveer één op de drie gevallen lukt het na 6 maanden nog niet om op hetzelfde niveau te functioneren als voor het incident, waardoor bijvoorbeeld hun prestaties op school of op het werk worden beïnvloed.
Wanneer er na ongeveer 3 maanden nog geen verbetering optreedt, wordt er gesproken van een Post-Contusie syndroom (PCS).
Welke symptomen horen bij PCS?
Het post contusie syndroom treedt dus op als gevolg van een hersenschudding. De voornaamste klachten die bij PCS horen, zijn:
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Slaperigheid
- Misselijkheid
- Moeite met concentreren
- Vergeetachtig
- Snel geïrriteerd
- Depressieve of angstige gevoelens
Deze klachten kunnen naar schatting nog een aantal weken of maanden aanhouden nadat de eerste 3 maanden na het ongeval zijn verstreken, maar helaas leert de ervaring dat dit zelfs nog langer kan duren.
U kunt zich voorstellen dat deze klachten een grote invloed hebben op de kwaliteit van het dagelijks leven.
Functionele neurologie bij PCS
Om uit te leggen hoe wij te werk gaan bij PCS is het eerst belangrijk om uit te leggen waar de klachten vandaag komen.
Bij PCS hebben er als gevolg van het hersentrauma structurele veranderingen in de hersenen plaatsgevonden. Vaak hebben deze veranderingen te maken met de doorbloeding van de hersenen, als deze niet juist is kunnen hersencellen (neuronen) of verbindingen tussen cellen afsterven.
Ook kan de oorzaak liggen bij een verstoring in het afweersysteem van het brein of een afwijking in energie-aanvoer naar het brein. Deze oorzaken hebben een verstoorde communicatie van de hersencellen als gevolg en deze verstoorde communicatie kan leiden tot de eerder beschreven klachten.
Met functionele neurologie kan deze communicatie worden hersteld. Onze praktijk biedt trainingen om dit mogelijk te maken in het Amsterdam Brain Center.
Tijdens deze training worden specifieke delen van de hersenen geactiveerd, waardoor neuronen die verbindingen zijn verloren deze opnieuw kunnen aanleggen en versterken. Dit principe heet ook wel neuro-plasticiteit.
Op de lange termijn brengt dit een verbetering in het samenspel tussen neuronen teweeg, specifiek daar waar het letsel dit samenspel heeft aangetast.
De oorzaak van de PCS klachten wordt dus aangepakt, waardoor de klachten minder lang aanhouden en u sneller verlicht bent van PCS.
Wat biedt Amsterdam Brain Center?
Dit maakt ons de optimale zorgverlener voor cliënten met het post contusie syndroom. Daarnaast is onze aanpak erop gestoeld om de zorgverlening aan iedere individuele cliënt zo persoonlijk mogelijk te maken, zodat voor iedereen de optimale herstelomstandigheid wordt gecreëerd.
Wel is het herstel van een PCS door middel van functionele neurologie een zeer intensief proces, hiervan willen wij u graag bewust maken voordat u aan het traject begint.
Als u benieuwd bent naar wat wij voor u kunnen betekenen, nodigen wij u van harte uit voor een vrijblijvend telefonisch intakegesprek.
Functionele Neurologie bij het Post-Contusie syndroom
Met een persoonlijk afgestemd zorgplan brengen wij u weer terug in de conditie zoals u was, voor het incident wat leidde tot de whiplash. Rehabilitatie noemen we dat. Dat zorgplan bestaat uit een aantal lichamelijke en neurologische testen en onderzoeken.
Hierbij starten we met het Functioneel Neurologisch Onderzoek. Tijdens dit onderzoek komt u een dagdeel naar onze praktijk in Haarlem, waar u ontvangen wordt door één van onze experts in neurologische klachten
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Center. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Het functioneel neurologisch onderzoek bij Amsterdam Brain Center
Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten, die mogelijk de symptomen van hersenletsel zijn. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.
De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:
Vraaggesprek
Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Irving Fox, Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.
Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.
Kwantificeren van testuitslagen
In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.
Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden
Herstel van je hersenletsel
Eén week intensief behandelen
Stap 1
Vrijblijvend intakegesprek (online)
Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.
Stap 2
Het Functioneel Neurologisch onderzoek
Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.
Stap 3
Het 5 daagse behandeltraject
De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.
Het 5 daagse behandeltraject bij Amsterdam Brain Center
Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.
Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.
In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:
- Meting van oogbeweging
- Meten van draaiduizeligheid
- Balans testen en metingen
- Analyse van oogsprongsbeweging
- Een psychosociale test
Wilt u weten of uw klachten aan hersenletsel te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.
Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.
Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuwe ontwikkelingen en behandelmogelijkheden voor neurologische klachten?
Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden