Hoe weet ik of ik last heb van het Post Commotioneel Syndroom

Het is vaak lastig te herkennen waar u nu precies last van heeft. Bij veel klachten met betrekking tot het hoofd is er overlap in symptomen, waardoor het moeilijk is om zelf vast te stellen wat er daadwerkelijk aan de hand is. Een voorbeeld hiervan is het Post Commotioneel Syndroom, ook wel PCS genoemd.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Hoe ontstaat het Post Commotioneel Syndroom?

Het Post Commotioneel Syndroom (PCS) kan ontstaan als klachten, na het oplopen van licht traumatisch hersenletsel, langer dan ongeveer drie maanden aanhouden. Een voorbeeld van licht traumatisch hersenletsel is bijvoorbeeld een hersenschudding. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat het herstel na een hersenschudding serieus wordt genomen! Ook als het om licht traumatisch hersenletsel gaat.

PCS kan dus optreden als gevolg van een hersenschudding. Ondanks dat de meerderheid vaak goed herstelt na het oplopen van dergelijk hersenletsel, blijft één op de drie personen toch langdurige klachten houden. Deze klachten kunnen zelfs tot langer dan een half jaar aanhouden. In onze praktijk zien we steeds vaker dat cliënten nog lange tijd na een hersenschudding problemen ervaren. Een voorbeeld hiervan is dat zij nog steeds niet kunnen studeren of werken zoals zij voorheen deden. Omdat ze bijvoorbeeld last hebben van concentratieproblemen. U kunt zich dus vast voorstellen dat deze klachten een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven.

 

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Deze klachten kunnen zelfs tot langer dan een half jaar aanhouden. In onze praktijk zien we steeds vaker dat cliënten nog lange tijd na een hersenschudding problemen ervaren. “

Symptomen van het Post Commotioneel Syndroom

Welke klachten komen er dan precies kijken bij het Post Commotioneel Syndroom? De symptomen van PCS bestaan voornamelijk uit:

  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • vermoeidheid
  • geheugen- en concentratieproblemen
  • verminderde frustratietolerantie
  • somberheid, depressieve gevoelens
  • overgevoeligheid voor licht en geluid
  • slaapproblemen
  • misselijkheid

PCS bestaat dus uit een breed scala aan symptomen, met een combinatie van fysieke symptomen (zoals hoofdpijn en duizeligheid), maar ook cognitieve symptomen (o.a. geheugen- en concentratieproblemen) en emotionele symptomen (somberheid). Dit maakt het dan ook lastig om PCS te herkennen, omdat het zo’n complex syndroom is.

Bovengenoemde verschijnselen kunnen verschillend zijn per stadium. Hieronder wordt verder ingegaan op het verschil in symptomen in een vroeg en later stadium van PCS.

 

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“PCS bestaat dus uit een breed scala aan symptomen, met een combinatie van fysieke symptomen (zoals hoofdpijn en duizeligheid), maar ook cognitieve symptomen (o.a. geheugen- en concentratieproblemen) en emotionele symptomen (somberheid). “

Vroege en late Symptomen van PCS

In het begin kunt u last hebben van misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en nekpijn. Deze klachten treden vaak direct op nadat u licht traumatisch hersenletsel (hersenschudding) hebt opgelopen. In de eerste dagen na de hersenschudding, kunt u deze klachten nog steeds hebben. In de meeste gevallen neemt de misselijkheid wel af.

De late symptomen zijn vaak wat meer complex. Na een aantal weken merkt u bijvoorbeeld dat alledaagse taken nog steeds lastiger zijn dan voorheen. Het kost u meer moeite, u raakt sneller vermoeid en u kunt zich nog steeds lastig focussen (geheugen- en concentratieproblemen). Daarnaast kunt u last hebben van slaapproblemen. In een later stadium van PCS komen meestal de emotionele symptomen tot uiting, zoals somberheid en depressieve gevoelens. Dit komt vaak doordat het zo ontzettend lastig is als bepaalde taken niet goed meer lukken en er weinig verbetering optreedt. Het wordt steeds lastiger om met de klachten om te gaan en u moet bijvoorbeeld meer van uw omgeving vragen.

Chiropractische zorg bij Chiropractie Praktijk Kennemerland

Allereerst moet er vastgesteld worden of er daadwerkelijk sprake is van PCS. De chiropractor zal u een aantal vragen stellen zoals: wanneer heeft u licht traumatisch hersenletsel opgelopen, hoe lang ervaart u klachten en welke klachten heeft u sindsdien?
Zo kunnen we in kaart brengen wat voor soort klachten u heeft en wat de omvang van het probleem is. Daarnaast krijgen we inzicht in welke hersengebieden betrokken zijn en waar de focus op moet liggen voor de chiropractische behandeling. Als u namelijk last heeft van PCS is het zenuwstelsel enigszins uit balans geraakt. De taak van de neurologisch chiropractor is om de balans tussen de betrokken hersengebieden weer te herstellen, zodat uw klachten kunnen worden verminderd en het lichaam zich als het ware zelf weer kan herstellen. De neurologisch chiropractor zal naar aanleiding van het gesprek een zorgplan opstellen, geheel afhankelijk van uw persoonlijke klachten.

Herkent u zich in de eerder beschreven symptomen? Vermoedt u misschien last te hebben van het Post Commotioneel Syndroom of heeft u hier vragen over? Bij Chiropractie Praktijk Kennemerland staan we altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden. Neem dus gerust contact met ons op!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Chiropractie richt zich op klachten met betrekking tot de wervelkolom, zoals hoofd-, rug- en nekklachten, of klachten rondom de spieren en gewrichten. Daarnaast richt chiropractie zich ook op de preventie van mogelijke klachten.

Heeft kraken bijwerkingen?

Heeft kraken bijwerkingen?

Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor chiropractie. Echter vragen veel mensen zich af of er ook bijwerkingen zijn bij chiropractie, ook wel beter bekend als “kraken”. In dit artikel geven we hier meer uitleg over.