1. Functionele Neurologie
 2.  » Hoe weet ik of ik last heb van het Post Commotioneel Syndroom?

Hoe weet ik of ik last heb van het Post Commotioneel Syndroom?

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
 1. Functionele Neurologie
 2.  » Hoe weet ik of ik last heb van het Post Commotioneel Syndroom?

Hoe weet ik of ik last heb van het Post Commotioneel Syndroom?

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
Post Commotioneel Syndroom
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Belangrijk om te weten voordat u de blog leest.

U bent op de website van Chiropractie-kennemerland.nl. In deze blog zult u de naam “Amsterdam Brain Center” zien. Amsterdam Brain Center is onderdeel van Chiropractie Praktijk Kennemerland. Mocht u contact opnemen via de website, dan wordt er opgenomen door Chiropractie praktijk Kennemerland. Meld dan dat u voor Amsterdam Brain Center belt en vragen heeft over uw klacht of direct een afspraak wil maken voor u klacht.

Het is vaak lastig te herkennen waar u nu precies last van heeft. Bij veel klachten met betrekking tot het hoofd is er overlap in symptomen, waardoor het moeilijk is om zelf vast te stellen wat er daadwerkelijk aan de hand is. Een voorbeeld hiervan is het Post Commotioneel Syndroom, ook wel PCS genoemd.

Hoe ontstaat het Post Commotioneel Syndroom?

Het Post Commotioneel Syndroom (PCS) kan ontstaan als klachten, na het oplopen van licht traumatisch hersenletsel, langer dan ongeveer drie maanden aanhouden. Een voorbeeld van licht traumatisch hersenletsel is bijvoorbeeld een hersenschudding.

Het is dan ook ontzettend belangrijk dat het herstel na een hersenschudding serieus wordt genomen! Ook als het om licht traumatisch hersenletsel gaat.

PCS kan dus optreden als gevolg van een hersenschudding. Ondanks dat de meerderheid vaak goed herstelt na het oplopen van dergelijk hersenletsel, blijft één op de drie personen toch langdurige klachten houden.

Deze klachten kunnen zelfs tot langer dan een half jaar aanhouden. In onze praktijk zien we steeds vaker dat cliënten nog lange tijd na een hersenschudding problemen ervaren.

Een voorbeeld hiervan is dat zij nog steeds niet kunnen studeren of werken zoals zij voorheen deden. Omdat ze bijvoorbeeld last hebben van concentratieproblemen.

U kunt zich dus vast voorstellen dat deze klachten een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven.

Post Symptomen Commotioneel Syndroom

Symptomen van het Post Commotioneel Syndroom

Welke klachten komen er dan precies kijken bij het Post Commotioneel Syndroom? De symptomen van PCS bestaan voornamelijk uit:

 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • vermoeidheid
 • geheugen- en concentratieproblemen
 • verminderde frustratietolerantie
 • somberheid, depressieve gevoelens
 • overgevoeligheid voor licht en geluid
 • slaapproblemen
 • misselijkheid

PCS bestaat dus uit een breed scala aan symptomen, met een combinatie van fysieke symptomen (zoals hoofdpijn en duizeligheid), maar ook cognitieve symptomen (o.a. geheugen- en concentratieproblemen) en emotionele symptomen (somberheid).

Dit maakt het dan ook lastig om PCS te herkennen, omdat het zo’n complex syndroom is. Bovengenoemde verschijnselen kunnen verschillend zijn per stadium. Hieronder wordt verder ingegaan op het verschil in symptomen in een vroeg en later stadium van PCS.

Vroege en late Symptomen van PCS

In het begin kunt u last hebben van misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en nekpijn. Deze klachten treden vaak direct op nadat u licht traumatisch hersenletsel (hersenschudding) hebt opgelopen.

In de eerste dagen na de hersenschudding, kunt u deze klachten nog steeds hebben. In de meeste gevallen neemt de misselijkheid wel af.
De late symptomen zijn vaak wat meer complex. Na een aantal weken merkt u bijvoorbeeld dat alledaagse taken nog steeds lastiger zijn dan voorheen. Het kost u meer moeite, u raakt sneller vermoeid en u kunt zich nog steeds lastig focussen (geheugen- en concentratieproblemen).

Daarnaast kunt u last hebben van slaapproblemen. In een later stadium van PCS komen meestal de emotionele symptomen tot uiting, zoals somberheid en depressieve gevoelens. Dit komt vaak doordat het zo ontzettend lastig is als bepaalde taken niet goed meer lukken en er weinig verbetering optreedt.

Het wordt steeds lastiger om met de klachten om te gaan en u moet bijvoorbeeld meer van uw omgeving vragen.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij CPK in Haarlem. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Functionele neurologie bij het Post Commotioneel Syndroom

  Allereerst moet er vastgesteld worden of er daadwerkelijk sprake is van PCS. De functioneel neuroloog zal u een aantal vragen stellen zoals: wanneer heeft u licht traumatisch hersenletsel opgelopen, hoe lang ervaart u klachten en welke klachten heeft u sindsdien?

  Zo kunnen we in kaart brengen wat voor soort klachten u heeft en wat de omvang van het probleem is. Daarnaast krijgen we inzicht in welke hersengebieden betrokken zijn en waar de focus op moet liggen voor de functioneel neurologische behandeling.

  Als u namelijk last heeft van PCS is het zenuwstelsel enigszins uit balans geraakt. De taak van de functioneel neuroloog is om de balans tussen de betrokken hersengebieden weer te herstellen, zodat uw klachten kunnen worden verminderd en het lichaam zich als het ware zelf weer kan herstellen.

  De functioneel neuroloog zal naar aanleiding van het gesprek een zorgplan opstellen, geheel afhankelijk van uw persoonlijke klachten.

  De basis voor dit zorgplan is het Functioneel Neurologisch Onderzoek. Tijdens dit onderzoek komt u een dagdeel naar onze praktijk in Haarlem, waar u ontvangen wordt door één van onze experts in neurologische klachten.

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten, die mogelijk de symptomen van een (verwaarloosde) hersenkneuzing zijn. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Herstel van je hersenletsel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Vrijblijvend intakegesprek (online)

   Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.

   Stap 2

   Het Functioneel Neurologisch onderzoek

   Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.

   Stap 3

   Het 5 daagse behandeltraject

   De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten of uw klachten aan een (oude) hersenkneuzing te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief

   U heeft deze blog gelezen omdat u of iemand uit uw omgeving te maken heeft met neurologische klachten. In onze maandelijkse nieuwsbrief worden meer vragen beantwoord rondom deze vaak onbegrepen klachten en wordt meer uitgelegd over onze behandelmethoden en resultaten.

   Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen