1. Functionele Neurologie
  2.  » Hoe kan ik het herstel van een hersenschudding bevorderen?

Hoe kan ik het herstel van een hersenschudding bevorderen?

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
  1. Functionele Neurologie
  2.  » Hoe kan ik het herstel van een hersenschudding bevorderen?

Hoe kan ik het herstel van een hersenschudding bevorderen?

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
Herstel Hersenschudding
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Belangrijk om te weten voordat u de blog leest.

U bent op de website van Chiropractie-kennemerland.nl. In deze blog zult u de naam “Amsterdam Brain Center” zien. Amsterdam Brain Center is onderdeel van Chiropractie Praktijk Kennemerland. Mocht u contact opnemen via de website, dan wordt er opgenomen door Chiropractie praktijk Kennemerland. Meld dan dat u voor Amsterdam Brain Center belt en vragen heeft over uw klacht of direct een afspraak wil maken voor u klacht.

U kunt zelf een aantal dingen doen om het herstel na een hersenschudding te bevorderen. Naast de zaken die u zelf kunt doen, kan een specialistisch functioneel neuroloog u nog verdere zorg, die gericht is op herstel, verlenen.
Er zijn grote verschillen in het herstel na een hersenschudding, deze verschillen kunnen los staan van het herstel traject dat u volgt.

Herstel na een hersenschudding

Een hersenschudding kan sterk variëren in ernst en in (blijvende) gevolgen. Hierdoor is ook het herstel na een hersenschudding in ieder individueel geval weer geheel anders.

Als vuistregel kan worden genomen dat een lichte hersenschudding sneller herstelt en beter herstelt dan een zware hersenschudding. De nog zwaardere hersenkneuzing kent een flink langer hersteltraject.

Maar ook bij een “gewone hersenschudding” kan het herstel best een tijd duren. En het is niet zomaar gezegd dat alle klachten na een aantal weken of maanden weer verdwenen zijn.

Niet voor niets ziet onze praktijk op wekelijkse basis cliënten die soms jarenlang tobben met de nasleep van een hersenschudding of hersenkneuzing.
Deze mensen komen bij ons om onze zorg die als doel heeft het herstel te bevorderen.

Klachten Hersenschudding

Waarom grote verschillen in het herstel van een hersenschudding?

Sommige personen herstellen relatief gemakkelijk van een hersenschudding. Terwijl anderen jarenlang last hebben of de hulp van een specialist in moeten roepen.

Wanneer we beter begrijpen waar deze verschillen vandaan komen, zijn we ook beter in staat om het herstel te beïnvloeden. Immers, u gaat anders om met een pijnlijke hand wanneer uw vinger is gekneusd dan wanneer deze een snee heeft.

Hoewel het brein natuurlijk heel anders is dan een hand of vinger, heeft het brein wel allerlei verschillende functies en verschillende regio’s. Die kunnen afhankelijk van hoe de hersenschudding heeft plaatsgevonden, meer of minder aangedaan zijn.
Om het herstel te bevorderen is het dus van belang om te weten welke specifieke functies of regio’s de meeste last ondervinden.

Algemene zaken die het herstel na een hersenschudding bevorderen

Er zijn twee zaken die altijd goed zijn na een hersenschudding:

Rust
Gecontroleerde stimulatie

Denk aan een gekneusde pols, die moet enerzijds worden ontlast maar anderzijds ook weer worden gebruikt om te voorkomen dat deze stijf blijft.

Dit werkt ongeveer ook zo bij een hersenschudding.

In het begin is het dus belangrijk om prikkels voor de hersenen te vermijden (vergelijkbaar met het bewegen van de pols). Dit zorgt voor een aantal aanbevelingen:

  • Zorg er voor dat u geen drukke plaatsen opzoekt
  • Kom niet in fel licht
  • Pak veel rust
  • Vermijd harde geluiden
  • Span u niet te veel in
  • Beperk het gebruik van beeldschermen (telefoon!)

Al deze zaken helpen het aantal prikkels naar uw brein te verminderen. Hiermee geeft u het brein de kans op herstel. Wanneer u na langere tijd (weken, maanden) nog steeds merkt dat u minder concentratie, energie of juist meer hoofdpijn heeft, dan is het verstandig nog steeds rustiger aan te doen. Uw brein geeft aan dat het nog meer tijd nodig heeft voor herstel.

Geef uw lichaam ook die kans om te herstellen.

Gecontroleerde stimulatie na een hersenschudding

Na enige tijd is het belangrijk om uw hersenen weer te laten wennen aan normaal gebruik. Dit kunt u doen door weer dingen te gaan doen.

Doe dit echter met beleid. Dus het is goed om weer even onder de mensen te komen maar ga niet een hele avond de drukte in.
Ja, u kunt weer werken maar zorg voor rust gedurende de dag en neem niet te veel hooi op uw vork.

Sporten is goed om weer te doen, maar een complete training of wedstrijd is misschien nog niet verstandig. Bouw ook dit rustig op.
Wanneer u activiteiten doet, geef uw hersenen hierna de kans om te herstellen. Doe de dag erna dus extra rustig aan (prikkelarm) en drink voldoende water.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij CPK in Haarlem. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

    – Liesje Blue

    Functionele neurologie bij het herstel van een hersenschudding

    Zoals we al eerder zeiden, er zijn grote verschillen in de schade en het herstel na een hersenschudding. Wij hebben daarom bij ons herstelprogramma voor mensen na een hersentrauma (hersenschudding of hersenkneuzing) eerst een zeer uitgebreide intake.

    Dit noemen wij het Functioneel Neurologisch Onderzoek. Tijdens dit onderzoek komt u een dagdeel naar onze praktijk in Haarlem, waar u ontvangen wordt door één van onze experts in neurologische klachten.

    Hierbij brengen wij kwalitatief (wat is de precieze klacht/schade) en kwantitatief (wat is de intensiteit van de klacht/schade) in kaart wat de situatie is.

    Het functioneel neurologisch onderzoek

    Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten, die mogelijk de symptomen van een (verwaarloosde) hersenkneuzing zijn. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

    De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

    Vraaggesprek
    Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

    Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
    In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

    Kwantificeren van testuitslagen
    In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

    Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
    In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

      Functionele Neurologie

      Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

      Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

      Functionele Neurologie

      Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

      Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

      Functionele Neurologie

      Ik voel mij weer gewoon mens!

      Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

      Herstel van je hersenletsel

      Eén week intensief behandelen

      Stap 1

      Vrijblijvend intakegesprek (online)

      Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.

      Stap 2

      Het Functioneel Neurologisch onderzoek

      Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.

      Stap 3

      Het 5 daagse behandeltraject

      De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.

      Het 5 daagse behandeltraject

      Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

      Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

      In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

      • Meting van oogbeweging
      • Meten van draaiduizeligheid
      • Balans testen en metingen
      • Analyse van oogsprongsbeweging
      • Een psychosociale test

      Wilt u weten of uw klachten aan een (oude) hersenkneuzing te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

      Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

      Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief

      U heeft deze blog gelezen omdat u of iemand uit uw omgeving te maken heeft met neurologische klachten. In onze maandelijkse nieuwsbrief worden meer vragen beantwoord rondom deze vaak onbegrepen klachten en wordt meer uitgelegd over onze behandelmethoden en resultaten.

      Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:

      Gesprek met Amsterdam Brain Center

      Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

        Functionele Neurologie

        Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

        Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

        Functionele Neurologie

        Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

        Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

        Functionele Neurologie

        Ik voel mij weer gewoon mens!

        Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

        Gesprek met Amsterdam Brain Center

        Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

          verbergen