Heeft Chiropractie Bijwerkingen?

Chiropractie is in Nederland sterk in opkomst. Dat is een zeer goede zaak want chiropractoren stellen zich in dienst van uw gezondheid zonder hierbij gebruik te maken van (schadelijke) chemicaliën of mogelijk onnodige medicijnen.

Bij de chiropractor ontvangt u geen bijsluiter met tientallen mogelijke bijwerkingen. Betekent dit dat er ook geen bijwerkingen zijn?

Dit vertellen wij u graag in dit artikel.

Chiropractie als Geneeswijze

De aanpak van chiropractoren wijkt hierdoor dan ook af van veel andere gezondheidsprofessionals die wel gebruik maken van middelen om pijn of andere klachten te onderdrukken.

De chiropractie is niet geïnteresseerd in het onderdrukken van klachten, maar in het verzorgen van het lichaam zodat dit lichaam weer optimaal kan functioneren.

Een bekende techniek hiervoor is het in de volksmond genoemde “kraken”. Dit kraken klinkt heftig maar is in de praktijk vooral heel effectief. De knak, die kan worden gehoord tijdens een consult bij de chiropractor, is dan ook enkel het geluid van wat ontsnappende lucht uit de gewrichten. Vaak vragen mensen zich wel af of een sessie bij de chiropractor bijwerkingen heeft? Immers, veel mensen zijn deze gewend wanneer zij medicatie voorgeschreven krijgen. De bijsluiters staan niet voor niets vol met allerlei mogelijke bijwerkingen.

Dan is het lastig om te geloven dat chiropractie zo’n bijsluiter niet nodig heeft. Want waarom zouden mensen dan niet veel vaker voor een chiropractor kiezen?

Dat laatste vragen wij ons soms ook af. Vooral op momenten dat wij iemand mogen helpen die al jaren rondloopt met allerlei klachten en al werkelijk van alles heeft geprobeerd. Wij horen dan wel dat de reden dat mensen niet eerder komen is dat ze niet weten of chiropractie ook nadelen (bijwerkingen) heeft.

Het antwoord hierop is ja en nee. Ja, er zijn wat bijwerkingen maar nee, die zijn niet ernstig en vaak tijdelijk.

 

Dat laatste vragen wij ons soms ook af. Vooral op momenten dat wij iemand mogen helpen die al jaren rondloopt met allerlei klachten en al werkelijk van alles heeft geprobeerd.

Ben Bolsenbroek

Neurologisch chiropractor

De Bijwerkingen van Chiropractie

Chiropractie heeft geen bijwerkingen op manier dat chemicaliën dat hebben. Er is geen kans op sufheid waardoor u niet mag autorijden of kans op bloeddruk schommelingen waardoor u duizelig wordt.

Wel kunt u merken dat u een consult achter de rug heeft. Dit kunt eigenlijk vergelijken met spierpijn na een sporttraining, dit is geen bijwerking van de training maar u merkt wel dat u bent gaan sporten.

Omdat een chiropractor gebruik kan maken van technieken om kleine manipulaties te doen die  de stand van de wervels weer in balans brengt, kan er na een sessie wat stijfheid en lichte pijn optreden.

Er is immers echt iets gebeurd! En het lichaam moet dit even verwerken. Vaak is dit effect echter kort en wordt het al snel minder. Naast de stijfheid kan er ook tijdelijke vermoeidheid optreden omdat het lichaam zelf flink aan het werk gaat na een chiropractische sessie. Door de ruimte voor herstel die het chiropractische consult bewerkstelligt, gaat het lichaam hard aan de slag om te herstellen.

 

Hoe omgaan met Bijwerkingen Chiropractie

De bijwerkingen zijn eigenlijk geen echte bijwerkingen maar meer het gevolg van de werking van chiropractie en het lichaam dat nu de kans krijgt aan haar herstel te werken.

Dit herstel kunt u nog extra bevorderen door bepaalde dingen wel of niet te doen na een chiropractisch consult. Weest u in de dagen na een bezoek extra voorzichtig met zaken als alcohol en slechte voeding. Het lichaam heeft behoefte aan rust en goede voeding, dus neem genoeg tijd om te rusten en biedt voldoende kwalitatieve voedingsstoffen aan.

Drink hiernaast ook voldoende water zodat het lichaam afvalstoffen kan afdrijven. Lichte beweging is goed omdat u hiermee uw bloedsomloop extra op gang brengt.

U zult merken dat u zich in de dagen na het consult snel beter en vitaler gaat voelen. Uw lichaam heeft door het consult de kans gekregen om zichzelf te herstellen en dit merkt u heel snel in uw gezondheid!

 

Chiropractie bevorderd de gezondheid en helpt uw lichaam zichzelf te herstellen. Maak nu een afspraak!