Heb ik een Hersenschudding gehad

Chiropractie praktijk Kennemerland heeft chiropractische neurologie als specialisatie dit betekent dat wij experts zijn op het gebied van aandoeningen, klachten, problemen en verstoringen van het zenuwstelsel. Een groot onderdeel van onze tijd gaat naar de zorg voor patiënten die kampen met de gevolgen van een hersenschudding.

Wij zien veel mensen komen met klachten die zij soms niet kunnen thuisbrengen en waar zij de oorzaak of aanleiding niet van kennen. Bij een deel van deze mensen blijkt, dat zij kampen met de lange termijn effecten van een hersenschudding of hersenkneuzing.

Wij willen u daarom meer informatie geven over hoe u zelf een inschatting kunt maken of u een hersenschudding of hersenkneuzing hebt gehad. Natuurlijk kunt u dit niet zomaar met zekerheid vaststellen, wij willen u wel een aantal zaken uitleggen die een aanwijzing kunnen zijn dat u een hersenschudding hebt (gehad).

Hersenschuddingen: Het begin is niet altijd een Harde Klap

Bij een hersenschudding krijgen de hersenen een (flinke) tik te verwerken waardoor zij licht beschadigt kunnen raken. Bij deze beschadiging kan zwelling optreden wat zorgt voor nog meer klachten.

Het ontstaan is dus altijd een klap of schok.

 • Deze klap hoeft echter niet hard te zijn!
 • Op dezelfde manier, hoeft niet iedere harde klap een hersenschudding te veroorzaken

Wanneer mensen onder invloed zijn van drank of drugs, kunnen zij een klap minder goed opvangen. De kans dat u een hersenschudding overhoudt aan een val van de fiets terwijl u heeft gedronken, is dus groter dan wanneer u helemaal fit en nuchter een val maakt.

Ook kunt u zaken vergeten zijn na een avond flink drinken. Blauwe plekken en schrammen na een avond uit, kunnen dus een aanwijzing zijn dat u een mogelijk een hersentrauma hebt opgelopen.

Mensen die een meer kwetsbare gezondheid hebben door bijvoorbeeld ouderdom of chronische aandoeningen, hebben een grotere kans op het overhouden van een hersenschudding, omdat het lichaam minder goed in staat is om de energie van de klap op te vangen.

 

Op dezelfde manier, hoeft niet iedere harde klap een hersenschudding te veroorzaken.

Ben Bolsenbroek

Neurologisch Chiropractor

Zeer wisselende gevolgen na een Hersenschudding

Wanneer u buiten bewustzijn raakt en enkele dagen flinke hoofdpijn hebt terwijl ook misselijk bent en last heeft van fel licht, dan lijkt het wel duidelijk dat u een hersenschudding hebt opgelopen.

Dit hoeft echter niet in alle gevallen zo te gaan. Het kan ook zo zijn dat u enkel wat lichte hoofdpijn heeft gehad of eventjes gedesoriënteerd bent geweest.

Ook wanneer u dus niet direct na de klap bewusteloos bent geweest of geen zware hoofdpijn hebt gehad, kunt u dus een hersenschudding hebben opgelopen.

Zeker tijdens sportwedstrijden of ongelukken in het verkeer komt het zeer regelmatig voor dat iemand een klap tegen het hoofd oploopt, zonder dat dit direct wordt gediagnosticeerd als hersenschudding. Doordat de symptomen zo kunnen wisselen, wordt de hersenschudding in eerste instantie regelmatig over het hoofd gezien.

 

Hoe kunt u een Hersenschudding op lange termijn herkennen?

Voor het constateren van een hersenschudding op langer termijn, zijn twee zaken belangrijk. Het retrospectief vaststellen van een klap op het hoofd en het herkennen van lange termijn effecten.

De klap op het hoofd is niet altijd zomaar terug te halen, omdat deze toentertijd niet als ernstig werd ingeschat. Neemt u echter rustig de tijd om proberen terug te halen wat er gebeurt kan zijn.

Denk hierbij specifiek aan sport, ongelukjes in huis of ongevallen in het verkeer.

Hiernaast kunt u de gevolgen op lange termijn proberen te herkennen. Deze kunnen zeer divers zijn:

 • Geheugenproblemen
 • Aandachtsproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid
 • Duizeligheid
 • Oorsuizen (tinnitus)
 • Overgevoeligheid voor prikkels (zoals voor licht en geluid)
 • Somberheid
 • Prikkelbaarheid
 • Angst

Wanneer u meerdere van deze klachten hebt, dan kan het verstandig zijn om een specialist te raadplegen om uit te zoeken of u misschien last hebt van de late gevolgen van een hersentrauma.

Neurologische Zorg bij Chiropractie Praktijk Kennemerland

Onze Chiropractie Praktijk heeft hiervoor een speciaal protocol waarin wij vaststellen of uw klachten te koppelen zijn aan een (verwaarloosde) hersenschudding.

U kunt altijd contact met ons opnemen om vrijblijvend te informeren of wij u kunnen helpen.

Omdat de relatie niet altijd direct duidelijk is, wordt er veel te weinig ingegrepen op hersenschuddingen. Onze ervaring met de functionele neurologie zorgt ervoor dat wij wel oog hebben voor de mogelijk onverwachte gevolgen.