1. Functionele Neurologie
 2.  » Heb ik een hersenschudding gehad?

Heb ik een hersenschudding gehad?

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
 1. Functionele Neurologie
 2.  » Heb ik een hersenschudding gehad?

Heb ik een hersenschudding gehad?

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
Heb Ik Een Hersenschudding
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Belangrijk om te weten voordat u de blog leest.

U bent op de website van Chiropractie-kennemerland.nl. In deze blog zult u de naam “Amsterdam Brain Center” zien. Amsterdam Brain Center is onderdeel van Chiropractie Praktijk Kennemerland. Mocht u contact opnemen via de website, dan wordt er opgenomen door Chiropractie praktijk Kennemerland. Meld dan dat u voor Amsterdam Brain Center belt en vragen heeft over uw klacht of direct een afspraak wil maken voor u klacht.

Amsterdam Brain Center heeft functionele neurologie als specialisatie. Dit betekent dat wij experts zijn op het gebied van aandoeningen, klachten, problemen en verstoringen van het zenuwstelsel.

Een groot onderdeel van onze tijd gaat naar de zorg voor patiënten die kampen met de gevolgen van een hersenschudding.

Wij zien veel mensen komen met klachten die zij soms niet kunnen thuisbrengen en waar zij de oorzaak of aanleiding niet van kennen. Bij een deel van deze mensen blijkt, dat zij kampen met de lange termijn effecten van een hersenschudding of hersenkneuzing.

Wij willen u daarom meer informatie geven over hoe u zelf een inschatting kunt maken of u een hersenschudding of hersenkneuzing hebt gehad. Natuurlijk kunt u dit niet zomaar met zekerheid vaststellen, wij willen u wel een aantal zaken uitleggen die een aanwijzing kunnen zijn dat u een hersenschudding hebt (gehad).

Hersenschuddingen: het begin is niet altijd een harde klap

Bij een hersenschudding krijgen de hersenen een (flinke) tik te verwerken waardoor zij licht beschadigt kunnen raken. Bij deze beschadiging kan zwelling optreden wat zorgt voor nog meer klachten.

Het ontstaan is dus altijd een klap of schok

Deze klap hoeft echter niet hard te zijn!
Op dezelfde manier, hoeft niet iedere harde klap een hersenschudding te veroorzaken

Wanneer mensen onder invloed zijn van drank of drugs, kunnen zij een klap minder goed opvangen. De kans dat u een hersenschudding overhoudt aan een val van de fiets terwijl u heeft gedronken, is dus groter dan wanneer u helemaal fit en nuchter een val maakt.

Ook kunt u zaken vergeten zijn na een avond flink drinken. Blauwe plekken en schrammen na een avond uit, kunnen dus een aanwijzing zijn dat u een mogelijk een hersentrauma hebt opgelopen.

Mensen die een meer kwetsbare gezondheid hebben door bijvoorbeeld ouderdom of chronische aandoeningen, hebben een grotere kans op het overhouden van een hersenschudding, omdat het lichaam minder goed in staat is om de energie van de klap op te vangen.

Oorzaak Hersenschudding Vallen

Zeer wisselende gevolgen na een hersenschudding

Wanneer u buiten bewustzijn raakt en enkele dagen flinke hoofdpijn hebt, terwijl u ook misselijk bent en last heeft van fel licht, dan lijkt het wel duidelijk dat u een hersenschudding heeft opgelopen.

Dit hoeft echter niet in alle gevallen zo te gaan. Het kan ook zo zijn dat u enkel wat lichte hoofdpijn heeft gehad of eventjes gedesoriënteerd bent geweest.

Ook wanneer u dus niet direct na de klap bewusteloos bent geweest of geen zware hoofdpijn hebt gehad, kunt u dus een hersenschudding hebben opgelopen.

Zeker tijdens sportwedstrijden of ongelukken in het verkeer komt het zeer regelmatig voor dat iemand een klap tegen het hoofd oploopt, zonder dat dit direct wordt gediagnosticeerd als hersenschudding. Doordat de symptomen zo kunnen wisselen, wordt de hersenschudding in eerste instantie regelmatig over het hoofd gezien.

Hoe kunt u een hersenschudding op lange termijn herkennen?

Voor het constateren van een hersenschudding op lange termijn, zijn twee zaken belangrijk. Het retrospectief vaststellen van een klap op het hoofd en het herkennen van lange termijn effecten.

De klap op het hoofd is niet altijd zomaar terug te halen, omdat deze toentertijd niet als ernstig werd ingeschat.

Neemt u echter rustig de tijd om proberen terug te halen wat er gebeurt kan zijn.
Denk hierbij specifiek aan sport, ongelukjes in huis of ongevallen in het verkeer.
Hiernaast kunt u de gevolgen op lange termijn proberen te herkennen. Deze kunnen zeer divers zijn:

Geheugenproblemen
Aandachtsproblemen
Concentratieproblemen
Vermoeidheid
Hoofdpijn
Slapeloosheid
Duizeligheid
Oorsuizen (tinnitus)
Overgevoeligheid voor prikkels (zoals voor licht en geluid)
Somberheid
Prikkelbaarheid
Angst

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij CPK in Haarlem. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Functionele neurologie bij een hersenschudding

  Heeft u na een vermeende recente (of oudere) klap tegen het hoofd, meerdere van de bovengenoemde klachten? Dan is het goed mogelijk u een hersenschudding of hersenkneuzing heeft opgelopen.

  Als deze klachten al meer dan 3 maanden aanhouden, kan er zelfs sprake zijn van het Post Commotioneel Syndroom.

  In onze praktijk zien wij regelmatig mensen met een oude hersenschudding. Ze lopen vaak al een langere tijd rond met meerdere van de eerder genoemde klachten. Die klachten zijn soms zo erg – zeker als het een oude hersenschudding betreft – dat het hun leven op een negatieve manier beïnvloed.

  Dingen die normaal zouden moeten zijn in het dagelijks leven, zijn niet meer normaal te doen of uit te voeren. Bij Amsterdam Brain Center zijn wij gespecialiseerd in het verminderen van deze klachten, op zo’n manier mensen zich weer gaan voelen als vóór de klap tegen hun hoofd.

  We starten hierbij met het Functioneel Neurologisch Onderzoek. Tijdens dit onderzoek komt u een dagdeel naar onze praktijk in Haarlem, waar u ontvangen wordt door één van onze experts in neurologische klachten.

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten, die mogelijk de symptomen van een (verwaarloosde) hersenkneuzing zijn. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Herstel van je hersenletsel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Vrijblijvend intakegesprek (online)

   Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.

   Stap 2

   Het Functioneel Neurologisch onderzoek

   Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.

   Stap 3

   Het 5 daagse behandeltraject

   De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten of uw klachten aan een (oude) hersenkneuzing te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief

   U heeft deze blog gelezen omdat u of iemand uit uw omgeving te maken heeft met neurologische klachten. In onze maandelijkse nieuwsbrief worden meer vragen beantwoord rondom deze vaak onbegrepen klachten en wordt meer uitgelegd over onze behandelmethoden en resultaten.

   Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen