Heb ik een hersenschudding gehad?
Heb ik een hersenschudding gehad?
Specialist in Neurologische klachten
Specialist in Neurologische klachten
Belangrijk om te weten voordat u de blog leest.
U bent op de website van Chiropractie-kennemerland.nl. In deze blog zult u de naam “Amsterdam Brain Center” zien. Amsterdam Brain Center is onderdeel van Chiropractie Praktijk Kennemerland. Mocht u contact opnemen via de website, dan wordt er opgenomen door Chiropractie praktijk Kennemerland. Meld dan dat u voor Amsterdam Brain Center belt en vragen heeft over uw klacht of direct een afspraak wil maken voor u klacht.
Een groot onderdeel van onze tijd gaat naar de zorg voor patiënten die kampen met de gevolgen van een hersenschudding.
Wij zien veel mensen komen met klachten die zij soms niet kunnen thuisbrengen en waar zij de oorzaak of aanleiding niet van kennen. Bij een deel van deze mensen blijkt, dat zij kampen met de lange termijn effecten van een hersenschudding of hersenkneuzing.
Wij willen u daarom meer informatie geven over hoe u zelf een inschatting kunt maken of u een hersenschudding of hersenkneuzing hebt gehad. Natuurlijk kunt u dit niet zomaar met zekerheid vaststellen, wij willen u wel een aantal zaken uitleggen die een aanwijzing kunnen zijn dat u een hersenschudding hebt (gehad).
Hersenschuddingen: het begin is niet altijd een harde klap
Het ontstaan is dus altijd een klap of schok
Deze klap hoeft echter niet hard te zijn!
Op dezelfde manier, hoeft niet iedere harde klap een hersenschudding te veroorzaken
Wanneer mensen onder invloed zijn van drank of drugs, kunnen zij een klap minder goed opvangen. De kans dat u een hersenschudding overhoudt aan een val van de fiets terwijl u heeft gedronken, is dus groter dan wanneer u helemaal fit en nuchter een val maakt.
Ook kunt u zaken vergeten zijn na een avond flink drinken. Blauwe plekken en schrammen na een avond uit, kunnen dus een aanwijzing zijn dat u een mogelijk een hersentrauma hebt opgelopen.
Mensen die een meer kwetsbare gezondheid hebben door bijvoorbeeld ouderdom of chronische aandoeningen, hebben een grotere kans op het overhouden van een hersenschudding, omdat het lichaam minder goed in staat is om de energie van de klap op te vangen.
Zeer wisselende gevolgen na een hersenschudding
Dit hoeft echter niet in alle gevallen zo te gaan. Het kan ook zo zijn dat u enkel wat lichte hoofdpijn heeft gehad of eventjes gedesoriënteerd bent geweest.
Ook wanneer u dus niet direct na de klap bewusteloos bent geweest of geen zware hoofdpijn hebt gehad, kunt u dus een hersenschudding hebben opgelopen.
Zeker tijdens sportwedstrijden of ongelukken in het verkeer komt het zeer regelmatig voor dat iemand een klap tegen het hoofd oploopt, zonder dat dit direct wordt gediagnosticeerd als hersenschudding. Doordat de symptomen zo kunnen wisselen, wordt de hersenschudding in eerste instantie regelmatig over het hoofd gezien.
Hoe kunt u een hersenschudding op lange termijn herkennen?
De klap op het hoofd is niet altijd zomaar terug te halen, omdat deze toentertijd niet als ernstig werd ingeschat.
Neemt u echter rustig de tijd om proberen terug te halen wat er gebeurt kan zijn.
Denk hierbij specifiek aan sport, ongelukjes in huis of ongevallen in het verkeer.
Hiernaast kunt u de gevolgen op lange termijn proberen te herkennen. Deze kunnen zeer divers zijn:
Geheugenproblemen
Aandachtsproblemen
Concentratieproblemen
Vermoeidheid
Hoofdpijn
Slapeloosheid
Duizeligheid
Oorsuizen (tinnitus)
Overgevoeligheid voor prikkels (zoals voor licht en geluid)
Somberheid
Prikkelbaarheid
Angst
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij CPK in Haarlem. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Functionele neurologie bij een hersenschudding
Als deze klachten al meer dan 3 maanden aanhouden, kan er zelfs sprake zijn van het Post Commotioneel Syndroom.
In onze praktijk zien wij regelmatig mensen met een oude hersenschudding. Ze lopen vaak al een langere tijd rond met meerdere van de eerder genoemde klachten. Die klachten zijn soms zo erg – zeker als het een oude hersenschudding betreft – dat het hun leven op een negatieve manier beïnvloed.
Dingen die normaal zouden moeten zijn in het dagelijks leven, zijn niet meer normaal te doen of uit te voeren. Bij Amsterdam Brain Center zijn wij gespecialiseerd in het verminderen van deze klachten, op zo’n manier mensen zich weer gaan voelen als vóór de klap tegen hun hoofd.
We starten hierbij met het Functioneel Neurologisch Onderzoek. Tijdens dit onderzoek komt u een dagdeel naar onze praktijk in Haarlem, waar u ontvangen wordt door één van onze experts in neurologische klachten.
Het functioneel neurologisch onderzoek
De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:
Vraaggesprek
Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.
Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.
Kwantificeren van testuitslagen
In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.
Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Herstel van je hersenletsel
Eén week intensief behandelen
Stap 1
Vrijblijvend intakegesprek (online)
Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.
Stap 2
Het Functioneel Neurologisch onderzoek
Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.
Stap 3
Het 5 daagse behandeltraject
De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.
Het 5 daagse behandeltraject
Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.
In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:
- Meting van oogbeweging
- Meten van draaiduizeligheid
- Balans testen en metingen
- Analyse van oogsprongsbeweging
- Een psychosociale test
Wilt u weten of uw klachten aan een (oude) hersenkneuzing te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.
Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.
Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief
U heeft deze blog gelezen omdat u of iemand uit uw omgeving te maken heeft met neurologische klachten. In onze maandelijkse nieuwsbrief worden meer vragen beantwoord rondom deze vaak onbegrepen klachten en wordt meer uitgelegd over onze behandelmethoden en resultaten.
Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.