Functionele neurologie bij leer- en gedragsproblemen (ADD en ADHD)

Functionele neurologie is de tak van chiropractie met extra aandacht voor het zenuwstelsel. Onze zenuwcellen of neuronen vormen een complex netwerk door ons gehele lichaam waardoor ons brein en ruggenmerg alle delen van het lichaam kunnen aansturen.

Bij aandoeningen of problemen van de zenuwcellen (neuronen) of de verbindingen hiertussen, helpt functionele neurologie door gebruik te maken van het herstellend vermogen van zenuwcellen. Door zenuwcellen te activeren en te prikkelen, kunnen spectaculaire resultaten worden bereikt.

Een groot deel van onze patiënten helpen wij bij leerproblemen en gedragsproblemen. Denk hierbij aan concentratie stoornissen zoals ADD en ADHD. Waar de chemische industrie graag pillen zoals Ritalin verkoopt om allerlei zaken te onderdrukken, helpen wij mensen bij het opheffen van hersenblokkades en stimuleren wij nieuwe verbindingen tussen zenuwcellen.

ADD en ADHD, oorzaak en beloop

U bent waarschijnlijk wel bekend met de symptomen van de ADD en ADHD. Zoals de naam “Attention Deficit Hyperactivity Disorder” al zegt, is er een gebrek aan concentratie/aandacht en een overschot aan activiteit. In de jongere jaren ligt de nadruk deels op het overschot aan activiteit waar bij volwassenen de moeite met concentratie meer prominent is.

Bij kinderen uit zich dit vaak in problemen op school en het stempel “lastig kind”. Volwassenen hebben moeite zich te concentreren op taken of verliezen het overzicht in hun werk en privé. Dit kan ervoor zorgen dat zowel kinderen als volwassenen hun potentie niet benutten en moeite hebben om zich staande te houden in de maatschappij. Om deze redenen is ADHD dan ook een grote veroorzaker van persoonlijke problemen op het gebied van financiën, eigenwaarde en geluk.  

De functionele chiropractor heeft naast de universitaire opleiding tot chiropractor ook nog een extra opleiding gevolgd om nog meer kennis op te doen van de werking van het zenuwstelsel.

Ben Bolsenbroek

Neurologisch chiropractor

Hoe kan functionele neurologie helpen bij ADHD

Bij Chiropractie Praktijk Kennemerland hebben zowel Ben Bolsenbroek als Jesse Alexander de specialisatie functionele neurologie. Dat betekent dat ze beide extra bekwaam zijn in het verhelpen van klachten die veroorzaakt worden door problemen met het zenuwstelsel.

ADHD is hier een voorbeeld van. Door blokkades bij wervels en verstoorde ontwikkeling van de hersenen, hebben mensen met ADHD een verminderd functioneren van specifieke delen van de hersenen. Dit zijn bijvoorbeeld de frontale hersenen die gedrag en planning beïnvloeden maar ook de kleine hersenen (cerebellum) die de fijne motoriek aansturen.

Doordat deze hersengebieden minder ontwikkeld zijn, ligt de sleutel tot herstel in het stimuleren van deze gebieden. De hulp van een neurologisch chiropractor heeft dit herstel door stimulatie dan ook als speerpunt.

Functionele chiropractie bij ADHD in de praktijk

Door het trainen van zenuwcellen en zenuwbanen, worden zenuwcellen gestimuleerd en worden nieuwe verbindingen tussen zenuwcellen aangemaakt. Een belangrijk onderdeel van de hulp is het gebruik van de Interactieve Metronoom (IM). Dit is een programma waarbij technologie en anatomische kennis samen worden ingezet om zenuwcellen te stimuleren.

Er wordt gebruik gemaakt van een hoofdtelefoon waarmee signalen worden gegeven en hand/voet sensoren waarmee reacties worden gemeten. Door specifieke oefeningen getimed en gecoördineerd uit te voeren, worden de concentratie, timing en coördinatie verbeterend.

De sessies zijn zeer intensief maar daardoor ook zeer effectief!

Hulp bij ADHD bij Chiropractie Praktijk Kennemerland

Wij zijn een erkend centrum voor neurologische chiropractie in Nederland. Dit uit zich bijvoorbeeld in het feit dat wij functionele chiropractoren opleiden of bijstaan bij complexe patiënt casussen. Ook rekenen wij enkele chiropractoren tot onze kring van personen die wij bijstaan.

Ons programma en training gericht op herstel en stimulatie van het zenuwstelsel zorgt ervoor dat wij patiënten vanuit heel Europa en zelfs de hele wereld ontvangen. Een reis van een volle dag vliegen is geen uitzondering voor personen die bijvoorbeeld onze Intensieve Training Week ondergaan.

Wij komen dan ook graag in contact met u omdat wij zoveel mogelijk mensen willen bijstaan met onze hulp bij leer- en concentratie problemen.

Blijft u alstublieft niet rondlopen met klachten waar wij u bij kunnen helpen.

Ons programma en training gericht op herstel en stimulatie van het zenuwstelsel zorgt ervoor dat wij patiënten vanuit heel Europa en zelfs de hele wereld ontvangen.