1. Functionele Neurologie
 2.  » Functionele Neurologie bij het Post Commotioneel Syndroom

Functionele Neurologie bij het Post Commotioneel Syndroom

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
 1. Functionele Neurologie
 2.  » Functionele Neurologie bij het Post Commotioneel Syndroom

Functionele Neurologie bij het Post Commotioneel Syndroom

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
Post Commotioneel Syndroom
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Belangrijk om te weten voordat u de blogs leest.

U bent op de website van Chiropractie-kennemerland.nl. In deze blogs zult u de naam “Amsterdam Brain Center” zien. Amsterdam Brain Center is onderdeel van Chiropractie Praktijk Kennemerland. Mocht u contact opnemen via de website, dan wordt er opgenomen door Chiropractie praktijk Kennemerland”. Meld dan dat u voor Amsterdam Brain Center belt en vragen heeft over uw klacht of direct een afspraak wil maken voor u klacht.

Lezers van onze blog en bezoekers van onze praktijk zijn inmiddels wel bekend met onze zorg aan cliënten met uiteenlopende neurologische klachten.

Met name onze zorg aan cliënten die kampen met de (late) effecten van een hersenschudding of hersenkneuzing is één van de speerpunten van onze praktijk maar zeker niet de enige! We laten dan ook graag zien op welke wijze wij mensen mogen bijstaan op het gebied van uiteenlopende neurologische klachten.

Zo is één van de problemen waarbij wij onze gespecialiseerde functionele neurologische zorg toepassen, een syndroom dat sterk is gerelateerd aan hersenschuddingen: het Post Commotioneel Syndroom.

Deze groep van symptomen wordt vaak met PCS aangeduid en bestaat uit aanhoudende klachten na een hersenschudding. Vaak duren deze klachten enkele weken tot maanden. Helaas houden de klachten daarna niet bij iedereen op, er zijn dus veel mensen die langer lijden aan het post commotioneel syndroom. En deze mensen kunnen hier ook heel veel last van ervaren.

Wat is de oorzaak van het Post Commotioneel Syndroom

Het post commotioneel syndroom, is zoals de naam al zegt: een syndroom. Dat betekent dat het geen ziekte of aandoening is maar meer een groep van symptomen.

Wat we weten is dat de symptomen waaruit PCS uit bestaat vaak ontstaan na een hersenschudding of hersenkneuzing. Om deze reden wordt PCS ook wel gezien als de late/aanhoudende gevolgen van een hersenschudding.

Wanneer we het zo bekijken, is PCS dus eigenlijk het effect dat optreedt wanneer ons lichaam niet goed hersteld van een hersenschudding.

Het mechanisme dat hierbij vaak wordt genoemd, is het feit dat bij een hersenschudding kleine bloedinkjes kunnen optreden en dat communicatie verbindingen tussen hersencellen verbroken kunnen worden. Dit gebeurt op microscopische schaal en wordt dan ook niet waargenomen omdat de schade echt op cellulair niveau ontstaat.

Wetenschappelijk onderzoek heeft dan ook aangetoond dat de kleine beschadigingen ervoor kunnen zorgen dat de doorbloeding in de hersenen en de gezamenlijke activiteit van hersencellen, minder goed verloop

PCS

Welke Symptomen Treden er op bij het Post Commotioneel Syndroom?

Het meest op de voorgrond staan de cognitieve klachten, dit zijn klachten op het gebied van de hogere brein functies. Denk aan klachten zoals:

 • Concentratie verlies
 • Vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen
 • Hoofdpijn
 • Moeite met prikkels
 • Slaapproblemen

Als u deze klachten herkend en u hebt in het verleden een hersenschudding gehad, of een harde klap op uw hoofd of een ongeluk. Dan is de kans aanwezig dat u niet volledig hersteld bent van deze hersenschuddingen en dat u last heeft van het Post Commotioneel Syndroom.

Wat is er dan te doen bij het Post Commotioneel Syndroom?

Wanneer u uw enkel verstuikt, dan geeft u deze eerst een tijdje rust en gaat u daarna weer rustig bewegen. Idealiter wordt u hierbij bijgestaan door een fysiotherapeut. U gaat dan weer rustig trainen zodat uw gewricht hersteld en u uw enkel weer volledig kunt belasten.

Hier gaat tijd overheen en dit vraagt om een periode van aanpassen.

Dit is exact hetzelfde bij een hersenschudding, hierbij heeft het brein een tijdje nodig om te herstellen. En vervolgens moet ook het brein weer worden “opgetraind”. Wanneer dit niet gebeurt maar het brein juist direct weer wordt belast, dan is de kans aanwezig dat er restschade blijft bestaan.

Bij een verstuikte enkel kan er dan een oude blessure blijven sluimeren, bij een hersenschudding kunt u dan last blijven houden van PCS.

De zorg die wij dan bieden bij PCS, is het weer in goede staat brengen van uw hersenen. Zodat deze weer in staat zijn om hun taak volledig te vervullen.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij CPK in Haarlem. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Zorg bij Amsterdam Brain Center bij het Post Commotioneel Syndroom

  We beginnen met vast te stellen of er sprake is van PCS. Dit kunnen wij doen door enerzijds eventuele hersenschuddingen in het verleden te bespreken en door vervolgens grondig in kaart te brengen op welke terreinen u problemen ondervindt.

  Door alle cognitieve gebieden in kaart te brengen, krijgen we een compleet en objectief beeld van uw klachten en hierdoor van de omvang van uw problemen.

  Door onze kennis als functioneel neuroloog, weten wij vervolgens welke hersengebieden we kunnen trainen om het brein te laten herstellen. U kunt dit vergelijken met fysiotherapie voor een verstuikte enkel, in dit geval doen we dit echter met uw brein.

  Omdat dit een persoonlijk traject is, kunnen we in dit artikel niet zomaar voorspellen wat de uitkomsten zijn. Wel weten wij door de zorg die wij al aan honderden cliënten geboden hebben, dat er spectaculaire verbetering mogelijk is.

  Deze zorg start met het neurologisch onderzoek betreft het Functioneel Neurologisch Onderzoek. Tijdens dit onderzoek komt u een dagdeel naar onze praktijk in Haarlem, waar u ontvangen wordt door één van onze experts in neurologische klachten.

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten, die mogelijk de symptomen van een Post Commotioneel Syndroom zijn. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Herstel van je hersenletsel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Vrijblijvend intakegesprek (online)

   Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.

   Stap 2

   Het Functioneel Neurologisch onderzoek

   Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.

   Stap 3

   Het 5 daagse behandeltraject

   De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Het 5 daagse behandeltraject
   Na het bespreken van het behandeltraject kan met de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oorsprong beweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten waar uw klachten van het post commotioneel syndroom aan te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief

   U heeft deze blog gelezen omdat u of iemand uit uw omgeving te maken heeft met neurologische klachten. In onze maandelijkse nieuwsbrief worden meer vragen beantwoord rondom deze vaak onbegrepen klachten en wordt meer uitgelegd over onze behandelmethoden en resultaten.

   Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen