Een Duidelijke Uitleg en een Voorbeeld van Brain Plasticty

Een term die steeds bekender begint te worden onder mensen met een interesse in gezondheid, is brain plasticity. Brain plasticity is grofweg te vertalen met de plasticiteit van het brein. Wat eigenlijk neerkomt om het vermogen van het brein om zich aan te passen aan veranderde omstandigheden.

Dit is dus enerzijds het ontwikkelen van een kinderbrein of het aanleren van vaardigheden maar anderzijds ook het herstel van functie na een trauma of een beroerte.

Binnen onze Neurologische Chiropractie praktijk is deze neuroplasticiteit één van de belangrijkste natuurlijke, lichamelijke herstelmechanismen die wij stimuleren wanneer wij cliënten onze zorg bieden. Wij zien op dagelijkse basis mensen die herstellen van trauma’s, neurologische aandoeningen of bijvoorbeeld hersenbloedingen en waarvoor wij de neuroplasticiteit proberen te stimuleren.

Met neuroplasticiteit bedoelen we dus het vermogen van onze neurologisch systeem om aanpassingen te doen zodat de functie van het neurologisch systeem zo goed als mogelijk is, wordt behouden of hersteld. Ook in situaties die opeens compleet anders zijn door bijvoorbeeld een beschadiging van het neurologisch systeem. Neuroplasticiteit is dan het herstelmechanisme waarmee ons brein verbroken zenuwverbindingen hersteld en zelfs nieuwe zenuwcellen aanmaakt.

Wij willen dit graag nader uitleggen aan de hand van een voorbeeld uit een wetenschappelijk tijdschrift.

 

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Herstel na een Hersenbloeding door Stimulatie van Neuroplasticiteit

Bron: pubmed.gov (medisch wetenschappelijk publicatie platform)

De casus die wij willen bespreken is een gedocumenteerd verslag van een Deense kliniek waar een patiënt werd behandeld na een hersenbloeding. De patiënt ontving niet alleen zorg die gericht was op het algemene herstel maar ook zorg die specifiek als doel had om het brein te laten herstellen.

Verschillende programma’s waren van toepassing op vier patiënten die allen leden onder de gevolgen van een hersenbloeding. De programma’s waren allen gericht op stimulatie van het brein om herstel te bevorderen.

In alle vier de patiënten werd een positief effect gemeten door het stimuleren neuroplasticiteit.

Deze bevindingen zijn in lijn met wat wij onze praktijk mogen ervaren. Onze intensieve neurologische training is gericht op herstel van hersenfuncties na bijvoorbeeld een trauma zoals hersenkneuzing of hersenbloeding. Bij ons brain plasticity program, is er aandacht voor bijvoorbeeld het laten herstellen van communicatie tussen hersengebieden, het overnemen van functies door andere hersengebieden en zelfs de aanwas van nieuwe hersencellen.

Dit gebeurt allemaal door stimulatie van de neuroplasticiteit dus niet door medicatie.

Wij kunnen hierbij het lichaam stimuleren om aan het herstel te werken maar het daadwerkelijke herstel komt dus altijd vanuit het lichaam. Wij hebben dus geen magische “quick fix” maar een zeer intensieve en zware begeleiding waarin wij verschillende hersendelen om beurten gericht stimuleren om activiteit en communicatie op te wekken.

 

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Wij kunnen hierbij het lichaam stimuleren om aan het herstel te werken maar het daadwerkelijke herstel komt dus altijd vanuit het lichaam.”

Herstel na een hersentrauma bij Neurologische Chiropractie Praktijk Kennemerland

Ons programma is erop gericht om het brein te stimuleren zelf te herstellen. Bij aanvang van het programma is er eerst een zeer uitgebreide intake waarbij we minutieus in kaart brengen op welke gebieden en vaardigheden er verlies van functies is. De data die wordt verkregen bij deze intake geeft ons de informatie die wij nodig hebben om uw programma te kunnen vormgeven en geeft een baseline waarmee we verdere ontwikkelingen aan kunnen afmeten.

Na de intake starten we met programma waarbij we ons richten op de functies/vaardigheden waar de meeste mogelijkheden en de meeste noodzaak voor verbetering liggen.

Dit doen wij door specifieke oefeningen, trainingen en opdrachten waarbij heel gericht bepaalde delen van uw brein worden gestimuleerd. Met onze geavanceerde apparatuur kunnen wij vervolgens meten en monitoren wat het effect is van de training en hoe uw brein reageert op de uitdagingen.

Omdat dit een zeer intensief programma is dat voor neurologisch chiropractor en cliënt volledige werkdagen in beslag zal nemen, is de mogelijkheid tot deelnamen op dit moment helaas beperkt. We zijn daarom genoodzaakt een selectie te maken in de toelating tot ons programma.

Wij streven ernaar om zoveel mogelijk mensen te ondersteunen maar vragen uw begrip wanneer er enige tijd zit tussen het eerste contact en de daadwerkelijke start van het programma. Wanneer u neurologische klachten ondervindt dan nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen om te onderzoeken of ons brain plasticity program voor u geschikt kan zijn.

 

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Chiropractie richt zich op klachten met betrekking tot de wervelkolom, zoals hoofd-, rug- en nekklachten, of klachten rondom de spieren en gewrichten. Daarnaast richt chiropractie zich ook op de preventie van mogelijke klachten.

Heeft kraken bijwerkingen?

Heeft kraken bijwerkingen?

Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor chiropractie. Echter vragen veel mensen zich af of er ook bijwerkingen zijn bij chiropractie, ook wel beter bekend als “kraken”. In dit artikel geven we hier meer uitleg over.