Een chiropractor, wat is dat precies?

Het zorgstelsel in ons land kent allerlei soorten medici met een specialisme, allemaal met als doel om de gezondheid te bevorderen. Een deel van de medische specialismen zijn bij vrijwel iedereen bekend. U weet bijvoorbeeld vast wel dat verloskundigen geboortes begeleiden, oncologen gespecialiseerd zijn in het behandelen van kanker en dat cardiologen alles weten van het hart en bloedvatenstelsel. Dit zijn allemaal voordelen van specialisten binnen de reguliere zorg. Wellicht bent u ook bekend met een ander type zorg, namelijk alternatieve geneeswijzen.

Uit de cijfers blijkt dat steeds meer Nederlanders zich wenden tot alternatieve genezers naast de behandelingen die zij ontvangen van de reguliere zorg. Toch blijft er over alternatieve zorgverleners soms nog onduidelijkheid, met name over wat zij precies doen en wanneer u bij hen terechtkunt. Zo merken wij ook dat niet iedereen bekend is met het werk van de chiropractor. In dit artikel leggen wij uit wat de chiropractor precies doet en wie baat kan hebben bij chiropractische behandelingen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is chiropractie?

De term chiropractie is van Griekse origine, het bestaat uit een samenvoeging van de woorden ‘cheir’, oftewel hand, en ‘praxis’, wat handeling betekent. Uit deze vertaling kan al deels afgeleid worden wat een chiropractor doet; er wordt gewerkt met de handen. De chiropractor gebruikt dan ook handmatige druktechnieken tijdens de behandeling. Waar is dit goed voor? Bij chiropractie wordt er vanuit gegaan dat een optimale communicatie tussen het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat een belangrijke basis is voor een algehele balans in het lichaam. Omdat de rug en de nek met name de lichaamsgebieden zijn waar zich veel zenuwen bevinden die de spieren aansturen, richt de chiropractische behandeling zich met name hierop. Een ander belangrijk kenmerk van chiropractie is dat de er geen gebruik wordt gemaakt van medicatie en er dus volledig natuurlijk gewerkt wordt.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“De term chiropractie is van Griekse origine, het bestaat uit een samenvoeging van de woorden ‘cheir’, oftewel hand, en ‘praxis’, wat handeling betekent. “

De chiropractor als uitkomst bij lichamelijke klachten

Veel mensen komen voor het eerst in contact met een chiropractor wanneer zij klachten ervaren. Deze klachten kunnen zeer van verschillende aard zijn. Natuurlijk zijn de meest voor de hand liggende klachten rugpijn en nekpijn, maar de chiropractor kan in nog veel meer situaties uitkomst bieden. U kunt hierbij denken aan ondersteuning bij het herstel van een hersenschudding, slaapproblemen of een beknelde zenuw. Op onze blog kunt u meer lezen over met welke klachten onze praktijk allemaal ervaring heeft. Chiropractie gaat altijd uit van de bron van de klachten en probeert die aan te pakken, dit heeft op de lange termijn meer voordelen dan wanneer u alleen maar de losse klachten bestrijdt.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Veel mensen komen voor het eerst in contact met een chiropractor wanneer zij klachten ervaren. Deze klachten kunnen zeer van verschillende aard zijn.”

De chiropractor als ondersteuner

Toch hebben lang niet al onze cliënten specifieke lichamelijke ongemakken waarvoor zij de chiropractor bezoeken. Chiropractie kan namelijk ook preventief werken wanneer u regelmatig een behandeling ondergaat. Door dit te doen, voorkomt u het ontwikkelen van klachten doordat de balans in het lichaam goed onderhouden blijft. Kleine verstoringen in de zenuwen, ook wel subluxaties genoemd, worden al aangepakt voordat ze zorgen voor pijn of verdere schade kunnen aanrichten. Met chiropractie kan dus ook uw gezondheid worden bewaakt op de lange termijn, in plaats van alleen op de korte termijn.

Chiropractie Praktijk Kennemerland

Bij onze praktijk werken zeer ervaren chiropractoren die ervaring hebben met allerlei soorten cliënten, zowel met als zonder lichamelijke klachten. Een belangrijk aspect van onze zorgverlening is dat onze praktijk oog heeft voor uw individuele situatie en dus altijd in overleg met u een behandelplan opstelt.
U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen wanneer u nog vragen heeft of zich afvraagt wat wij wellicht voor u kunnen betekenen. Wij informeren u graag!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Chiropractie is een vorm in de alternatieve geneeswijze die zich focust op het herstellen en genezen van het lichaam. Waar de standaard geneeskunde zich vaak richt op medicijnen en behandeltrajecten, gaat chiropractie meer over het ondersteunen van het lichaam.

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Iedereen ervaart weleens problemen met zijn of haar lichaam. Hierbij kan er sprake zijn van bijvoorbeeld mobiliteitsklachten, coördinatieproblemen, krachtafname of pijnklachten. Het is dan gewenst om de juiste behandelaar te kiezen die ervoor kan zorgen dat uw klachten verminderen.

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en bestaat uit veel verschillende onderdelen. In al deze delen kan iets fout gaan. Hoe makkelijk het is om deze fout te herstellen is onder andere afhankelijk van hoe ingewikkeld de functie van het lichaamsdeel is.