1. Functionele Neurologie
 2.  » De meest voorkomende hersenaandoeningen

De meest voorkomende hersenaandoeningen

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
 1. Functionele Neurologie
 2.  » De meest voorkomende hersenaandoeningen

De meest voorkomende hersenaandoeningen

datum
december 2021
leestijd
8 minuten
Hersenaandoeningen Neurologie
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek – Amsterdam Brain Center
Specialist in Neurologische klachten

Belangrijk om te weten voordat u de blog leest.

U bent op de website van Chiropractie-kennemerland.nl. In deze blog zult u de naam “Amsterdam Brain Center” zien. Amsterdam Brain Center is onderdeel van Chiropractie Praktijk Kennemerland. Mocht u contact opnemen via de website, dan wordt er opgenomen door Chiropractie praktijk Kennemerland. Meld dan dat u voor Amsterdam Brain Center belt en vragen heeft over uw klacht of direct een afspraak wil maken voor u klacht.

Hersenaandoeningen komen heel veel voor, de incidentie stijgt zelfs. Vrijwel iedereen krijgt er zelf of bij iemand in zijn omgeving wel eens mee te maken.

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar hersenaandoeningen en daaruit is gebleken dat één op de vier Nederlanders een hersenaandoening heeft. In 2016 waren er bijna vier miljoen geregistreerde mensen bij huisartsen met een hersenaandoening.

Maar het werkelijke getal ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat niet iedereen medische hulp inschakelt en niet iedereen zich echt bewust is van de eigen problematiek

Onze praktijk ziet dan ook een grote verscheidenheid aan klachten op het gebied van hersenen en neuronen.

Maar wat is een hersenaandoening eigenlijk?

Wat zijn hersenaandoeningen?

Een hersenaandoening is een beschadiging aan of ziekte van de hersenen. Als functionele neurologie praktijk willen wij hier voor de volledigheid ook verstoringen van de zenuwen/hersenen aan toevoegen.

Omdat de hersenen het hele lichaam aansturen kunnen deze aandoeningen grote invloed hebben op de rest van het lichaam. Naast lichamelijk effect kan het ook invloed zijn op karakter, gedrag, geheugen en gevoel.

De oorzaak is vaak moeilijk aan te wijzen. Vaak is er ook niet sprake van slechts één oorzaak.

Wel is bekend dat de volgende factoren een negatieve invloed hebben op de hersenen:

 • Een te hoog cholesterol
 • Obesitas / overgewicht
 • Diabetes insipidus (wat leidt tot een verhoogde kans op uitdroging)
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Een te hoge bloeddruk
 • Hart- en vaatziekten

Al deze factoren kunnen verstoringen teweeg brengen waardoor het brein en de perifere zenuwen minder gaan functioneren. Onze zorg is er dan ook op gericht deze mogelijke oorzaken weg te nemen en de werking van zenuwen weer te stimuleren.

Wat zijn Hersenaandoeningen

Welke hersenaandoeningen komen het meest voor?

Hersenaandoeningen worden veelal geclusterd in de volgende categorieën:

 • Psychische stoornissen
 • Chronische hersenaandoeningen die geleidelijk zijn ontstaan
 • Niet aangeboren hersenletsel
 • Slaapstoornissen
 • Hersenaandoeningen die in het eerste levensjaar tot uiting komen

De psychische stoornissen komen het meest voor. Er zijn in Nederland bijna twee miljoen geregistreerde mensen met een psychische stoornis. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een angst- en paniekstoornis of een depressie.

Hoewel de categorie met psychische stoornissen de grootste is, willen we ook een aantal andere veelvoorkomende aandoeningen uitlichten.

Beroerte
Een beroerte, ook wel cerebro vasculair accident (CVA) genoemd, betekend dat er een lek in een hersenbloedvat ontstaan is of dat er een bloedvat in de hersenen verstopt is geraakt.

Hierdoor krijgt een deel van het hersenweefsel te weinig bloed en beschadigt of sterft af. Dit wordt ook wel een herseninfarct genoemd.

Een beroerte is geregeld te herkennen aan verlamming of zwakte in arm of been aan één kant van het lichaam, een scheve mond en niet goed kunnen praten, slecht zicht, duizeligheid, hoofdpijn en vermindering van bewustzijn. De meeste herkenbare hiervan zijn de scheve mond, verlamming van een arm en het slechter praten.

In veel gevallen zal de persoon die een beroerte heeft ondervonden dagelijkse handelingen opnieuw moeten leren zoals lopen, praten of aankleden. Functionele neurologie specialiseert zich in het opnieuw trainen van hersenen en zenuwen.

Traumatisch hersenletsel (hersenschudding, hersenkneuzing)
Hierbij gaat het om een beschadiging van de hersenen door een oorzaak buiten het lichaam. Denk aan een val een klap op het hoofd of een ongeluk. Dit kan als gevolg hebben dat de persoon een hersenschudding of hersenkneuzing oploopt.

Een hersenschudding of hersenkneuzing is te herkennen aan duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, verwarring, concentratieproblemen of tijdelijk geheugenverlies. In de veel gevallen gaat het om een licht hersenletsel dat met rust weer hersteld.

Hersenschuddingen herstellen echter niet altijd vanzelf, zeker hersenkneuzing kan blijvende schade veroorzaken.

Onze praktijk heeft de hulp aan mensen met hardnekkige klachten na een hersenschudding of hersenkneuzing als speerpunt. Wij vertellen u graag meer over de zorg die wij hierbij verlenen.

Migraine
Migraine zorgt voor aanvallen van zware hoofdpijn, vaak in combinatie met misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en/of geluid Wij hebben een volledig artikel aan deze klachten gewijd. Wij informeren u hier ook over onze zorg aan mensen die veel last hebben van hun migraine.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij CPK in Haarlem. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Functionele neurologie bij hersenaandoeningen

  Binnen de chiropractie is een aparte stroming die zich richt op hulp bij hersenaandoeningen en klachten die worden veroorzaakt door zenuwverstoringen.

  Deze specialisatie wordt functionele neurologie genoemd. Onze functioneel neuroloog Ben Bolsenbroek is een internationaal erkend specialist op het gebied van intensieve training bij revalidatie of zenuwaandoeningen.
  Wij komen graag met u in contact om vrijblijvend te overleggen of wij ook u kunnen bijstaan.

  Als dit zo is, kunnen wij starten met een Functioneel Neurologisch Onderzoek. Tijdens dit onderzoek komt u een dagdeel naar onze praktijk in Haarlem, waar u ontvangen wordt door één van onze experts in neurologische klachten.

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten, die mogelijk de symptomen van een (verwaarloosde) hersenkneuzing zijn. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Herstel van je hersenletsel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Vrijblijvend intakegesprek (online)

   Jij vertelt onze specialist over jouw neurologische klachten. Zo bepalen wij of je geschikt bent voor het functioneel neurologisch onderzoek.

   Stap 2

   Het Functioneel Neurologisch onderzoek

   Een inhoudelijk gesprek met onze specialist in neurologische klachten, lichamelijk onderzoek met diverse testen, bespreken van de uitslagen en mogelijkheid naar intensief behandeltraject.

   Stap 3

   Het 5 daagse behandeltraject

   De weg naar herstel van jouw hersenletsel klachten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten of uw klachten aan een (oude) hersenkneuzing te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief

   U heeft deze blog gelezen omdat u of iemand uit uw omgeving te maken heeft met neurologische klachten. In onze maandelijkse nieuwsbrief worden meer vragen beantwoord rondom deze vaak onbegrepen klachten en wordt meer uitgelegd over onze behandelmethoden en resultaten.

   Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief:

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! – Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen – Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten – Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen