Kan een chiropractor helpen bij een hernia

In Nederland waren er in 2019 zo’n 2.026.600 mensen bekend bij de huisarts met de diagnose nek- en rugklachten, waarvan de meest voorkomende specifieke rugklacht de hernia nuclei pulposi is. Het kan ontzettend lang duren voordat klachten afnemen als u niets aan een hernia doet. In sommige gevallen blijft de patiënt jarenlang met klachten rondlopen. Maar dit is helemaal niet nodig! Chiropractie kan namelijk goede uitkomst bieden bij het verlichten van klachten met betrekking tot een hernia en het herstel flink bevorderen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is een hernia precies?

Een hernia kan verschillende vormen aannemen. De meest bekende is de hernia van de lage rug; de rughernia. Een hernia is een uitstulping van weefsel, de zachte elastische kern van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf. Bij een hernia zakt de tussenwervelschijf in, puilt de elastische kern naar buiten en drukt dit tegen een zenuw aan wat uiteindelijk resulteert in een hernia.

Het gevolg hiervan is dat er een irritatie, ontsteking of beschadiging van de zenuw plaatsvindt. U kunt dit herkennen aan tintelingen of een dof gevoel in gebieden waar deze zenuw naar uitstraalt. Dit kan bijvoorbeeld in het been of in de bil of voet zijn. U kunt ook last hebben van pijn in de rug. Het kan zelfs zo zijn dat bepaalde reflexen uitvallen, u last heeft van krachtverlies of dat u minder goed kunt bewegen.

Over het algemeen gaat een hernia in zo’n 50% van de gevallen gepaard met klachten, dus het kan ook zo zijn dat u er eigenlijk geen last van heeft. Desondanks is het toch verstandig om iets aan uw hernia te doen, om eventuele toekomstige klachten te voorkomen.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Een hernia is een uitstulping van weefsel, de zachte elastische kern van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf. Bij een hernia zakt de tussenwervelschijf in, puilt de elastische kern naar buiten en drukt dit tegen een zenuw aan wat uiteindelijk resulteert in een hernia.”

De oorzaken van een hernia

De oorzaak van een hernia kan sterk verschillen. Soms is een hernia het gevolg van een aangeboren afwijking waardoor de tussenwervelschijven zwakker zijn dan normaal. Maar wat we vaker zien is dat een hernia ontstaat door langdurige overbelasting van de rug waarbij een verkeerde houding wordt aangenomen. Een verkeerd gebruik van de rug kan ervoor zorgen dat de tussenwervelschijf beschadigt waardoor een hernia geleidelijk, maar soms ook vrij plotseling ontstaat.

Daarnaast speelt ouderdom een grote rol. Hoe ouder u wordt, hoe meer kans u heeft op het ontwikkelen van een hernia door slijtage. Naarmate de leeftijd vordert, slijten de tussenwervelschijven. Door deze slijtage kan de tussenwervelschijf wat inzakken en een uitstulping veroorzaken. Verder kunnen overgewicht, roken, te weinig beweging of verzwakte rugspieren de kans op een hernia verhogen.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“De chiropractor zal door middel van handmatige technieken druk uitoefenen op de gewrichten om zo de beweeglijkheid van de wervelkolom te stimuleren, waardoor de klachten van uw hernia verminderen.”

Hoe kan chiropractie helpen?

Een hernia kan de kwaliteit van uw leven enorm beïnvloeden. Een chiropractor kan op een natuurlijke manier helpen bij het herstel van een hernia. Om hiervan goed te herstellen is het belangrijk dat de rug soepel kan bewegen en optimaal functioneert. Daarnaast is het belangrijk dat de rugspieren sterk genoeg zijn om de rug te kunnen stabiliseren; de spieren rondom de wervelkolom dienen te werken als een soort korset. Dit zijn precies de factoren waarbij een chiropractor kan helpen!

Chiropractoren zijn immers gespecialiseerd in het behandelen van klachten rondom de wervelkolom. Zelfs als het nodig is dat u een operatie van de hernia moet ondergaan, kan chiropractie nog steeds van belang zijn.

Een van onze chiropractoren zal allereerst een gesprek met u voeren over uw persoonlijke klachten om zo het probleem in kaart te kunnen brengen. Daarna zal de chiropractor een lichamelijk onderzoek doen. Vervolgens zal de chiropractor samen met u een zorgplan opstellen. Iedereen is uniek en daarbij hoort ook een uniek en persoonlijk plan van aanpak!

De chiropractor zal door middel van handmatige technieken druk uitoefenen op de gewrichten om zo de beweeglijkheid van de wervelkolom te stimuleren, waardoor de klachten van uw hernia verminderen. Ook zal de chiropractor oefeningen met u doen om de optimale mobilisatie van de rug weer terug te krijgen en zal het advies zijn deze oefeningen ook thuis toe te passen.

Neem contact op met Chiropractie Praktijk Kennemerland

Heeft u last van een hernia of bent u benieuwd wat chiropractie voor u kan betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Chiropractie Praktijk Kennemerland. Wij staan altijd voor u klaar. Bij Chiropractie Praktijk Kennemerland kunnen wij u helpen bij het herstel van uw hernia, zodat u uw werk, huishoudelijke taken en sportactiviteiten weer kunt oppakken.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Chiropractie is een vorm in de alternatieve geneeswijze die zich focust op het herstellen en genezen van het lichaam. Waar de standaard geneeskunde zich vaak richt op medicijnen en behandeltrajecten, gaat chiropractie meer over het ondersteunen van het lichaam.

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Iedereen ervaart weleens problemen met zijn of haar lichaam. Hierbij kan er sprake zijn van bijvoorbeeld mobiliteitsklachten, coördinatieproblemen, krachtafname of pijnklachten. Het is dan gewenst om de juiste behandelaar te kiezen die ervoor kan zorgen dat uw klachten verminderen.

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en bestaat uit veel verschillende onderdelen. In al deze delen kan iets fout gaan. Hoe makkelijk het is om deze fout te herstellen is onder andere afhankelijk van hoe ingewikkeld de functie van het lichaamsdeel is.