Hoe kan een chiropractor helpen bij een beknelde zenuw in de onderrug?

Lage rugklachten behoren tot een van de belangrijkste redenen om een specialist bezoeken. Een beknelde zenuw kan hiervan de oorzaak zijn. In dit artikel worden de meest voorkomende oorzaken van zenuwbeknelling uitgelegd en wordt ook toegelicht wat de chiropractor voor zorg kan geven voor de behandeling van deze klachten.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

De (lumbale) wervelkolom

De wervelkolom bestaat uit een opstapeling van wervels en is opgedeeld in vier delen. Een van deze delen is het lumbale deel van de wervelkolom, welke zich bevindt ter hoogte van de onderrug. De wervelkolom biedt bescherming aan het ruggenmerg, een bundel van zenuwbanen. Tussen de ruggenwervels door lopen zenuwen het ruggenmerg in en uit. Deze zenuwen geleiden elektrische signalen van en naar de hersenen.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Een beknelde zenuw is een zenuw die geen elektrische signalen meer kan geleiden. Er kunnen enorm veel oorzaken zijn van een beknelde zenuw.”

Wat is een beknelde zenuw en wat zijn de mogelijke oorzaken?

Een beknelde zenuw is een zenuw die geen elektrische signalen meer kan geleiden. De beklemming van een zenuw kan veroorzaakt worden door een verandering in anatomische structuur. Door deze verandering kan druk komen te staan op een zenuw en dit kan leiden tot klachten. Er kunnen enorm veel oorzaken zijn van een beknelde zenuw, de meest voorkomende oorzaken zullen worden uitgelegd.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Een zenuw geleid signalen van de hersenen via het ruggenmerg naar de spieren, maar ook informatie van de zintuigen via het ruggenmerg naar de hersenen toe.”

Hernia

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven. Het midden van de tussenwervelschijven wordt gevormd door een soort gel. Bij beschadiging van de tussenwervelschijf kan die gel gaan uitpuilen en daardoor op een zenuw drukken. Hoe een hernia precies ontstaat is nog niet helemaal duidelijk.

Slijtage van de tussenwervelschijven

Bij spondylose is er sprake van slijtage van de rugwervels. Door veroudering kan het zijn dat de tussenwervelschijven vocht gaan verliezen. De tussenwervelschijven worden dan dunner en daardoor komen de ruggenwervels dichter op elkaar te liggen. Het lichaam probeert de rug te stabiliseren door op slijtageplekken botweefsel aan te maken. Dit extra botweefsel kan op de zenuwbanen gaan drukken waardoor klachten ontstaan.

Spinale stenose

Bij spinale stenose is er sprake van vernauwing van het wervelkanaal. Binnenin de wervelkolom zit een ruimte waarin het ruggenmerg loopt. Deze ruimte wordt het wervelkanaal genoemd. Door veroudering wordt het wervelkanaal langzaam nauwer. Als gevolg van slijtage van de wervels gaat het lichaam meer botweefsel aanmaken waardoor de wervels dikker worden en het wervelkanaal nauwer wordt. De zenuwen in het wervelkanaal kunnen daardoor bekneld raken. Een stenose in de onderrug komt het meest voor bij mensen van boven de 60 jaar.

De gevolgen van een beknelde zenuw in de onderrug

De klachten die een beknelde zenuw geeft zijn afhankelijk van de plaats en de functie van die zenuw. Een zenuw geleid signalen van de hersenen via het ruggenmerg naar de spieren, maar ook informatie van de zintuigen via het ruggenmerg naar de hersenen toe. Hierdoor kunnen zowel motorische als sensorische klachten ontstaan. Klachten die veel voorkomen bij een beknelde zenuw zijn (uitstralende) pijn, krachtverlies en een slapend gevoel in delen van het lichaam. Ook kan hoesten, niezen of persen hevige en uitstralende pijn veroorzaken.

Ischias

Een zenuw in de onderrug die vaak bekneld raakt is de nervus ischiadicus (ischiaszenuw). Dit is een zenuw die laag in de onderrug ontspringt en naar het been loopt. Een beknelde nervus ischiadicus staat bekend als ischias. Ischias veroorzaakt pijn in de onderrug met uitstraling naar de bil en/of het been.

Hoe kan een chiropractor u helpen?

Een chiropractor houdt zich bezig met de behandeling van stoornissen aan het bewegingsapparaat om zo het functioneren van het zenuwstelsel te verbeteren. Door middel van bewegingstechnieken en correcties zorgt de chiropractor voor het verminderen van zenuwirritaties en het creëren van meer ruimte voor de zenuw. Hierdoor kan de beknelling van de zenuw worden verminderd of zelfs opgeheven, waardoor herstel mogelijk is.

Chiropractie Praktijk Kennemerland

Loopt u al een tijdje rond met klachten in uw onderrug en bent u nieuwsgierig geworden naar een behandeling bij de chiropractor? Wij helpen u graag bij maken van een persoonlijk behandelplan om uw klachten zo snel mogelijk te verminderen. Bij Chiropractie Praktijk Kennemerland bent u van harte welkom!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Chiropractie is een vorm in de alternatieve geneeswijze die zich focust op het herstellen en genezen van het lichaam. Waar de standaard geneeskunde zich vaak richt op medicijnen en behandeltrajecten, gaat chiropractie meer over het ondersteunen van het lichaam.

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Iedereen ervaart weleens problemen met zijn of haar lichaam. Hierbij kan er sprake zijn van bijvoorbeeld mobiliteitsklachten, coördinatieproblemen, krachtafname of pijnklachten. Het is dan gewenst om de juiste behandelaar te kiezen die ervoor kan zorgen dat uw klachten verminderen.

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en bestaat uit veel verschillende onderdelen. In al deze delen kan iets fout gaan. Hoe makkelijk het is om deze fout te herstellen is onder andere afhankelijk van hoe ingewikkeld de functie van het lichaamsdeel is.