Chiropractische zorg bij spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Ondanks de naam, wordt spanningshoofdpijn echt niet altijd veroorzaakt door spanning. Door inspanning wordt de pijn ook niet erger. De hoofdpijn is erg vervelend, maar gelukkig zit er geen ernstigere oorzaak achter. In dit artikel leest u wat wij als chiropractoren voor u kunnen betekenen wanneer u last heeft van spanningshoofdpijn.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Kenmerken van spanningshoofdpijn

De hoofdpijn is een drukkende pijn die meestal aan beide kanten van het hoofd zit. Het voelt dan alsof er een band om het hoofd zit. De pijn kan echter ook slechts aan één kant van het hoofd zitten. Vaak straalt de pijn vanuit de nek naar het hoofd.

Daarnaast komt het veel voor dat de spieren van de schouders, nek en schedelrand erg gespannen aanvoelen. De duur van de pijn kan variëren van enkele minuten tot meerdere dagen. Vaak is het mogelijk om de dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren, ondanks de pijn.

Spanningshoofdpijn kan heel onvoorspelbaar zijn. Het kan reeds aanwezig zijn wanneer iemand wakker wordt of ergens op de dag ontstaan. Soms komt het voor dat fel licht of hard geluid zorgt voor meer pijn.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Een echte oorzaak van spanningshoofdpijn is niet aan te wijzen, het kan namelijk ontstaan door een combinatie van factoren.”

Oorzaak van spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn wordt zoals eerder gezegd dus niet altijd door spanning veroorzaakt. Een echte oorzaak is ook niet aan te wijzen. Het kan ontstaan door een combinatie van factoren. Genetisch kan iemand bijvoorbeeld meer aanleg hebben voor hoofdpijn, wat in combinatie met persoonlijke omstandigheden, voor spanningshoofdpijn kan zorgen.
De pijn komt vaak vanuit de nek, wat komt door een verkeerde beweging in de rug of nek. De spieren hier worden meer belast. Er kan irritatie ontstaan en daardoor krijgt iemand hoofdpijn. Andere factoren spelen ook een rol. Dit zijn onder andere stress, vermoeidheid, verkeerde houding en hormonale schommelingen.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Bij spanningshoofdpijn is het belangrijk goed te blijven bewegen, gezond te leven en ontspanning te zoeken.”

Wat is de behandeling voor spanningshoofdpijn?

Tijdens het eerste consult bespreken wij uw klachten, de duur van de klachten, de mogelijke oorzaak van de klachten en uw verdere gezondheid. Daarna voeren we een lichamelijk onderzoek uit. De chiropractor onderzoekt het hele lichaam en niet alleen de plek van de klachten. Dat zorgt voor een zo goed mogelijk beeld van uw lichaam en wat u nodig heeft om te herstellen. Hierna stellen we een behandelplan op, welke volledig gericht is op uw wensen en doelen.

De behandeling is gericht op het verlichten van de spanningshoofdpijn. We onderzoeken wat de hoofdpijn uitlokt en wat we hieraan kunnen doen. Onze chiropractor past druktechnieken toe om het lichaam weer in balans te brengen. Wanneer de spieren in de rug en nek minder gespannen zijn en er minder irritatie in de zenuwen is, zal de spanningshoofdpijn steeds minder worden en minder frequent opkomen.

De chiropractor geeft u ook advies over houding, beweging, sport en voeding. Bewegen is altijd bevorderlijk voor het ontspannen van de spieren. Een goede wandeling maken kan ook al helpen bij het voorkomen van de hoofdpijn.

Wat kunt u zelf doen tegen de hoofdpijn?

Bij spanningshoofdpijn is het belangrijk goed te blijven bewegen, gezond te leven en ontspanning te zoeken. Het voorkomen van stress voorkomt op zijn beurt weer hoofdpijn. Ook zal een goede nachtrust hierbij helpen. Een warme douche zou de pijn ook wat kunnen verlichten.

Waarom Chiropractie Praktijk Kennemerland?

Wij hebben jarenlange ervaring met hoofdpijnklachten en staan klaar voor onze patiënten. Aandacht, wetenschap en veel kennis van het menselijk lichaam zorgen voor de juiste behandeling die u nodig hebt. Wij passen geen theorie toe, maar wij stellen een behandelplan op wat volledig op u gericht is.

Bij ons kunt u binnen 24 uur terecht voor een eerste afspraak. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Chiropractie is een vorm in de alternatieve geneeswijze die zich focust op het herstellen en genezen van het lichaam. Waar de standaard geneeskunde zich vaak richt op medicijnen en behandeltrajecten, gaat chiropractie meer over het ondersteunen van het lichaam.

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Iedereen ervaart weleens problemen met zijn of haar lichaam. Hierbij kan er sprake zijn van bijvoorbeeld mobiliteitsklachten, coördinatieproblemen, krachtafname of pijnklachten. Het is dan gewenst om de juiste behandelaar te kiezen die ervoor kan zorgen dat uw klachten verminderen.

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en bestaat uit veel verschillende onderdelen. In al deze delen kan iets fout gaan. Hoe makkelijk het is om deze fout te herstellen is onder andere afhankelijk van hoe ingewikkeld de functie van het lichaamsdeel is.