Chiropractische Zorg bij Niet Aangeboren Hersenletsel

In de medische wereld wordt een sterk onderscheid gemaakt tussen aangeboren en niet aangeboren hersenletsel. Met aangeboren hersenletsel worden dus aandoeningen bedoeld die iemand van voor de geboorte heeft. Deze kunnen het gevolg zijn van een ziekte tijdens de zwangerschap, vroeggeboorte of genetische aanleg.

Wij willen het hebben over Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). Dit is dus hersenletsel dat iemand heeft opgelopen tijdens het leven. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ongeluk of ziekte. Deze mensen hebben dus een periode in goede gezondheid geleefd maar hebben daarna opeens een vorm van hersenletsel opgelopen. Bekende vormen hiervan zijn de gevolgen van een hersenbloeding, ongeluk of infectie.

Wat de oorzaak van NAH ook is, de gevolgen zijn vaak groot omdat mensen opeens worden geconfronteerd met breinschade. Wij hebben in onze praktijk dan ook met eigen ogen gezien hoe heftig dit voor mensen kan zijn.

Gelukkig hebben wij ook mogen ervaren wat er mogelijk is wanneer het brein op juiste wijze wordt geprikkeld. Wij willen u graag meer vertellen over de manier waarop wij zorg bieden aan mensen met niet aangeboren hersenletsel.

 

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Niet Traumatisch vs Traumatisch Niet Aangeboren Hersenletsel

Er zijn twee vormen van niet aangeboren hersenletsel:

  • Traumatisch
  • Niet-traumatisch

Bij traumatisch NAH is er zoals de naam al zegt sprake van een trauma, van een klap tegen het hoofd door bijvoorbeeld een valpartij of (sport)ongeluk. De oorzaak ligt dus buiten het lichaam.

Bij niet-traumatisch NAH ligt dit anders. De oorzaak komt dus wel vanuit het lichaam. Hierbij kunt u denken aan een hersenbloeding of bijvoorbeeld een infectie.

(soms worden ook aandoeningen als MS, Parkinson, Alzheimer en Huntington tot NAH gerekend)

Wat de oorzaak ook is, bij NAH is er sprake van een afname van het functioneren van brein. De gevolgen kunnen heel divers zijn, afhankelijk van het deel van de hersenen dat is getroffen.

Vanzelfsprekend is de aard en hoedanigheid van het letsel ook bepalend voor het verloop van het herstelproces.

 

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Gelukkig hebben wij ook mogen ervaren wat er mogelijk is wanneer het brein op juiste wijze wordt geprikkeld.”

Wat is er aan de Hand bij Niet Aangeboren Hersenletsel

Zoals de naam al zegt, is er letsel aan het brein. De hersenen zijn beschadigt door een klap of bloeding. Hierdoor zijn soms hersencellen (neuronen) afgestorven of zijn er verbindingen tussen neuronen (axonen) verbroken.

Door het wegvallen van neuronen en het verbreken van verbindingen tussen neuronen, kunnen de hersenen (sommige) taken niet goed meer uitvoeren.

Wanneer de beschadiging zit in een hersengedeelte dat als functie “bewegen” heeft, dan kan het zijn dat lopen en andere handelingen veel moeilijker gaan. De hersenfunctie op dit gebied is dan ernstig verstoord waardoor het lichaam de functie niet meer kan uitvoeren.

Omdat hersencellen niet zomaar uit zichzelf weer terugkomen, herstellen deze functies niet zomaar uit zichzelf.

Maar wij willen wel benadrukken dat er vaak nog wel verbetering mogelijk is!

Het brein heeft een aantal hersenfuncties die gevolgen van hersenschade (deels) kunnen opvangen: Dit noemen wij Neuroplasticiteit.

Deze neuroplasticiteit bestaat grofweg uit twee onderdelen en beide onderdelen helpen bij het herstellen:

  1. Aanmaak van nieuwe hersencellen en verbindingen
  2. Overname van hersenfuncties door andere hersendelen

Bij neuroplastiek worden er dus niet alleen nieuwe hersencellen gevormd, er worden ook hersencellen getraind om verstoorde functies over te nemen.

 

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Bij neuroplastiek worden er dus niet alleen nieuwe hersencellen gevormd, er worden ook hersencellen getraind om verstoorde functies over te nemen.”

Chiropractische Zorg en Neuroplastiek bij Niet Aangeboren Hersenletsel

NAH kan een bijzonder serieuze aandoening zijn met gigantische gevolgen. Schade aan het brein kan verregaande gevolgen hebben voor het gehele lichaam. Er is dan ook een heel grote groep mensen die kampt met de gevolgen van NAH en hier dagelijks de problemen van ervaart.

Gelukkig hoeft de situatie bij NAH niet altijd statisch te zijn. Hiermee bedoelen we dat in een aantal gevallen er verbetering kan optreden wanneer het brein op de juiste wijze wordt ondersteund. Dit gebeurt door de herstelfunctie van het brein: De neuroplastiek.

Let op! Dit is geen “snelle fix” waardoor u in een paar sessies weer helemaal de oude bent. Dit is wel een zeer intensief traject waarin wij samen actief aan de slag gaan om uw hersencellen te prikkelen.

Wij komen graag met u in contact om te onderzoeken of er verbetering voor u mogelijk is.

 

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Waarom schrijft een chiropractor geen medicijnen voor?

Chiropractie richt zich op klachten met betrekking tot de wervelkolom, zoals hoofd-, rug- en nekklachten, of klachten rondom de spieren en gewrichten. Daarnaast richt chiropractie zich ook op de preventie van mogelijke klachten.

Heeft kraken bijwerkingen?

Heeft kraken bijwerkingen?

Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor chiropractie. Echter vragen veel mensen zich af of er ook bijwerkingen zijn bij chiropractie, ook wel beter bekend als “kraken”. In dit artikel geven we hier meer uitleg over.