Chiropractische Zorg bij Hernia klachten

Is het u wel eens opgevallen dat er vroeger regelmatig werd geopereerd bij een hernia, maar dat dit nu bijna niet meer gebeurt? Onder het mom van ruimte maken voor de zenuwen werd er gekozen voor een ingreep waarbij in de rug regio rondom alle kwetsbare structuren werd gesneden.

Tegenwoordig wordt er bijna niet meer geopereerd bij hernia’s omdat uit onderzoek blijkt dat een operatie vaak niet effectiever is dan oefeningen en rust.

Dit is iets wat al heel erg lang bekend was bij chiropractoren!

Niet voor niets heeft neurologische chiropractie als speerpunt het ongestoord laten werken van het zenuwstelsel. Juist bij een hernia is er een heel duidelijke blokkade/verstoring van de zenuwwerking. De chiropractor probeert dan ook ruimte te maken en rust te creëren in de regio rondom de geïrriteerde zenuw.

Dit gebeurt echter niet door te snijden maar door disbalans tussen wervels te corrigeren, door blokkades weg te nemen en door ontstekingen tot rust te brengen.

Dit kan zo effectief zijn, dat voor chiropractoren het opereren bij een hernia nooit een aantrekkelijke optie is geweest.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is er aan de hand bij een Hernia

Iedereen weet wel dat er bij een hernia een zenuw in de rug bekneld zit. Deze beknelling komt doordat de schokdempers tussen de wervels beschadigt raken.

Tussen de wervels zitten namelijk zachte schijfjes bindweefsel die klappen en schokken opvangen en hierdoor de wervels ontlasten. Deze schijven kunnen beschadigt raken door verkeerde belasting of onevenredige druk van wervels. De zachte kern van de schijf kan in dit geval uitstulpen en daardoor op nabijgelegen zenuwen drukken. De zenuw raakt hierdoor verstoord en kan zijn functie minder goed uitoefenen.

Het gevolg in niet alleen pijn in de regio rond de verdrukking/blokkade van de zenuw zelf, maar ook verderop in het lichaam op de plaatsen waar de zenuw cellen kan stimuleren. Hierdoor kan de pijn bij een hernia uitstralen naar billen en benen, doordat de gehele zenuw geïrriteerd raakt.

Als chiropractor kunnen wij de beknelling lokaliseren en vervolgens verzorgen. Dit komt neer op het meer ruimte geven van de zenuw waardoor deze weer ongestoord zijn werk kan doen.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Als expert op het gebied van uw zenuwstelsel is de chiropractor niet voor niets de aangewezen persoon voor zorg bij klachten van uw zenuwstelsel.”

Hoe kan Chiropractie helpen bij een Hernia

Bij een hernia is er dus sprake van verdrukking van een zenuw. Deze verdrukking komt door een uitpuilende tussenwervelschijf die op haar beurt meestal weer door een wervel wordt veroorzaakt.

In essentie is de balans van de wervelkolom dus oorzaak van hernia. En laat nu net de gezondheid van de wervelkolom (die alle zenuwen in de rug beschermd) één van de aandachtsgebieden van de chiropractor zijn!

De chiropractor zal dus bij een hernia zijn kennis en expertise inzetten om de balans in de wervelkolom te herstellen. Hierdoor neemt de druk op de tussenwervelschijf af.

Dit begint allereerst met een grondig onderzoek van het lichaam en een medisch vraaggesprek (anamnese). Door deze bevindingen te combineren kan een chiropractor de klachten vaststellen en de mogelijke oorzaken in kaart brengen. Wanneer blijkt dat de klachten door een hernia worden veroorzaakt, kan de chiropractor een plan opstellen om regio te verzorgen.

Het herstellen van de balans van de wervelkolom zal dan vaak de eerste stap zijn. Hierdoor verminderd ook de verkramping en eventuele ontsteking in de regio rondom de hernia, wat ook zorgt voor meer ruimte voor zenuwen.

Wanneer de zenuwen worden ontlast, zult u merken dat de pijn en stijfheid afnemen waardoor er weer meer bewegingsvrijheid komt. Door vervolgens op de juiste wijze te bewegen, worden structuren weer soepeler en meer evenredig belast.

Naast de chiropractische sessies zal uw chiropractor daarom ook oefeningen aanbevelen die het herstel bevorderen.

Omdat een hernia geen “quick fix” kent is het belangrijk dat er continuïteit in de sessies zit zodat de regio over langere tijd ontlast wordt. Dus meer ruimte te maken en bewegingsvrijheid te bevorderen, verhelpt de chiropractor blokkades en verstoringen waardoor de zenuwfunctie kan herstellen.

En dat allemaal zonder operatie, maar dat wist u al.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Chiropractische Zorg bij Niet Aangeboren Hersenletsel

Chiropractische Zorg bij Niet Aangeboren HersenletselIn de medische wereld wordt een sterk onderscheid gemaakt tussen aangeboren en niet aangeboren hersenletsel. Met aangeboren hersenletsel worden dus aandoeningen bedoeld die iemand van voor de geboorte heeft. Deze...

Een Duidelijke Uitleg en een Voorbeeld van Brain Plasticty

Een Duidelijke Uitleg en een Voorbeeld van Brain PlastictyEen term die steeds bekender begint te worden onder mensen met een interesse in gezondheid, is brain plasticity. Brain plasticity is grofweg te vertalen met de plasticiteit van het brein. Wat eigenlijk neerkomt...