Chiropractische zorg bij een versleten rug

Hoe ouder we worden, hoe groter de kans op slijtage in de rug. Slijtage in de rug komt vaak voor, maar niet iedereen heeft er evenveel last van. Veelvoorkomende klachten zijn stijfheid en pijn. Een versleten rug wordt in medische termen ook wel spondylose of spondylartrose genoemd. Helaas gaat dit niet meer over, maar chiropractische zorg kan de pijn verminderen en de beweeglijkheid van de rug vergroten.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Oorzaak van een versleten rug

Een daadwerkelijke oorzaak is moeilijk te benoemen. De rugklachten die ontstaan door de versleten rug kunnen verschillende oorzaken hebben. Overgewicht, zwaar lichamelijk werk, sport of veel tillen en bukken kunnen invloed hebben op het ontstaan van de slijtage. Hierdoor kan de slijtage ook sneller erger worden.

Rugwervels worden brozer en tussenwervelschijven worden dunner over de jaren heen. Op slijtageplekken wordt botweefsel aangemaakt om de wervelkolom te versterken. Dit extra weefsel kan gaan drukken op de omliggende zenuwen en daardoor pijn en tintelingen veroorzaken.

De vorm van de rug kan veranderen door de versleten tussenwervelschijven. Dat komt doordat de wervels en tussenwervelschijven inzakken. Door de vormveranderingen in de rug kan er druk op de zenuwen ontstaan, wat ook resulteert in pijn en irritatie.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Rugwervels worden brozer en tussenwervelschijven worden dunner over de jaren heen. “

Symptomen van een versleten rug

Een versleten rug kan zich uiten op verschillende manieren. Zoals eerder genoemd, is pijn in de rug een vaak voorkomend symptoom. Soms straalt de pijn uit naar het bekken, de heupen en/of de benen. Bij slijtage hoger in de rug, bijvoorbeeld in de nekregio kan de pijn uitstralen naar het gebied tussen de schouderbladen, de schouders en/of het achterhoofd.

Vaak is er een aanleiding voor de pijn. Bewegingen als tillen, sjouwen en bukken zijn een zware belasting op de rug. Helemaal in het geval deze al wat versleten is. Het maken van een verkeerde beweging kan ook resulteren in pijn. Pijnklachten kunnen ook in de avond opkomen wanneer het lichaam in rust is of juist in de ochtend als het lichaam moet opstarten. Bovendien kan de pijn plots ontstaan zonder aanleiding.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Met behulp van chiropractie kan de rug soepeler gemaakt worden, waardoor dagelijkse activiteiten veel minder klachten met zich meebrengen. “

Wat kan een chiropractor doen bij een versleten rug?

Met behulp van chiropractie kan de rug soepeler gemaakt worden, waardoor dagelijkse activiteiten veel minder klachten met zich meebrengen. Tijdens de behandeling corrigeert de chiropractor met drukbewegingen de gewrichten. Door die correcties zullen de gewrichten soepeler bewegen en vermindert de pijn tijdens het bewegen. Bovendien vangen bij slijtage van gewrichten andere gewrichten en spieren de bewegingen op. Hier zal de chiropractor ook naar kijken en zo nodig een correctie uitvoeren.

Chiropractie kan de gevolgen van een versleten rug sterk verminderen. De pijn en stijfheid nemen af, waardoor de bewegingsvrijheid toeneemt. U zult lekkerder in uw vel zitten, fitter zijn en de kwaliteit van het dagelijks leven zien toenemen.

Het is belangrijk regelmatig terug te komen om het bewegingsapparaat te laten nakijken, ook als u geen of veel minder klachten hebt. Het is belangrijk uw rug in goede conditie te houden en de klachten te voorkomen in plaats van te genezen. De behandeling is meestal pijnloos.

Wat kunt u zelf doen tegen slijtage?

Het is belangrijk om te blijven bewegen, gezond te eten en voldoende water te drinken. Door genoeg water te drinken worden afvalstoffen afgevoerd. Het afvoeren van afvalstoffen is van belang, omdat deze het slijtageproces kunnen versnellen. In beweging blijven bevordert de doorbloeding van het lichaam. Zo wordt u minder snel stijf in de rug en krijgt u minder snel meer klachten.

Chiropractische zorg bij Chiropractie Kennemerland

Wij hebben jarenlange ervaring met de behandeling van een versleten rug. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Chiropractie bij een instabiele onderrug

Chiropractie bij een instabiele onderrug

Heeft u last van klachten aan uw onderrug? Dit kan het gevolg zijn van een instabiele onderrug. Maakt u zich geen zorgen! Een behandeling bij de chiropractor kan u van uw klachten af helpen. In dit artikel zal uitgelegd worden hoe klachten ontstaan als gevolg van een instabiele onderrug en hoe een chiropractor u kan helpen.

Wat kan een chiropractor doen tegen een verwaarloosde hernia?

Wat kan een chiropractor doen tegen een verwaarloosde hernia?

Wat kan een chiropractor doen tegen een verwaarloosde hernia? 1 op de 66 mensen in Nederland heeft last van een hernia. Wel is hier duidelijk in te zien dat de grootste groep tussen de 45 en 64 jaar oud is. Wanneer er niet adequaat gehandeld wordt of wanneer de...