Hoe kan een chiropractor mij helpen met dystonie?

Voortbewegen doen wij door gebruik te maken van ons bewegingsapparaat. Het menselijk bewegingsapparaat bestaat uit spieren, botten en gewrichten. Hoewel ons bewegingsapparaat ervoor kan zorgen dat we veel kunnen doen, kunnen er ook problemen ontstaan. Dit kunnen kleine problemen zijn, zoals een kortdurende blessure of een botbreuk. Helaas kunnen er ook ernstigere ziektes ontstaan. Een voorbeeld hiervan is dystonie.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is dystonie

Dystonie is een stoornis aan het bewegingsapparaat dat bestaat uit aanhoudende of wisselende verhoogde spierspanning. Deze verhoogde spierspanning veroorzaakt langzame, herhalende bewegingen die niet onderdrukt kunnen worden. Dystonie kan zich beperken tot een of enkele lichaamsdelen, maar kan ook verspreid zijn over een groot deel van het lichaam.

Zowel in rust als bij beweging kan de dystonie optreden. Ook kan dystonie alleen bij specifieke bewegingen optreden, bijvoorbeeld tijdens het schrijven. Tevens kan het zo zijn dat de dystonie soms wel aanwezig is en op andere momenten niet.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Dystonie kan voor enorme beperkingen zorgen. Zo kan autorijden onmogelijk worden, kan spraak moeilijk worden en kan het uitvoeren van huishoudelijke klusjes erg vermoeiend worden. “

Wat is het ontstaan en wat zijn de gevolgen van dystonie?

Dystonie kan ontstaan op verschillende manieren. De eerste manier wordt ‘primair’ of ‘idiopathisch’ genoemd worden. De dystonie is in dat geval geen kenmerk van een ziekte of aandoening. Als dit wel het geval is, dan wordt het ‘symptomatische dystonie’ genoemd. In de meeste gevallen is het dan een aandoening van het zenuwstelsel. Als derde is het mogelijk dat de dystonie een bijwerking is van medicijnen.

Dystonie lijkt, volgens wetenschappelijk onderzoek, een motorische reactie te zijn op verkeerde verwerking van zintuiglijke prikkels. Die verwerking vindt plaats in het centrale zenuwstelsel. Mogelijk zijn specifieke hersendelen, zoals de basale ganglia, een onderdeel van die verkeerde verwerking.

De gevolgen van dystonie zijn afhankelijk van de oorzaak, de locatie en de omvang van de dystonie. Dystonie kan voor enorme beperkingen zorgen. Zo kan autorijden onmogelijk worden, kan spraak moeilijk worden en kan het uitvoeren van huishoudelijke klusjes erg vermoeiend worden.

Behandeling van dystonie

In de meeste gevallen is dystonie een ongeneeslijke, chronische aandoening. Alleen als de dystonie wordt veroorzaakt door medicatie, zullen de klachten stoppen zodra de medicijnen niet meer worden ingenomen.

Hoewel dystonie dus niet geneesbaar is, zijn er wel verschillende behandelingen mogelijk die de klachten kunnen verminderen. Ook zijn er behandelingen die ervoor zorgen dat u beter met de klachten om kunt gaan. Mogelijke behandelingen zijn diepe hersenstimulatie of medicijnen. Een andere behandeling is chiropractie, maar wat doet chiropractie?

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Een veel voorkomende oorzaak van dystonie is een beschadigd zenuwstelsel. Hierdoor is chiropractie een hele effectieve behandeling, met name wanneer die gespecialiseerd is in functionele neurologie.”

Wat doet een chiropractor?

Heel kort gezegd behandelt een chiropractor beschadigde of verstoorde zenuwstelsels. Deze behandeling wordt gedaan door gebruik van verschillende technieken. Voorbeelden van deze technieken zijn manipulaties, revalidatie oefeningen en dry-needling.

Vanuit de chiropractie is de overtuiging dat het zenuwstelsel alle processen in het menselijk lichaam aanstuurt. Als er iets niet goed gaat in het lichaam, ofwel, als er lichamelijke klachten ontstaan, dan kan de oorzaak hiervoor worden teruggevonden in het zenuwstelsel.

Chiropractie is een holistische manuele therapie. Dit houdt in dat er binnen de chiropractie wordt gefocust op de mens als geheel en daarmee ook op het verbeteren van de gezondheid in het algemeen.

Wat kan een chiropractor doen bij dystonie?

Een chiropractor behandelt dus het beschadigde zenuwstelsel. Dit is een veel voorkomende oorzaak van de meeste vormen van dystonie, waardoor chiropractie een hele effectieve behandeling zijn, met name wanneer de behandelende chiropractor gespecialiseerd is in functionele neurologie. Deze specialisatie verdiept zich in de neurologie, waaronder ook dystonie.

Chiropractie Kennemerland

Heeft u dystonie en wilt u graag behandeld worden door een chiropractor? Dan is chiropractie Kennemerland een uitstekende keuze. Wij zijn al jaren gericht op het diagnosticeren en behandelen van complexe neurologische aandoeningen, waaronder dystonie. Neem vooral contact met ons op of maak een afspraak met een van onze gespecialiseerde chiropractoren!

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Wanneer is het verstandig om naar een chiropractor te gaan?

Chiropractie is een vorm in de alternatieve geneeswijze die zich focust op het herstellen en genezen van het lichaam. Waar de standaard geneeskunde zich vaak richt op medicijnen en behandeltrajecten, gaat chiropractie meer over het ondersteunen van het lichaam.

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een oefentherapeut?

Iedereen ervaart weleens problemen met zijn of haar lichaam. Hierbij kan er sprake zijn van bijvoorbeeld mobiliteitsklachten, coördinatieproblemen, krachtafname of pijnklachten. Het is dan gewenst om de juiste behandelaar te kiezen die ervoor kan zorgen dat uw klachten verminderen.

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Chiropractie bij ischias door overbelasting van de onderrug

Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en bestaat uit veel verschillende onderdelen. In al deze delen kan iets fout gaan. Hoe makkelijk het is om deze fout te herstellen is onder andere afhankelijk van hoe ingewikkeld de functie van het lichaamsdeel is.