Minder last van osteoporose door chiropractische zorg

Osteoporose is over de hele wereld een gezondheidsprobleem. Het aantal mensen met osteoporose is de laatste jaren sterk toegenomen en door de toenemende vergrijzing in Nederland zal dit aantal ongetwijfeld nog meer stijgen.

Osteoporose kan vervelende klachten aan de wervelkolom veroorzaken. In dit artikel leest u wat osteoporose precies is en wat chiropractie hierbij kan betekenen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is osteoporose?

Osteoporose, ook wel botontkalking genoemd, is een aandoening waarbij de hoeveelheid kalk in het bot afneemt. Hierdoor verandert de structuur van het bot: ze worden poreuzer en zijn daardoor minder sterk. Hierdoor breken uw botten sneller dan normaal, wat weer veel klachten met zich meebrengt.

Osteoporose blijft vaak lange tijd onopgemerkt omdat u hier zelf vaak niets van voelt. Meestal wordt osteoporose pas opgemerkt als er een bot breekt. Door zo’n breuk kunt u last hebben van pijn in uw wervels en gewrichten.

Uw rugwervels kunnen dan langzaam gaan inzakken doordat uw botten minder sterk zijn. Door de pijn (met name tijdens beweging) kunt u uw lichaamshouding gaan aanpassen en hierdoor een verkeerde stand van de wervelkolom ontwikkelen.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Er zijn een aantal risicofactoren die bijdragen aan de ontwikkeling van osteoporose.”

Hoe ontstaat osteoporose?

Er zijn een aantal risicofactoren die bijdragen aan de ontwikkeling van osteoporose.

Leeftijd en geslacht zijn de belangrijkste oorzaken. Hoe ouder u wordt, hoe groter het risico op osteoporose. Osteoporose wordt dan ook vaak gezien als een ouderdom gerelateerd probleem. Daarnaast krijgen ongeveer twee keer zoveel vrouwen als mannen osteoporose. Boven de 60 jaar krijgt 1 op de 3 vrouwen osteoporose. Bij mannen ligt dit getal lager, zo’n 1 op de 7.

Andere, minder vaak voorkomende, factoren zijn: Een te snel werkende (bij)schildklier kan zorgen voor een snellere afname van kalk in het bot. Een eerdere botbreuk na het 50ste levensjaar. Uw vader en/of moeder kreeg te maken met osteoporose/ heupbreuk. Een vroege overgang (jonger dan 45 jaar). Vaker dan twee keer per jaar vallen kan zorgen voor broze botten, waardoor ontkalking sneller optreedt.

Daarnaast speelt leefstijl ook een grote rol in de ontwikkeling van osteoporose. Een te laag lichaamsgewicht, weinig beweging, meer dan drie eenheden alcohol per dag drinken en roken bevorderen de botafbraak. Naast een ongezonde leefstijl kan een te laag vitamine D-gehalte in het bloed en gebruik van bepaalde medicijnen, zoals Prednison leiden tot een verhoogde kans op de ontwikkeling van osteoporose.

Chiropractische zorg bij osteoporose

Chiropractie kan baat hebben bij het verlichten van de pijn bij osteoporose. Daarnaast kan chiropractie de beweeglijkheid van de wervelkolom bevorderen en een eventuele scheefstand van de wervelkolom herstellen.

Zoals eerder benoemd, kunt u pijn ervaren bij bewegen als u last heeft van osteoporose. Gelukkig kan chiropractie uw (pijn)klachten verlichten!

Chiropractie is een geheel veilige zorgmethode als u last heeft van osteoporose. De chiropractische behandeling wordt namelijk aangepast op uw persoonlijke situatie en de aanpak is geheel puur natuur. Dit betekent dat er geen medicatie wordt gebruikt.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“De chiropractor kan door deze handmatige technieken toe te passen de beweeglijkheid van de wervelkolom stimuleren waardoor u minder klachten zult ervaren.”

Hoe ziet de behandeling er uit?

Allereerst vindt er een intakegesprek plaats om precies in kaart te brengen wat de ernst van het probleem is en welke klachten u ervaart. Vervolgens zal de chiropractor in overleg met u een individueel zorgplan opstellen. Iedere cliënt is namelijk anders en heeft andere behoeften. Daarom vinden wij het bij Chiropractie Praktijk Kennemerland extra belangrijk dat uw persoonlijke situatie zo goed mogelijk in acht wordt genomen bij het opstellen van een zorgplan.

De chiropractor zal door gebruik te maken van manuele (handmatige) druktechnieken op het lichaam in staat zijn om stoornissen van het bewegingsapparaat (aandoeningen met betrekking tot de wervelkolom) zoals osteoporose te herstellen.

De chiropractor kan door deze handmatige technieken toe te passen de beweeglijkheid van de wervelkolom stimuleren waardoor u minder klachten zult ervaren. Uiteraard wordt er in het geval van osteoporose gebruik gemaakt van zachte mobilisatie technieken.

Neem contact op met Chiropractie Praktijk Kennemerland

Heeft u last van osteoporose en overweegt u om de positieve effecten van chiropractie te ervaren? U bent bij Chiropractie Praktijk Kennemerland altijd van harte welkom voor een (vrijblijvend) intake gesprek.

Heeft u verder nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op! Wij geven u graag meer informatie en beantwoorden al uw vragen.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Chiropractie bij een instabiele onderrug

Chiropractie bij een instabiele onderrug

Heeft u last van klachten aan uw onderrug? Dit kan het gevolg zijn van een instabiele onderrug. Maakt u zich geen zorgen! Een behandeling bij de chiropractor kan u van uw klachten af helpen. In dit artikel zal uitgelegd worden hoe klachten ontstaan als gevolg van een instabiele onderrug en hoe een chiropractor u kan helpen.

Wat kan een chiropractor doen tegen een verwaarloosde hernia?

Wat kan een chiropractor doen tegen een verwaarloosde hernia?

Wat kan een chiropractor doen tegen een verwaarloosde hernia? 1 op de 66 mensen in Nederland heeft last van een hernia. Wel is hier duidelijk in te zien dat de grootste groep tussen de 45 en 64 jaar oud is. Wanneer er niet adequaat gehandeld wordt of wanneer de...