Chiropractie bij een nekhernia

Een hernia kan voor vervelende klachten zorgen en daardoor een grote impact hebben op het dagelijks leven. Ruim 2 miljoen Nederlanders waren in 2019 gediagnosticeerd met nek-en rugklachten, met hernia als de belangrijkste oorzaak. Een hernia wordt vaak geassocieerd met rugklachten, terwijl een hernia ook kan optreden in het nekgebied. Dit kan voor hele andere klachten zorgen en daardoor misschien lastiger te herkennen zijn.

Omdat een nekhernia anders is dan een rughernia, leggen wij u in dit artikel graag meer uit over hoe u een nekhernia kunt herkennen, wat de gevolgen zijn en op welke manier chiropractie een uitkomst kan bieden.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Wat is een nekhernia?

Bij een hernia is er sprake van een uitstulping van weefsel wat zich normaal gesproken tussen de wervels bevindt. De tussenwervelschijven hebben een zachte kern. Wanneer de tussenwervelschijf inzakt, kan deze kern naar buiten stulpen en tegen zenuwen aandrukken.

De zenuw raakt dan geïrriteerd, waardoor klachten als pijn, tintelingen en een dof gevoel in de ledematen kunnen optreden. Sommige mensen ervaren echter helemaal geen klachten bij een hernia, hoewel dit natuurlijk niet betekent dat deze later niet nog kunnen gaan opspelen. Bij een nekhernia bevindt de aangedane tussenwervelschijf zich tussen twee nekwervels.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Als chiropractor zijn wij experts op het gebied van klachten die haar oorsprong vinden in de wervelkolom.”

Oorzaken van een nekhernia

Het is niet altijd duidelijk waar een hernia vandaan komt. De oorzaak kan liggen in aangeboren afwijkingen, overbelasting, ouderdom of een combinatie van meerdere factoren. Soms ontstaat een hernia zeer geleidelijk, maar het kan ook gebeuren dat u plotseling klachten krijgt.

Wanneer u een hernia wilt voorkomen, is het met name belangrijk dat u voldoende beweegt en de rug en nek op de goede manier gebruikt. Hierdoor wordt de kans op slijtage van de wervels kleiner.

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Veel mensen denken dat een operatie noodzakelijk is bij een hernia, maar gelukkig is dit niet altijd het geval en kan chiropractie een andere uitweg bieden.”

Verschillen tussen een rughernia en een nekhernia

De meest bekende vorm van een hernia is de rughernia, die meestal in de lage rug zit. Het belangrijkste verschil tussen een nekhernia en een rughernia is dan ook de locatie van de pijn. Dit verschil zorgt ervoor dat er andere klachten worden ervaren bij een nekhernia dan bij een rughernia.

De zenuwen in de nek zijn betrokken bij de aansturing van de schouders, armen en handen. Een hernia in de nek kan daardoor gepaard gaan met pijn, krachtverlies, gevoelloosheid of zelfs verlammingsverschijnselen in de armen. Bij een rughernia kunnen dezelfde symptomen optreden, alleen dan in de benen en minder in de armen.

De diagnose wordt gesteld wanneer de pijnklachten niet binnen 8 weken vanzelf overgaan. Veel mensen denken dat een operatie dan noodzakelijk is, maar dit is gelukkig niet altijd het geval. Toch is het belangrijk om adequaat te handelen bij een nekhernia, om de kans op restschade zo klein mogelijk te houden.

Chiropractie als veilige uitkomst bij een nekhernia

Wanneer u eenmaal last krijgt van een hernia, verdwijnen de klachten lang niet altijd vanzelf. Sommige mensen blijven zelfs jaren met klachten rondlopen. Gelukkig kan een chiropractor wellicht een uitkomst bieden. Chiropractie is een compleet natuurlijke vorm van zorg, waarbij de focus ligt op het zenuwstelsel in relatie tot het bewegingsapparaat. Door het toepassen van handmatige druk op de wervels verdwijnen blokkades, kunnen de ondersteunende rugspieren worden versterkt en wordt de wervelkolom beweeglijker.

Wij kunnen ons voorstellen dat u iets terughoudend bent wanneer het gaat om het uitoefenen van druk op de nek. Misschien denkt u dat dit gevaarlijk is. Dat is zeker niet het geval! Juist omdat de chiropractor beschikt over kennis van het hele lichaam, gaan wij erg voorzichtig te werk. Na een bezoek aan de chiropractor krijgt u soms wel last van kleine ongemakken als stijfheid of spierpijn. Dit is geen reden tot zorgen.

Chiropractie Praktijk Kennemerland

Onze praktijk heeft veel ervaring met het verlenen van zorg bij een nekhernia. Wij hebben oog voor uw persoonlijke omstandigheden en staan u graag te woord. Wilt u een afspraak maken, heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u aanvullende informatie? Neem contact op met Chiropractie Praktijk Kennemerland.

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Verbeter uw immuunsysteem door ondersteuning van de chiropractor

Verbeter uw immuunsysteem door ondersteuning van de chiropractor

Het immuunsysteem zorgt ervoor dat het lichaam wordt beschermd tegen aanvallen en indringers van zowel binnenuit als buitenaf. Het is dus een afweersysteem dat virussen, bacteriën, schimmels en parasieten buiten houdt en afvalstoffen en zieke lichaamscellen vanuit het lichaam opruimt.

Chiropractie bij onverklaarbare pijnklachten

Chiropractie bij onverklaarbare pijnklachten

anneer we het hebben over onverklaarbare pijnklachten dan hebben we het over klachten waar, na medisch onderzoek, geen lichamelijke oorzaak voor de klachten te vinden is. Er is geen sprake van ziekte, beschadiging of een andere aandoening die een verklaring voor de klachten zou kunnen geven.

Hoe kan een chiropractor helpen bij evenwichtsklachten

Hoe kan een chiropractor helpen bij evenwichtsklachten

Evenwichtsstoornissen zijn een veel voorkomende klacht, die gelukkig goed te behandelen is. Over het algemeen komt een evenwichtsstoornis tot stand doordat er een verkeerd signaaltje naar de hersenen wordt gestuurd, waardoor het lichaam kort uit balans raakt.