Chiropractie bij Rugklachten door een Scoliose

Wat is scoliose?

De rug is opgebouwd uit verschillende structuren, waaronder natuurlijk de wervelkolom. De wervelkolom is essentieel voor het bieden van stabiliteit en voor het vasthouden van de juiste houding van de rug. Ook is de wervelkolom een relatief grote structuur die van de nek tot aan het stuitje loop, en uit verschillende onderdelen bestaat.

Helaas zorgt dit er ook voor dat problemen met de wervelkolom vaak voorkomen waardoor er vervelende klachten kunnen zijn. Normaal gesproken heeft de wervelkolom de vorm van een S, met een bolling bovenin en een lichte kromming naar achteren onderaan de rug. Deze licht kromme vorm, draagt bij aan de functie van de wervelkolom. Er komen ook krommingen van de wervelkolom voor die juist niet gezond zijn en die kunnen leiden tot een scala aan klachten. Dit is het geval bij scoliose.

 

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 023-5427540

Een cliënt met een scoliose heeft een onnatuurlijke vergroeiing van de wervelkolom naar links of naar rechts. De oorzaak van een scoliose is bij ongeveer 80% van de gevallen onbekend, maar erfelijkheidsfactoren spelen zeker een rol. Daarnaast kan een scoliose ontstaan door wervelafwijkingen, spierziekten of kan de wervelkolom verkeerd gaan krommen door een slechte houding.  (Bron: Vereniging van Scoliose patiënten).

 

Klachten bij een Scoliose

Cliënten met een scoliose kunnen verschillende klachten ervaren die ook variëren in heftigheid. Dit is afhankelijk van de ernst van de scoliose en ook van de spieren in de rug die de scheefstand misschien onopgemerkt corrigeren.

De meest voorkomende klacht bij een scoliose is natuurlijk pijn in de rug. Door de onnatuurlijke kromming van de wervelkolom kan de rug minder goed stabiliteit bieden aan het lichaam en kan er minder spierkracht worden gehaald uit de rug. Daarnaast kan het zo zijn dat de spieren in de rug gaan corrigeren voor de scheefstand, door zich meer of minder aan te spannen. Dit gebeurt niet alleen bij beweging maar ook in rust. Dit kan ervoor zorgen dat deze spieren pijnlijk worden omdat ze altijd actief zijn. Ook kunnen door een scoliose zenuwen in de rug bekneld raken en dit geeft ook veel pijn.

Een andere klacht bij een scoliose is stijfheid van de rug. Ook dit kan komen door verschillende factoren. Ten eerste kan de beweeglijkheid van de rug verminderd zijn door de vorm van de vergroeiing, waardoor de rug bijvoorbeeld niet meer gebogen kan worden. Ook kan stijfheid worden veroorzaakt door de spieren die de scheefstand proberen te corrigeren. Hierdoor zijn de spieren minder flexibel en is er minder beweging mogelijk. De houding van cliënten met een scoliose is vaak ook aangedaan. Dat kan op de lange termijn klachten in het hele lichaam veroorzaken. Vanzelfsprekend willen we dit voorkomen!

 

Ben Bolsenbroek – Neurologisch Chiropractor

“Een cliënt met een scoliose heeft een onnatuurlijke vergroeiing van de wervelkolom naar links of naar rechts. “

Wat chiropractie kan betekenen voor scoliose klachten

Chiropractie heeft als doel om de communicatie tussen het centrale zenuwstelsel en de spieren te verbeteren. Dit kan mogelijk ook bij een scoliose, verlichting van klachten bieden. Vaak heeft de chiropractische zorg bij een scoliose twee doelen.

Ten eerste is het zaak om de lichaamshouding te verbeteren zodat de belasting van de rug beter wordt verdeeld.

Daarnaast wordt er geprobeerd om eventueel beknelde zenuwen te ontlasten. Dit wordt gedaan door handmatige druk uit te oefenen op specifieke plaatsen.

Op deze manier worden niet de klachten maar de oorzaken van de klachten aangepakt met als doel een langdurige verbetering van het functioneren van de rug.

 

Neem contact op met Chiropractie Praktijk Kennemerland

Bij Chiropractie Praktijk Kennemerland hebben wij veel ervaring met het verlenen van zorg aan cliënten met een scoliose. Wij zullen altijd voorafgaand aan de behandeling samen met u kijken welke zorg het beste bij uw situatie past. Onze ervaring leert dat hoe eerder chiropractische zorg wordt verleend bij een vergroeiing van de rug, hoe kleiner de kans op langdurige schade is.

Daarom is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt als u vermoedt dat u last heeft van een scoliose of vergroeiing in de wervelkolom. Wij kijken graag naar wat wij mogelijk voor u kunnen betekenen, zodat u minder last ondervindt van uw rug in het dagelijks leven.

 

Chiropractische Zorg

Chiropractische zorg is gericht op herstel van het lichaam, nooit op onderdrukken van symptomen.

Lees Ook

Wat kunt u doen tegen Migraine

Wat kunt u doen tegen Migraine

Jaarlijks heeft ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking last van migraineaanvallen. Gemiddeld krijgen deze mensen twee aanvallen per maand. Iedereen kan in zijn of haar leven wel eens een aanval krijgen.

Het belang van een Regelmatig bezoek aan de Chiropractor

Het belang van een Regelmatig bezoek aan de Chiropractor

We weten allemaal dat als u klachten heeft u daar wat aan laat doen. Dat is logisch want u wilt van de klacht af zijn. Heeft u bijvoorbeeld last van uw rug, dan gaat u bijvoorbeeld naar een chiropractor om van uw rugklachten af te komen.